ABD'de demokratlar ilk ön seçimde sonuçları açıklayamadı; Trump 'Zafer benim' diye dalga geçti

ABD'de 9 ay sürecek başkanlık yarışında demokratlar Iowa ön seçiminde sonuçlar hala belli olmadı

ABD'de demokratlar Iowa'daki seçimi aylardır bekliyordu ancak sonuçlar için de beklemek zorunda kalacaklarını tahmin etmemişlerdi / Fotoğraf: Reuters

ABD kasım ayında başkanlık seçimlerine gidiyor.

Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump'ın rakibini belirlemek üzere Demokrat Parti'deki ön seçim süreci Iowa eyaletinde başladı ama sonuçlar raporlamadaki tutarsızlık nedeniyle hala belli değil.

Ülke dokuz ay sonra başkanlık seçimleri için sandık başına gidecek; Donald Trump'ın karşısına çıkmaya hevesli ise 12 demokrat başkan aday adayı var. 

Özellikle son üç aydır daha sık görünen, canlı yayın mülakatlarında kozlarını paylaşan demokrat siyasetçilerin yarışı ön seçim süreciyle dün resmen başladı.

Son halk yoklamalarında eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Vermont Senatörü Bernie Sanders'ın Iowa'da kafa kafaya gittiği görünüyordu. 

Ancak sonuçlar bildirimdeki tutarsızlıklar nedeniyle henüz açıklanmadı. 

Oylama bin 600 seçim çevresinde parti toplantısı tarzında doğrudan katılımlı oylama ile yapılıyor. 

Oy sayılarının bildirilmesi ile ilgili ise Microsoft tarafından tasarlanan bir mobil uygulama kullanıldı.

ABD merkezli medya kuruluşları sonuçların açıklanamamasının ardında bu uygulamadaki sorunun olabileceğini öne sürüyor. 

Iowa'daki Demokrat Parti yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre sonuçların gecikmesi ile ilgili bir diğer önemli neden ise bazı fotoğraf ile belgelere bakılması zorunluluğu ve bunun da zaman aldığı.

Demokrat parti yetkilileri uygulamanın hacklenme ya da sistemi izinsiz giriş vakası gibi bir durum ile karşı karşıya kalmadığını ifade ediyor.

Aday adayları 'aksaklık' için ne dedi?

Iowa ön seçiminde kamuoyu anketlerinde önde görünen iki isim Joe Biden ile Bernie Sanders konuyla ilgili detaylı açıklama yapmaktan kaçındı. 

Eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden "Çok uzun bir gece olacağa benziyor fakat çok iyi hissediyoruz. Sonuçların açıklanması yakındır" derken, Vermont senatörü Bernie Sanders "Iowa'da çok iyi şeyler yapacağımıza dair içimde iyi bir his var. Bugün Trump'ın bitişine işaret ediyor" dedi. 

 Demokratların bir başka öne çıkan ismi Massachusetts senatörü Elizabeth Warren ise "Kolay bir yol olmayacak ama uzun vadede hazırız" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump demokratlar ile dalga geçti

Tüm bu gelişmeler üzerine ABD Başkanı Donald Trump ise görüşlerini sıkça yaptığı gibi kişisel Twitter hesabından duyurdu. 

Trump ön seçim sonuçlarının açıklanması ile ilgili sorun olduğu anlaşılması üzerine önce "Iowa için büyük zafer. Teşekkürler!" mesajı paylaştı. 
 


7 saat sonra sonucun hala belli olmaması üzerine Trump bu kez şunları yazdı: 

Demokrat Parti toplantısı felaketin daniskasıydı.  Hiçbir şey işlemiyor, tıpkı memleketi yönetemedikleri gibi. 5 milyar dolarlık Obamacare web bitesini hatırlayın, hani yüzde 2'lik bir bütçe ile mal edilebilecek olan. Dün gece Iowa'da büyük bir zafer kazandığını ilan ettiğini iddia edebilecek tek kişi Trump'tır.

Demokrat Parti'deki ön seçim sürecinin haziranda tamamlanması ancak aday olacak ismin mart ortası gibi belli olması bekleniyor.

Iowa'nın özelliği adaylıkların belirlenme sürecindeki ilk ön seçimin yapıldığı yer oluşu.

Iowa, demografik yapısı nedeniyle ülkenin genelini yansıtan bir eyalet olmasa da buradaki seçimi kazanan kişi adaylık yarışında ivme yakalıyor.

Bu durum daha çok demokratlar için geçerli gibi görünüyor.

Zira cumhuriyetçi cephede Iowa'da ön seçim kazanan isim 2000'den bu yana aday olmayı başaramadı.

2008'de ise Illionis senatörü olarak o dönem çok da şans tanınmayan Barack Obama, Ioawa'daki ön seçimi kazanıp Hillary Clinton karşısında ciddi bir aday olduğunu ispatlamıştı.

Bu yılki ön seçimler, Iowa'nın ardından Nevada, North Dakota ve Wyoming'de de parti toplantısı şeklinde yapılacak.

Burada herhangi bir oy kullanılmıyor. Katılımcılar toplantıların yapıldığı alanlarda destekledikleri adaya ayrılan bölgeye geçip burada duruyor ve yapılan sayım sonucu hangi adayın daha çok destek aldığına karar veriliyor.

Iowa'nın ardından ikinci ön seçim, 11 Şubat Salı günü New Hampshire'de yapılacak.

Ancak, Demokrat Parti'nin adayının belirlenmesinde en kritik tarih 3 Mart.

"Süper Salı" olarak adlandırılan bu günde, 16 eyalette seçim yapılacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU