Koronavirüs online alışverişlerde Türk ürünlerine talebi 5 kat artırdı

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, ’Çin’den gönderilir’ yazan ürünlere taleplerin azalmasıyla 'Türkiye'den gönderilir' yazan ürünlere taleplerin beş kat attığını aktardı

Fotoğraf: Pixabay/ Hutchrock

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve aralık ayında konulan ilk teşhisten bu yana 213 kişinin yaşamına mâl olan koronavirüs salgını dünya ekonomisindeki dengeleri de değiştirdi. 

Çoğunluğu Asya hisseleri olmak üzere hisse senedi piyasasında 1,5 trilyon dolardan fazla kayıp var. 

Starbucks, IKEA, McDonald’s, Google gibi dev şirketler Çin ofislerini geçici süreyle kapatırken, İskandinavya’dan Filipinler’e birçok havayolu şirketi Çin’e uçuşlarını durdurdu. 

Dünyanın en büyük elektronik ticaret ağına sahip Çin’de online yolla alınan ürünlere de talep düşüşü var. 

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada ’Çin’den gönderilir’ yazan ürünlere taleplerin azalmasıyla 'Türkiye'den gönderilir' yazan ürünlere taleplerin beş kat attığını aktardı. 

Ekmekçi, "Sevgililer Günü'nün yaklaşması ile doğal olarak yükselmeye başlayan sektör hacimleri, koronavirüs salgını konusundan etkilenmemiş gözüküyor” dedi.

Emre Ekmekçi.jpg
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi/ Fotoğraf: Webrazzi

 

Ekmekçi, uzmanların Çin'deki koronavirüsün kargo paketleri ile taşınmasının mümkün olmadığını belirtse de sosyal medyada yapılan paylaşımlardan dolayı tüketicilerin Çin'den gelen kargolara temkinli yaklaştığını söyledi.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, "Hatta ülkemizdeki bazı yerel e-ticaret platformları, sipariş üzerine Çin'den tedarik ettikleri ürün gruplarının satışını geçici olarak durdurmuş durumda” diye konuştu. 

Ekmekçi, Türkiye içinde online alışverişlerin büyük bölümünün yine Türkiye menşeili e-ticaret sitelerinden yapılması nedeniyle tüketicilerin harcamaları sırasında koronavirüsü düşünmediğini aktardı. 

Virüs salgını kontrol altına alınınca durumun normalleşeceğini tahmin ettiklerini dile getiren Ekmekçi, kontrol altına alınma süresi uzadıkça bunun sadece e-ticarete değil, dünya ekonomisine ciddi zararları olacağını vurguladı.

Emre Ekmekçi, durumun uzun vadeli sonuçlarına da değindi: 

E-ticaret tarafında yakın zamanda önemli bir etkilenme olmasa da tüm dünya ülkeleri gibi biz de ülke içinde kullandığımız birçok üründe tedarik zincirinin bir aşamasında Çin'e bağlıyız. 

Virüsün oradan buraya gelme riskinden önce, Çin'deki karantina ve iç durumlardan kaynaklı tedarik zincirlerinde yaşanacak aksaklıkların bizi olumsuz etkilemesi daha olası gözüküyor.

 

İnternetten maske alışverişinin çoğu Türkiye değil, dış talep kaynaklı 

ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Ekmekçi, koronavirüs salgınının müşterilerin alışveriş yönelimlerindeki etkisine ilişkin de yılın bu dönemlerinde mevsimsel olarak tüketicilerin bağışıklık sistemini güçlendirici ve koruyucu gıda takviyelerine yöneldiğini gözlemlediklerini ancak

Türkiye'de halen internet üzerinden satın alınan maske gibi fiziksel koruyucu ürünlere olan talepte çok ciddi artışlar gözlemlenmediğini söyledi.

koronavirüs
Çin’in Şangay kentinde “Maskeler bugünlük tükendi. Yarın sabah 08:30’dan itibaren en fazla 10 maske olacak şekilde satışa çıkacaktır” yazılı uyarının yer aldığı eczane/ Fotoğraf: Reuters

 

"Medikal ürünlerin ciddi bir bölümü halen maalesef internetten satışa açık olmadığı için tüketicilerin bu ürünlere internetten ulaşması mümkün değil" diyen Ekmekçi, Türkiye'de de maske, eldiven, hastane örtüsü gibi kategorilerde üreticilerin ellerindeki stokların dış talep kaynaklı azalmaya başladığı duyumunu aldıklarını bildirdi.

Çin, üretim kapasitemizin üzerinde maske istedi 

İzmir'de 17 yıldır faaliyet gösteren Ak-Yel Medikal'in ortaklarından Fatih Arpacı, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada “Türkiye'de yaklaşık yılda 150 milyon maske üretiliyor. Fakat Çin'den bir seferde 200 milyon maske istediler. Firmalar ülkemizdeki şirketlere ulaşıyor. Bizim üretimimizin tamamını bir seferde istediler” dedi. 

Firma olarak Çin'e ilk etapta 250 bin maske göndereceklerini dile getiren Arpacı, "Talep edilen rakamlar çok yüksek. Bizim de kapasitemiz belli. Bunun dışında önceden iş bağlantılarımız vardı, onlara da çalışıyoruz. İtalya, Hollanda, Fransa, Polonya, Almanya gibi ülkelerden talepler geldi. Üretime yetişmek için 24 saat çalışıyoruz. Pazar günleri de çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU