Koca Yusuf yurda döndü: Tahliye tamamlandı, 62 kişinin 14 günlük karantina süreci başladı

Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle Vuhan'dan tahliye edilen Türk vatandaşlarının da aralarında bulunduğu 42 yolcuyu taşıyan ambulans uçak Ankara'ya indi

Yeni tip koronavirüs salgınının yaşandığı Çin'in Vuhan kentindeki, 32'si Türk 42 kişiyi taşıyan uçak, Ankara'ya geldi.

Sağlık Bakanlığınca planlanan tahliye operasyonu için ambulansa çevrilen Türk Silahlı Kuvvetlerine ait A400 M tipi askeri kargo uçağı, yaklaşık 32 saatlik tahliye operasyonunun ardından, alınan tedbirler çerçevesinde Etimesgut Askeri Havalimanında hangarların arkasındaki en uzak alana çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uçaktaki 32 Türk, 6 Azerbaycan, 3 Gürcistan ve bir Arnavutluk vatandaşı olmak üzere 42 yolcu ile mürettebat, teknik ekip ve sağlık personelinden oluşan toplam 62 kişi, 17 ambulans ile Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'ne götürüldü. 

Hastaneye giden ambulanslar konvoy halinde hareket etmedi. Uçaktan inen yolcular peyderpey hastaneye transfer edildi. 

Sevk işleminin tamamlanmasının ardından ambulansların da arındırma işleminden geçirileceği bildirildi.

3 günde bir tetkikleri yapılacak

Uçak ile içinde bulunan malzemeler de Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) uzmanlarınca arındırma işlemine tabi tutulacak. KBRN gaz maskesi ve KBRN kıyafeti giymiş personel tarafından özel kimyasallar ve teçhizat kullanılarak, uçağın iç ve dış arındırma işlemleri yapıldı. Sonrasında da meydana kurulan KBRN Dekontaminasyon Çadırı'nda her uçak personeli için tek tek arındırma işlemi gerçekleştirildi.

 

Uçakta bulunanlar, 14 gün boyunca tek kişilik odalarda gözlem altında tutulacak ve 3 günde bir her birinin tetkikleri yapılacak. Yemek dahil tüm hizmetler tek kullanımlık malzemelerle verilecek ve tüm atıkları tıbbi atık olarak değerlendirilip özel poşetlerle atılacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisini arayarak inen yolcuların sağlık durumu hakkında bilgi aldığını söyledi.

Koca, şu ifadeleri kullandı:

"Yolcularımızın hiçbirisinde, yolda dahil olmak üzere, hastalık belirtisi, herhangi bir şüphe yok. Devletimizin güçlü olduğunun, dünyanın neresinde olursa olsun hiçbir vatandaşımızı yalnız bırakmayacağımızın altını çizmek istiyorum"

Sağlık Bakanlığınca planlanan büyük tahliye operasyonu kapsamında, 2 enfeksiyon uzmanı, 4 enfeksiyon kontrol hemşiresinin de yer aldığı Türk Silahlı Kuvvetlerine ait A400M tipi uçak dün saat 12.05'te Çin'in Vuhan kentine hareket etmişti. Uçakla, Çin'e tıbbi yardım malzemesi de taşınmıştı.

Ambulans uçağa çevrilen askeri kargo uçağı, gece saatlerinde Çin'in Vuhan kentine ulaşmıştı. Planlama kapsamında tahliye edilecek vatandaşlar, uzman ekiplerce sağlık kontrolünden geçirildikten sonra uçağa alınmış ve uçak, dönüş için sabah saatlerinde Çin'den Türkiye'ye hareket etmişti.

çinden-gelen-yolcular-aa.jpg
Çin'den getirilen yolculara özel kıyafet giydirildi / Fotoğraf: AA

 

6 Türk neden gelmedi?

Uçağın gelişi öncesi havalimanında açıklamalarda bulunan Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Emin Önen, "Çok hummalı bir çalışmayla Vuhan’daki vatandaşlarımıza harita üzerinde çalışma yaparak, her birisinin yerini tek tek tespit ettik. Vatandaşlarımızı otobüslerle belli noktalarda topladıktan sonra havalimanına gönderdik. Türk vatandaşlarında herhangi bir vaka yok" dedi.

Önen, 6 Türk’ün Çin’de kalmak istemesine ilişkin, "Bazı sosyal medya hesaplarında vatandaşlarımızın kimlik bilgileri paylaşılmış. Bunu duyan vatandaşlarımız kendileri için hassas olduğunu dile getirdi ve aileleriyle kalmaya karar verdiler. Takdir onların" şeklinde konuştu.

MSB: Koca Yusuf Operasyonu başarıyla tamamlandı

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, “Koca Yusuf Operasyonu” başarılı şekilde tamamlandı. Türk ve dost ülke vatandaşlarını Çin’in Vuhan kentinden alarak Ankara’ya getiren uçağımız yaklaşık 32 saatlik tahliye operasyonunu tamamlayarak Ankara’daki Etimesgut Havaalanına indi" ifadelerine yer verildi.

 

Azerbaycan'dan teşekkür

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, koronavirüs salgını dolayısıyla Çin'den Türk vatandaşları ile birlikte Azerbaycan vatandaşlarının da TSK'ye ait kargo uçağı ile tahliye edilmesi dolayısıyla Türkiye'ye teşekkür edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in iradeleri ve iki ülke arasındaki kardeşlik ruhuna uygun olarak, Çin'in Vuhan kentinden kendi vatandaşlarının da tahliye edildiği belirtilen açıklamada, "Bu bağlamda, kardeş Türkiye'ye şükranlarımızı sunarız. Bu, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kardeşliğin en açık örneklerinden biridir" ifadesine yer verildi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU