Kaçak madencilik yapan 9 kişi taşlanarak öldürüldü

Polis, Johannesburg şehrinde yaşanan cinayetler nedeniyle 87 kişiyi tutukladı

Güney Afrika'da genellikle şirketler tarafından kapatılmış ocaklarda görülen yasadışı madencilik faaliyetlerine binlerce kişinin katıldığı tahmin ediliyor (AFP)

Güney Afrika'da 9 madencinin taşlanarak öldürülmesinin ardından polis ekipleri katilleri bulmak için insan avı başlattı.

İsimlerinin yasadışı madenciliğe karıştığı belirtilen Lesotho uyruklu 9 kişi, iddialara göre cuma günü Johannesburg şehrinde birlikte çalıştıkları "zama-zamaların" (Güney Afrika'da kaçak ticarete dahil olanlara verilen bir isim) gerçekleştirdiği saldırıda öldürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Afrika Polis Teşkilatı'na (SAPS) göre polis cinayetlerle ilgili sorgulamak üzere 87 kişiyi tutukladı ancak yetkililer hala tanıkların ortaya çıkmasını bekliyor.

Öldürülen 9 madencinin cesedi şehrin batı mahallelerinden Matholeville'nin sokaklarında bulunurken, cuma öğleden sonra ağır yaralı halde bulunan 10. kişiyse tedavi için yerel bir hastaneye kaldırıldı.

Saldırılar, Gauteng eyaletinin Emniyet Müdürü Yüzbaşı Elias Mawela'nın bölgede baskın düzenlemesinden bir gün sonra gerçekleşti.

SAPS'ın yayımladığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Şüpheliler şu anda, polisin ilgilendiği yasadışı maden işletme sahasında suç içeren faaliyetlere karışmış ve öldürülmüş bu kişileri suçluyor (...) Ancak bu, şüphelilerin eylemini haklı çıkarmaz, yasalar hiç kimseye adaleti kendi eliyle sağlama hakkı vermiyor.

Polis yetkilileri, cinayetlerle bağlantılı tüm şüphelilerin yerleri belirlenip bu kişiler tutuklanana kadar "uyumayacakları" sözünü verdi.

Yüzbaşı Mawela şunları söyledi:

Bu barbarca saldırıyı kınıyoruz. Matholeville ve Roodepoort'ta yaşayanların kendilerini emniyette hissetmesini sağlamak için her taşın altına bakacağız (...) Şüpheliler mümkün olan en kısa sürede tutuklanacak ve onları bulana kadar polis teşkilatı uyumayacak.

 

 

Emniyet Müdürü ayrıca, Matholeveille'de yaşayan halka bölgede rastgele aramalar gerçekleştirilirken "sakin olmaları ve işbirliği yapmaları" çağrısında bulundu.

Ülkenin madencilik alanında işveren kuruluşu Minerals Council'e göre Güney Afrika'da yasadışı madencilik yükselişte ve bu tür faaliyetler genellikle terk edilmiş madenlerde gerçekleştiriliyor.

Kuruluşun internet sitesinde şu ifadelere yer veriliyor:

Şu anda binlerce kişinin doğrudan ya da dolaylı biçimde yasadışı madencilikle ilişkili olduğu tahmin ediliyor (...) Madenciler genellikle terk edilmiş maden kuyularına giriyor ve hem kendilerinin hem de başkalarının yaşamını tehlikeye atarak bazen tek seferde birkaç gün kaldıkları yeraltında 4 kilometreye kadar mesafe katedebiliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU