Avustralya’daki yangın fırtınasının şok edici görüntüleri, alevlerin ne kadar hızlı yayıldığını gözler önüne serdi

İtfaiyeciler, “Bir yangın planı yaptığınızdan emin olun” diyor

Avustralyalılar, bir orman yangınıyla karşılaştıklarında asla orada beklememeleri gerektiğini biliyor. Yapmaları gereken, alevleri görür görmez bir plan yapmak ve ona sadık kalmak.

Dunmore İtfaiye Ekibi’nin sosyal medyada paylaştığı videoda görüldüğü üzere, orman yangınından güvenli biçimde kaçabilmek için her saniyenin önemi var.

Video birkaç hafta önce Yeni Güney Galler kıyı kenti Shoalhaven’da çekildi. Görüntülerde itfaiye ekiplerinin Currowan eyalet ormanındaki yangının yaklaşacağını tahmin ederek, bulundukları bölgeden uzaklaştığı görüldü.

Bölgeyi korumakla görevlendirilen ekip aslında hazırlanmak için zaman bulabileceğini düşünüyordu. Ancak şiddetli güney rüzgarı, yangın fırtınasını beklenenden 10 dakika önce getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Közlerin kar gibi yağmaya başlamasından kısa süre önce, gökyüzünün duman bulutlarıyla kaplandığı ve havanın karardığı görüldü.

ScienceAlert’in aktardığına göre saatte 100 km hızla gelen rüzgar, yeşil orman manzarasını bir anda alevlerle dolu bir “cehenneme” çevirdi.

Bu görüntüler, ülkenin güneydoğusunda yaşayan Avustralyalılar için tanıdık bir manzara. Ancak birçoğumuz, tehlikenin boyutuna dair yeterince bilgili değil.

Söz konusu videoyu sosyal medya hesabından paylaşan itfaiyeciler, “Bu, üç dakikadan kısa sürede neler olabileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Eğer bir planınız yoksa, üç dakika sağlam bir plan yapmak için yeterli olmayabilir. Bu yüzden halkı uyarıları dikkate almaya çağıran itfaiyeciler sözlerini şöyle noktaladı:

Yangının etkilediği bölgeler, kısa sürede ‘hoş’ olmaktan çıkar. Bir yangın planı yaptığınızdan emin olun.

 

Independent Türkçe, ScienceAlert

DAHA FAZLA HABER OKU