11 Eylül Davası: CIA’in kimliğini 17 yıldır sakladığı "Vaiz"in işkencelerdeki rolü doğrulandı

Waterboarding yönteminin mimarlarından psikolog Mitchell’in Guantanamo’daki ön duruşmada verdiği ifadeler işkence tekniklerinde üçüncü bir yetkilinin daha olduğunu teyit etti

Psikolog James Mitchell, Guantanamo'daki askeri mahkemede ifade verdi (Çizim: Janet Hamlin / lawdragon.com) 

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) sorguladığı kişilere boğulma hissi yaşatan “waterboarding” yönteminin mucitleri, Guantanamo’daki ifadelerinde, kendilerine destek veren “Vaiz” kod adlı bir yetkilinin “karanlık alanlarda” yapılan sorgulardaki rolünden bahsetti.

Guardian gazetesinin haberine göre, ABD’nin “terörle savaşta” şüpheli gördüğü kişilere uyguladığı işkence tekniğiyle ilgili yetkilendirilen üç kişi vardı. Onlardan ikisi Guantanamo Üssü’ndeki ön duruşmada tanıklık için sıra beklerken üçüncü kişinin kimliğiyse işkence yönteminin uygulanmasının üzerinden geçen 17 yılda hala bilinmiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aralarında Halid Şeyh Muhammed’in de bulunduğu 5 şüpheli hakkındaki 11 Eylül Davası için askeri mahkemede bu hafta görülen ön duruşmada söz konusu CIA yetkilisinden “NZ7” ya da diğer adıyla “Vaiz” diye bahsedildi.

CIA’in “gelişmiş işkence tekniklerinin” tasarlanması ve uygulamasının mimarlarından psikolog James Mitchell’in duruşmada verdiği ifadeye göre sorgulara katılan Vaiz, “tutukluların alnına bir elini koyup, diğer elini de havaya kaldırıp ‘Hissediyor musun evlat? Ruhun kolumdan inip vücuduna girişini hissediyor musun?’ sorularını soruyordu.

Tartışmalı yöntemlerin tasarlayıcılarından Mitchell duruşması sırasında verdiği ifadede pişmanlık sergilememiş ve “Amerikalıların hayatını korumak adına ahlaki bir görev saydığı” eylemleri için “Bugün olsa yine aynısını yaparım” demişti.

İşkence tekniklerinin hazırlanmasından sorumlu diğer psikolog Bruce Jessen’ın ise gelecek hafta ifade vermesi bekleniyor.

 

 

Raporlar Mitchell, Jensen ve diğer arkadaşlarının son 5 yıldır ABD'nin işkence programının yüzü olduğunu gösteriyor. Bu üç kişi dışındakilerin isimleriyse bugüne dek gölgede kaldı.

Guantanamo askeri mahkemesindeki savunma avukatları toplamda 52 tanığı sorgulamak için izin istedi ancak şimdiye kadar sadece iki tanığın ifade vermesi kabul edildi.

ABD'nin gelişmiş sorgulama tekniklerine ilişkin yargı süreci uzadıkça Mitchell ve Jensen'ın hala gizli kalan çok daha büyük bir altyapının küçük bir kısmı olduğuna dair bulgular ortaya çıkmaya başladı.

CIA, medyada çıkan haberler ve Polonya’daki yeni bir tesise transfer edilen yüksek düzeyli tutuklu sınıfındaki mahkumların ifadeleri sonrası ortaya çıkan Tayland’daki sorgu merkezini 2002’de kapatmak zorunda kalmıştı.

 

Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU