Futbol sahalarında ender görülen centilmenlik örnekleri

Süper Lig'in 19. haftasında, sahalar ender görülen centilmenlik örneklerine sahne oldu. Fenerbahçeli futbolcu Tolga Ciğerci ve Antalyaspor takımının yaptığı hareketler, futbolseverelere fair-play ruhunu hatırlattı

Fotoğraf: Pixabay

Son yıllarda karşılıklı demeçler ve açıklamalarla gerilen futbol ortamı içerisinde Tolga Ciğerci ve Yukatel Denizlispor-Antalyaspor maçında yapılan eylemler, uzun süredir unuttuğumuz bir kavramı yeniden hatırlattı: Fair-Play.

Şampiyonluk mücadelesi veren takımlardan Fenerbahçe, Süper Lig'in 19. haftasında Ülker Stadı'nda Medipol Başakşehir'i konuk etti.

 

Tolga Ciğerci - AA.jpg

Tolga Ciğerci / Fotoğraf: AA

 

İlk 45 dakikası 0-0 devam eden müsabakanın uzatma dakikalarında Fenerbahçeli Tolga Ciğerci ile hakem Fırat Aydınus arasında yaşananlar, haftaya damgasını vurdu.

45+2. dakikada Başakşehir ceza sahasında Tolga Ciğerci'nin yerde kaldığını gören hakem Fırat Aydınus, penaltı kararı verdi. Kararın ardından "Penaltı yok" diyen Tolga ile konuşan Aydınus, Video Yardımcı Hakem'in (VAR) çağrısıyla pozisyonu ekrandan izlemeye gitti.

Pozisyonu ekrandan inceleyen Aydınus, penaltı kararını iptal etti.

Tolga'nın bu hareketi, haftaya damgasını vururken şampiyonluk için kritik bir maçta bu davranışı sergileyen Tolga, futbolseverlerden de alkış aldı.

 

Antalyaspor-AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Antalyaspor'dan fair-play örneği

Süper Lig'in 19. haftasında küme düşmeme mücadelesi veren Antalyaspor, Yukatel Denizlispor'a konuk oldu. Karşılaşmayı 3-0 kazanan Antalyaspor, aldığı 3 puanla alt sıralardan biraz da olsa uzaklaşmanın yanı sıra, maçın ilk yarısında yaptığı hareketle taraftarlardan büyük alkış topladı.

Takım arkadaşının geri pasını anlayamayan Denizlispor kalecisi Adam Stachowiak, topa elle dokununca karşılaşmanın hakemi  Halil Umut Meler, pozisyona en direkt serbest vuruş kararı verdi. 

Yeşil-siyahlı oyuncuları itirazı kararı değiştirmeyince atışı yapan Antalyasporlu futbolcu, topu auta göndererek büyük bir centilmenlik örneği sergiledi.

 

Marcelo Bielsa - leedsunited_com.jpg
Marcelo Bielsa / Fotoğraf: leedsunited.com

 

Leeds United Teknik Direktörü Marcelo Bielsa takımına gol yeme talimatı verdi

İngiltere Championship'te Leeds United'ın Aston Villa'yı konuk ettiği karşılaşma da yeşil sahalarda eşine ender rastlanan bir centilmenliğe sahne oldu.

Geçen sezon Championship'in 45. haftasında Premier Lig'e yükselme mücadelesi veren Leeds United ile Aston Villa, Elland Road Stadı'na karşı karşıya geldi.

Mücadelenin 2. yarısında Leeds United, tartışmalara neden olan bir gole imza attı. Sahadaki gerginliğin ardından ev sahibi Leeds United'ın Arjantinli teknik direktörü Marcelo Bielsa, futbolcularına bilerek gol yemeleri için talimat verdi. Aston Villa'da Albert Adomah, oyunun yeniden başlamasıyla orta yuvarlaktan aldığı topu savunma yapmayan Leeds Unitedlı futbolcuların arasından geçerek filelere gönderdi ve durumu 1-1'e getirdi. 

Karşılaşmanın 1-1 berabere tamamlanması ve Leeds United'ın puan kaybetmesiyle 88 puanlı Sheffield United, bitime bir hafta kala Premier Lig'e doğrudan yükselme hakkı kazanan ikinci takım oldu.

 

Beknaz Almazbekov.jpg
Beknaz Almazbekov

 

Galatasaraylı genç futbolcu Beknaz Almazbekov'dan centilmenlik örneği

Galatasaray 14 Yaş Altı Futbol Takımı'nın kaptanı Beknaz Almazbekov, İstanbulspor ile oynadıkları karşılaşmada örnek bir davranışa imza attı.

Geçen sezon Florya Metin Oktay Tesisleri'nde oynanan 14 Yaş Altı Ligi 1. Grup 25. hafta maçının 42. dakikasında Beknaz Almazbekov, rakibiyle girdiği mücadele sonucunda ceza sahasında yerde kalınca hakem penaltı kararı verdi. 

Genç futbolcu, kendisine faul yapılmadığını belirtmesine rağmen hakem kararını değiştirmedi. Bunun üzerine penaltı atışını kullanan Beknaz Almazbekov, meşin yuvarlağı auta atarak centilmenlik örneği sergiledi.

Takım arkadaşları ve İstanbulsporlu futbolcular, Beknaz Almazbekov'u bu davranışından dolayı tebrik etti.

 

Galatasaray U14 Takımı’ndan Emirhan Kayar'dan bir centilmenlik örneği daha

2018-19 sezonunda Galatasaray U14 takımı’nın Başakşehir U14 takımı’nı konuk ettiği karşılaşmanın 19. dakikasında Galatasaraylı Emirhan Kayar’ın hareketi izleyenlerden büyük alkış aldı.

Emirhan Kayar, gole giderken sakatlanan rakibini yerde görünce şut çekmek yerine topu taca gönderdi. Emirhan’ı bu hareketinden dolayı sahadaki ve tribünlerdeki taraftarlar tebrik etti. 

Mücadele Galatasaray’ın 7-1’lik üstünlüğüyle sona erdi.

 

Yasin Sülün - AA.jpg
Yasin Sülün / Fotoğraf: AA

 

Alkışlar Beşiktaş'ın antrenörü Yasin Sülün'e

Geçen sezon Dereağzı'ndaki Lefter Küçükandonyadis Tesisleri’nde Fenerbahçe’nin Beşiktaş'ı konuk ettiği müsabakada sarı-lacivertliler, üç oyuncu değişikliği hakkını kullandı. 

Fenerbahçe, karşılaşmanın ilerleyen dakikalarında Alparslan Demir’in sakatlanmasıyla sahada 10 kişi kaldı. 

Rakibinin sahada 10 kişi kaldığını gören Beşiktaş U21 Takımı Teknik Direktörü Yasin Sülün, Sedat Şahintürk’ü oyundan alarak, yerine başka bir ismi oyuna sokmadı ve iki takım da mücadeleyi 10 kişi tamamladı.

Yasin Sülün'ün bu hareketi futbolseverler tarafından takdir edildi.

 

Göztepeli futbolcular kaleyi boşalttı

2017-18 sezonunun 32. haftasında Göztepe'nin Yeni Malatyaspor'u konuk ettiği 21 Yaş Altı takımlarının maçı, yeşil sahalarda görmek istediğimiz örnek bir davranışa sahne oldu. 

Ev sahibi ekip, maçın 89. dakikasında Serkan Bakan’la golü buldu. Yardımcı hakem, topun çizgiyi geçtiğini belirtti ve Serkan'ın itirafına rağmen hakem golü verdi.

Gol kararının ardından Göztepeli futbolcular kalelerini boşaltarak rakiplerinin gol atmasına izin verdi ve takımlar karşılaşmayı 1-1'lik beraberlikle tamamladı. 

 

De Rossi - AA.jpg
Daniele De Rossi / Fotoğraf: AA

 

Elle gol atan Daniele De Rossi, golü iptal ettirdi

İtalya Birinci Futbol Ligi'nde 2006'da oynanan Roma-Messina maçı, önemli bir centilmenlik örneğine sahne oldu.

Roma'nın ve İtalya'nın efsane oyuncularından Daniele De Rossi, rakip ceza sahası içinde topa elle dokunarak takımına gol kazandırdı.

Hakemin gol kararının ardından pozisyona itiraz eden De Rossi, golü elle attığını itiraf ederek kararı iptal ettirdi.

 

Canizares'i teselli eden Oliver Kahn, fair-play ödülü aldı

2000-2001 sezonu Şampiyonlar Ligi finalinde Bayern Münih, Valencia ile karşı karşıya geldi.

Penaltı vuruşlarıyla kupayı kazanan Bayern Münih'te kaleci Oliver Kahn, sevinmek yerine rakip kaleci Canizares'e giderek onu teselli etti.

Kahn, bu bu davranışıyla yılın fair-play ödülüne layık görüldü. 

 

Metin Oktay-Can Bartu-galatasaray_org.jpeg
Metin Oktay - Can Bartu / Fotoğraf: galatasaray.org

 

Metin Oktay ve Can Bartu formaları değiştirdi

Galatasaray’ın efsane futbolcusu Metin Oktay, jübile maçında Fenerbahçe’nin "Sinyor" lakaplı futbolcusu Can Bartu ile Türk spor tarihinin en centilmen olaylarından birine imza attı. 

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında 1969'da oynanan Metin Oktay'ın jübile maçında, Fenerbahçeli Can Bartu ile forma değiştirerek 10 dakika boyunca rakip formalarla mücadele etti.

Maçtan önce Fenerbahçeli yöneticilerin ise ondan bir isteği vardı:

Dünya gözüyle seni Fenerbahçe forması giyerken görmek istiyoruz.

Galatasaraylı Metin, bu isteği şöyle yanıtladı: 

Şeref duyarım. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU