Reuters: Türkiye adına çalışan hackerler komşu ülkeleri hedef aldı

Reuters haber ajansına konuşan ABD ve Birleşik Krallık'tan kaynaklar Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Irak'a yönelik siber saldırıların ardına Türkiye hükümetinin olabileceğini belirtti

Fotoğraf: PixaBay

"Türkiye ile bağlantılı bilgisayar korsanları komşu ülkeleri hedef alan saldırılar düzenledi."

Bu iddia Reuters haber ajansında yer aldı.

Habere göre hackerlar aralarında bakanlıklar, elçilik gibi diplomatik misyonlar, istihbarat servisleri ve şirketlerin de bulunduğu yaklaşık 30 kuruma saldırı düzenledi. 

Saldırıya uğrayan kurumlar arasında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Yunanistan hükümetinin e-posta servisleri ve Irak hükümetinin ulusal güvenlik danışmanı da bulunuyor.

Reuters'a konuşan iki Birleşik Krallık yetkilisi ve ABD'li bir yetkiliye göre söz konusu saldırılar Türkiye'nin çıkarlarını gözeten devlet destekli bir siber casusluk faaliyeti.

Yetkililerin bu şekilde görüş bildirmesinin ardında yatan en önemli neden, hedef seçilen kurumların kimlikleri ve jeopolitik olarak Türkiye yakınında olmaları.

Daha fazla detay vermek istemeyen ve kimliklerinin saklı tutulması kaydıyla Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, daha önceki siber saldırılara bakıldığında Türkiye'de kayıtlı benzer bir altyapının kullanıldığını ifade ediyor.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Birleşik Krallık ve ABD'li yetkililer Kıbrıs, Yunanistan ve Irak'a yönelik siber saldırılardan belirli bir kişi ya da kuruluşun açıkça sorumlu tutulamayacağını söylese de, Türkiye ile bu saldırıların nasıl ilişkilendirildiği yönündeki soruya "Hepsinin aynı sunucu (server) ya da altyapıyı kullandığı yönünde bağlantılar olduğu düşünüyoruz" yanıtı veriyor.

Reuters haberinde konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı'na da ulaştığını, Ankara'nın konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındığını, bir Türk yetkilinin ise "Siber saldırının arkasında Türkiye mi var?" sorusuna "Türkiye sıklıkla siber saldırılara maruz kalıyor" cevabı verdiğini aktarıyor.

Reuters söz konusu iddialar ile ilgili siber saldırı tehdidi altında olduğu söylenen üç ülkenin yetkilileri ile de görüştü.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi hükümeti temsilcisi "Ülkenin ulusal güvenliğini alakadar eden bir mesele ile ilgili yorum yapmayacağız" derken; Atina, Yunan hükümetinin e-mail sisteminin gizliliğinin ihlal edildiği yönünde bir kanıt bulunmadığını belirtti. 

Irak hükümeti ise konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. 

Batı'daki özel siber güvenlik uzmanları hackerlerın DNS korsanlığı yöntemini izlediğini belirtiliyor.

Hackerlerın saldırı sonrası resmi siteleri ilgisiz web sitelerine yönlerdirdiği, sahte e-posta hesabı üzerinden ise kurumsal mail şifrelerine sahip olduğu ifade ediliyor.

Söz konusu saldırıların 2018'in başından bu yana gerçekleştirildiği söyleniyor. 

Kıbrıs, Yunanistan ve Irak'ın yanı sıra Arnavutluk gizli servisinin de benzer bir saldırıya uğradığı idialar arasında.

Reuters haberinde Türkiye üzerinden siber saldırı ile sadece yabancı kurumların karşı karşıya kalmadığını, Türkiye'deki Masonlar Derneği ile FETÖ bağlantılı medya kuruluşlarının da benzer sorunu yaşadığı iddia ediyor.

Türk hack timi Yunanistan’ı hedef almıştı

“Anka Neferler Tim” adlı Türk hacker topluluğu, 18 Ocak Cumartesi günü, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının resmi internet sitelerini hacklediğini açıklamıştı.

Yunan medyasında yer alan haberde, yetkililerin siteleri koruma altına almak için tamamen kapattığı aktarılmıştı.

Anka Neferler Tim, Facebook hesabından yaptığı duyuruda, siber saldırıyı üstlenmiş, “saldırıların Atina’Nın Türkiye’ye yönelik tehditlerine bir cevap olarak gerçekleştirildiğini” belirtmişti.
 

Yine Türkiye’deki hacker grupları arasında yer alan Cyber Warrior – Akıncılar adlı grup, geçtiğimiz yılın haziran ayında Mısır Parlamentosu, Sanayi Kontrol Otoritesi ve Mısır’In en yüksek tirajlı devlet gazetesi El-Ahram’ın internet sitesinin de bulunduğu birçok devlet sitesine siber saldırı düzenlendiğini açıklamıştı.

Grup, ele geçirilen sitelerin giriş sayfalarına, mahkeme salonunda hayatını kaybeden Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin resmini koymuştu.
 

Bir başka hack timi Turkzgrup, temmuz ayında Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan ve ABD’de bulunan 850 internet sitesine siber saldırı gerçekleştirildiğini duyurmuştu.

Grup, Yunanistan Başkanlık sitesini de hacklediğini öne sürmüştü.

Türkiye’ye siber saldırı

20 Ocak’ta Türk Telekom’da yaşanan erişim sorunu nedeniyle birçok kullanıcı şikayette bulunmuştu.

Firmadan yapılan açıklamada, problemin siber saldırıdan kaynaklandığı aktarılmıştı.
 


Siber saldırı haritasını gösteren Parsecure Map adlı internet sitesinde, bu süreçte Türkiye’ye, ABD, Hollanda, Çin ve Rusya’dan siber saldırı gerçekleştirildiğine yönelik bilgi paylaşılmıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU