Hürriyet muhabiri, bekçilerle bir gece geçirdi: Oldukça kibarlar, vatandaşla iç içeler…

Bekçiler, “Siyasi partilerin değil, devletin, milletin bekçisiyiz” diyor

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesinin deneyimli muhabirlerinden Toygun Atilla, kimlik isteme ve üst arama yetkisi verilecek olmasıyla tartışma konusu olan bekçilerle bir gece geçirdi.

Atilla’nın aktardığına göre bekçiler kendilerine yöneltilen birçok eleştiriye tepkili.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu görevi yapmak için en az lise mezunu olmak gerektiğini söyleyen bekçiler tartışılan konularla ilgili olarak şunları söyledi:

AK Parti Gençlik Kolları’na üye değiliz. Bekçi adayı herhangi bir siyasi partiye üye olamaz. Siyasi partilerin değil, devletin, milletin bekçisiyiz.

Bizler kimlik sorduğumuz kadınlara asla sosyal medyadan arkadaşlık teklif etmedik. Ancak bunu yapanlar olabilir. Hepimizin annesi, eşi, kız kardeşi var. Bu tip davranışları eleştiriyoruz.

Kimlik sorarken, hanımefendi veya beyefendi diye hitap ediyoruz. Ancak ‘dayı, abi, kardeş, abla’ gibi hitap edenlerin olduğunu duyuyoruz. Bu arkadaşlar uyarılıyor.

Sıradan vatandaşlarla kimlik sorma konusunda  sorun yaşamıyoruz. Ancak suçla ilişkili ve provokatif kişiler bu konularda zorluk çıkarıyor.

Atilla, geçirdiği gecenin ardından gözlemlerini şu ifadelerle anlattı:

İstanbul gecelerinde bekçiler polislerin iş yükünü önemli ölçüde hafiflettiği gibi kentin güvenlik sorununa da önemli bir hizmet sunmuş durumda. Özellikle sokak aralarında dolaşmaları hırsızlık vb. suçların önleyiciliği adına önemli bir kazanç. Yaya olarak sokaklarda ve vatandaşla iç içeler. Bu yüzden hem sokağı hem de vatandaşı tanıyorlar. Bölgelerindeki olayları, olay çıkaracak insan profillerine hakimler. Bekçilerle geçirdiğimiz saatler boyunca vatandaşlara karşı oldukça kibarlardı.

Kadınların üstünü arar mısınız?

Sputnik’in görüştüğü bir bekçi de tartışma konusu olan “üst araması” hakkında “Kadınların üstünü arar mısınız?” sorusuna şu yanıtı verdi:

Bayanların üstünü aramak için, yoldan geçen birinden yardım isteyebiliriz. Hemşireden de yardım isteyebiliriz. Ben bayanı arayamam. Yoldan geçen ya da ulaşabileceğim bir bayan vatandaştan rica ederim. Daha sonra ifademde yardımcı olan kişinin de adını yazarım. Aranan kişinin üstünden çıkanları da tutanağa yazarım. Eğer etrafta kimse yoksa ve bir bayanı aramam gerekiyorsa ekip aracı çağırırım. Nöbetçi bayan polisler var.

 

Hürriyet, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU