Pompeo dünyayı Uygur meselesinde Çin’e baskı yapmaya çağırdı, Kazak mevkidaşı sessiz kaldı

Tleuberdi, Uygur meselesinde yorum yapmak yerine ekonomi ve güvenlik alanlarındaki işbirliğine odaklandı

Mike Pompeo (sağda) ve Muhtar Tleuberdi (solda) yaptıkları görüşmenin ardından basın mensuplarının karşısına geçti (AFP)

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin hükümetine yakınlığıyla bilinen Kazakistan'a yaptığı ziyarette Sincan Özerk Bölgesi’ndeki Uygurların maruz kaldığı muameleye dikkati çekerek muhataplarından destek istedi.

Başkent Nur-Sultan’ta Kazak mevkidaşı Muhtar Tleuberdi’yle bir araya gelen Pompeo, ev sahibi bakanla Uygur meselesini görüştüklerini belirtti.

Pompeo, “Temel insan haklarının korunması bir ulusun ruhunu tanımlar. Tleuberdi’yle insan ticareti meselesini ve Çin Komünist Partisi’nin Kazakistan sınırının tam karşısında yer alan Sincan’da gözaltında tuttuğu bir milyondan fazla Uygur Müslümanı ve etnik Kazak’ın içinde bulunduğu ciddi durumu ele aldık” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkesinin bu konudaki duruşuna değinen Pompoe, “ABD, tüm ülkelere bu durumun derhal sona ermesi için baskı uygulamaya katılma çağrısı yapıyor. Bizim isteğimiz sadece, Çin’den ayrılmak isteyen bu kişilere güvenli bir barınma ve sığınma imkanı sağlanmasıdır. İnsan haysiyetini koruyun, sadece doğru olanı yapın” diye ekledi.  

Reuters’ın haberine göre Çin’i Sincan nedeniyle eleştirmekten uzak duran Kazak hükümetinin Dışişleri Bakanı Tleuberdi ise konuşmasında Uygur meselesi üzerine yorum yapmak yerine ekonomi ve güvenlik alanlarındaki işbirliğine odaklandı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve insan hakları gruplarına göre çoğunluğu Uygur Müslümanları olmak üzere 1 ila 2 milyon arasında kişi, Pekin yönetiminin “terörle mücadele kampanyası” olduğunu öne sürdüğü faaliyetlerin parçası olarak sert koşullarda tutuluyor.

İddiaları bugüne dek birçok kez reddeden Çin ise söz konusu kampların “mesleki eğitim merkezi” olduğunu ileri sürüyor ve tutukluları “talebeler” olarak tanımlıyor.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU