Trump’tan İran bayrağı önünde başörtülü Nancy Pelosi paylaşımı

ABD Başkanı, rakiplerine ait üzerinde oynanmış ve “Ayetullah’ı kurtarmak için ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar” yazılı mesaj eklenerek paylaşılmış bir fotoğrafı RT etti

Trump ve Pelosi arasındaki anlaşmazlık azil soruşturması nedeniyle daha da artmıştı (AP)

Donald Trump, üzerinde yapılan oynamayla Demokrat liderler Chuck Schumer ve Nancy Pelosi’yi Müslüman kıyafetleri içinde ve İran bayrağı önünde tasvir eden bir fotoğrafı paylaştı. İnternet sitesi 4chan’in mesaj panosunda yer aldığı görülen illüstrasyon, Twitter’da aşırı sağcı hesaplar tarafından yayılmıştı.

ABD Başkanı, @D0wn_Under adlı kullanıcının “Yozlaşmış Demokratlar Ayetullah’ı kurtarmak için ellerinden geleni yapmaya çalışıyor. #NancyPelosiFakeNews” mesajıyla paylaştığı görüntüyü retweet etti.

Kendi yasama organlarında Trump hakkındaki azil soruşturmalarına öncülük eden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’yle Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer’in içeriği değiştirilmiş portrelerini “Demokratlar 2020” yazısıyla gösteren görüntü, İran konusunda Demokratlardan gelen eleştirilere saldıran 20’den fazla ileti ve RT’nin arasında Başkan’ın Twitter hesabında paylaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray, İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürülmesine misilleme olarak Irak’taki Amerikan üslerine düzenlenen saldırıların ardından İran’a yönelik ilave yaptırım tehdidinde bulunurken, Temsilciler Meclisi geçen hafta Başkan’ın savaş yetkilerini kontrol altına almayı amaçlayan bir tasarıyı geçirmişti.

Trump ve Beyaz Saray yetkilileri, İran’a “milyarlarca” dolarlık geliri kesme amaçlı yaptırımları duyururken, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya göre “rejimi yıkıcı dış politika yürütme kaynaklarından yoksun bırakma” hedefiyle üst düzey 8 yetkiliye getirilen yaptırımlar da bunların arasında yer aldı.

General Süleymani’nin ABD’ye karşı “gerçekleşmesi yakın ve muhakkak” bir tehdit teşkil ettiği iddiasına dair yönetimden gelen anlaşılmaz mesajları Pompeo’nun duyurusu izlemiş; Kongre’nin Demokrat ve Cumhuriyetçi üyelerinin Süleymani’nin öldürülmesinden bir hafta sonra verilen brifinglerde kendilerine sunulanların net bir istihbarat bilgisi ve izahat olmadığı gerekçesiyle öfkelenmesine rağmen Dışişleri Bakanı Amerikan büyükelçiliklerine yönelik saldırılar dahil ABD’nin “özel bilgilere” sahip olduğunu söylemişti.

 

RT.PNG
Üzerinde oynanmış fotoğraf, @D0wn_Under adlı kullanıcı tarafından paylaşıldı 

 

Süleymani’nin ölümü sonrası milyonlarca İranlı Tahran sokaklarını doldurmuştu. İran'ın, içinde bulunan 167 kişinin tamamının öldüğü Ukrayna yolcu uçağının düşürüldüğünü kabul etmesinin ardından İran’daki protestocular kendi hükümetlerine karşı da öfkelenmişti.

ABC’de pazar günü yayımlanan This Week isimli programda sunucu George Stephanopoulos’a açıklama yapan Pelosi, İran’da protestocuların eylem yapma nedeniyle ilgili “farklı sebepler” olduğunu ifade etmişti.

Cumhuriyetçilerse görünüşe bakılırsa Temsilciler Meclisi Başkanı’nın sözlerini kasıtlı olarak saptırmış ve Pelosi’nin “İran’da rejime karşı protestoları reddettiğini” öne sürerek yeni bir saldırı dalgası başlatmıştı.

Üzerinde oynanmış görüntüyü yayımlayan Twitter hesabı, Trump yanlısı iletilerin yanı sıra İran karşıtı onlarca mesajı da paylaştı.

Eski Başkan Barack Obama’ya karşı ortaya atılan “birther” (Obama’nın ABD’de doğmadığını iddia edip başkan olmaması gerektiğini savunan ç.n.) komplo teorisine hız kazandıran ve Müslüman karşıtlığı fikrini körüklemekle suçlanan Trump, İran hükümetini protestocuları öldürmemesi için uyarmak ve insan hakları gruplarını gösterileri izlemeye davet etmek için Twitter’da Farsça mesajlar paylaşmıştı.

Trump pazartesi günü paylaştığı tweet’te “yalan haberler” ve “Demokratlar ortakların” General Süleymani’nin teşkil ettiği tehdidin “gerçekleşmesi yakın ve muhakkak” olup olmadığını baltalamaya kalkıştığını ileri sürmüştü.

Başkan’ın üzerinde oynanmış görüntüyü RT etmesini savunan Beyaz Saray Basın Sözcüsü Stephanie Grisham ise “Demokratların teröristlerin ve Amerikalıları öldürecek kişilerin tarafını tuttuğunu” söyledi, Pelosi’nin açıklamalarına kasıtlı olarak yanlış anlamlar yükleyerek görünüşe bakılırsa İran bayrağı ve İslam’ı terörle bir tuttu.

Grisham Fox News’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Bana kalırsa Başkanımızın işaret ettiği nokta şuydu: Görünüşe göre Demokratlar ondan o kadar nefret ediyor ki Amerikalıları öldürmek isteyen ülkelerin, bu isteği taşıyan ülkelerin liderliklerinin yanında yer almaya can atıyorlar.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU