HDP 3. Olağan Büyük Konferansı başladı, Demirtaş mektupla katıldı

HDP’nin 3. Olağan Büyük Konferansı Ankara’da başladı. Açılış konuşmalarını Buldan ve Temelli’nin yaptığı konferansa, tutuklu bulunan Demirtaş ve Zeydan da ortak imzalı bir mektup gönderdi. 600 delegenin buluştuğu konferans yarın sona erecek

Fotoğraf: AA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 3. Olağan Büyük Konferansı, Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli'nin katılımıyla başladı.  

‘Politikaları ayrıştırma üzerine kurulu’

600 delegenin katıldığı konferansın açılış konuşmasını yapan Buldan, sözlerine aralarında Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu tutuklu HDP’lilere selam göndererek başladı. Toplumdaki barıştan ve adaletten yana olan kesimlerin güçlenmesi, örgütlenmesi, ortak mücadeleyi ve demokratik ittifakı büyütmesi gerektiğini söyleyen Buldan şöyle konuştu:

Ayakta tutmaya çalıştıkları bu sistem; demokrasiyi, halk iradesini, hukuku, birlikte yaşam iradesini dışlayan bir sistemdir. Sadece ve sadece iktidarın kendi siyasal, ekonomik, rantsal çıkarlarını merkezine alan toplumsal sorunlara ve taleplere ise tümüyle kapalı, tekçi, talancı bir sistemi ülkeye ve topluma dayatmaktadırlar. Attıkları her adım daha fazla kriz, daha fazla yolsuzluk, daha fazla yoksulluk, daha fazla can kaybı, daha fazla parçalanma, daha fazla ayrışma ve tecrittir. AKP-MHP Saray iktidarının temel politikası, halkları ayrıştırma, kamplaştırma, çatıştırma böylece kendi iktidarlarını ayakta tutma üzerine kuruludur. 

20200124_2_40482675_51475517.jpg
Fotoğraf: AA

 

‘Bu da onlara dert olsun’

“Demokrasi ve özgür gelecek idealiyle bir arada olan kim varsa, hangi halklar varsa, AKP-MHP iktidarı gidip o birlikteliği parçalamaya, ayrıştırmaya, toplumlar arasında duvar örmeye çalışmaktadır” diyen Buldan Selahattin Demirtaş'ın 'Devran' adlı kitabından uyarlanan tiyatro oyununu Başak Demirtaş, Selvi Kılıçdaroğlu ve Dilek İmamoğlu’nun birlikte izlemesi üzerine başlatılan tartışmayı ise şu sözlerle değerlendirdi:

 İktidarın sahipleri, tiyatroda bir araya gelen kadınların dayanışmasından korktu, ürktü ve hemen terörize etmeye çalıştı. İnanın ki tiyatrodan dahi korkan bir iktidarın çöküşü yakındır!  Onlar korksunlar, kadınlar ve muhalefet güçlenmeye büyümeye, cesareti büyütmeye devam edeceklerdir. Bu da onlara dert olsun. Çok değil, iki, üç tiyatro daha sahnelensin bunlar tuz gibi dağılacaklar bunun farkındayız. Korkudan dolayıdır ki kadınlar bir araya geldiğinde bu birlikteliği bozmak için polis şiddeti dahil her yöntemi devreye sokmaktadırlar. Kadınlar ve erkekler eş başkanlık sistemiyle yerel yönetimlerde eşit yönetim için bir araya geldiğinde oraya kayyım atıyorlar oradan korkuyorlar. Amaç o eşit temsiliyet ve eşit yönetme için oluşan birlikteliği yıkmaktır bunu biliyoruz. Aleviler bir araya geldiğinde, Alevi toplumunu kendi içinde parçalamaya çalışıyorlar. İşçiler, emekçiler bir araya geldiğinde, greve gittiğinde iktidarın yaptığı ilk iş o grevi engellemektir.

‘AK Parti iktidarını Kürt meselesinin çözümsüzlüğünden beslenmekle suçlayan’ Temelli, şöyle konuştu:

Kürt düşmanlığı ve çözümsüzlük üzerinden kendi iktidarının bekasını korumaya çalışmaktadır. Yegane politikaları savaş politikasıdır. Savaş politikasını içeride, dışarıda, her yerde, her geçen gün şiddetli bir şekilde yükseltmektedir. Suriye’de, Afrin’den başlayarak Gire Spi'de, Irak’ta Kürt Federe Devletine tahammül etmeksizin Pençe Harekatıyla bunu sürdürüyor. Şimdi Libya’da savaş politikalarından beslenmeye devam ediyor. 

‘Bu iktidar betoncudur’

Son günlerin gündemdeki konusu Kanal İstanbul tartışmasına da değinen Temelli şunları söyledi:

Bu iktidar betoncudur, bu iktidar savaşçıdır. Şehir hastaneleriyle, otoyollarıyla; yandaş müteahhitler eliyle bütün ülkenin kaynaklarını betona gömmektedir. Şimdi de Kanal İstanbul gibi projeleriyle Türkiye’nin ortak zenginliğini ve gelecekteki tüm kaynaklarını bugünden tüketmektedir. Çünkü iktidarda kalabilmesi için bu denli akıl dışı iktisadi yatırımlara ihtiyaç vardır. Akıl dışıdır vicdan dışıdır. Küresel iklim krizine en fazla katkı yapan ülkelerin başında gelen Türkiye bu tür projelerle aslında doğaya da en büyük zararı vermektedir. 

20200124_2_40482675_51475519.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​​​

 

‘Erken seçim sürecinde örgütlenmeliyiz’

Temelli partisinin yaptığı erken seçim çağrısı için de şunları söyledi:

Erken seçim çağrısı yapıp kenara çekilmedik. Erken seçime giden süreçte örgütlenmeliyiz. Her şeyden önce bütün toplumla belli bir mutabakat zemininde buluşmalıyız.

Yerel demokrasi odaklı bir parlamenter sistemin nasıl hayata geçeceği konusunda tartışmalıyız. Eşit yurttaşlık temelinde bir demokratik anayasayı nasıl var edebiliriz bunu tartışmalıyız. İnsan hakları, sivil sosyal haklardan ödün vermeden bir hukuk devletini ve anayasal devleti nasıl hayata geçirebiliriz bunu tartışmalıyız. Her zaman bizi bugüne getiren fikriyatımız, bize demokratik toplumu ve demokratik ulusu ve radikal demokrasi mücadelesini rehber edinmeliyiz.

Demirtaş ve Zeydan’dan mektup

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan da konferansa ortak imzalı bir mesaj gönderdi.

4 öneri yaptılar

Demirtaş ve Zeydan’ın ‘birkaç önerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz’ sözleri ile başladığı mesajda 4 madde sıralandı.

HDP’nin baskılar, kuşatmalar ve psikolojik harekat nedeniyle bir daralma, bir sıkışmışlık hali yaşadığı ileri sürülen mesajda, parti adına konuşan herkesten ‘Türkiye’nin bütün ezilenlerinin partisiyiz ve tüm sorunların diyalog yoluyla ve demokrasi içerisinde barışçıl çözümünden yanayız. Bunu da birlikte yaşam felsefesi ile hayata geçirmek istiyoruz’ mesajlarını bıkmadan, usanmadan bu tekrarlamaları istendi.  Birinci maddede şu ifadeler kullanıldı:

Türk halkının değerlerine saygılı olduğumuzu, birlikte yaşam konusunda samimi olduğumuzu zaman zaman küçük ve anlamlı jestlerle, sembolik değeri yüksek hamlelerimizle göstermeli, hissettirmeliyiz. Bunları da AKP ve yandaşlarına cevap vermek şeklinde değil, halkı muhatap alarak, halkı ikna etmek için yapmalıyız. Yoksa biz ne yaparsak yapalım AKP bize yönelik iftira ve karalama kampanyasından vazgeçmeyecektir.

Kısa, orta ve uzun vade hedefler

İkinci öneri olarak ise ‘Parti olarak kısa, orta ve uzun vadeli somut hedefler belirlemeliyiz’ denildi. Hedefler için ise kısa vadede üye kampanyası, örgütlenme seferberliği, siyasi kadroların eğitimi, Genel Merkez için yeni bina temin edilmesi, değer aileleri ile ilişkilerin güçlendirilmesi gibi konular önerildi. Orta vadede bir Demokrasi Bloğu kurulması tavsiye edilen mesajda, uzun vadede iktidar hedei konuldu.

Demirtaş ve Zeydan’ın üçüncü önerisi, tüm merkezi-yerel güçlerin belirlenen politik hedefler doğrultusunda tam bir uyum içeresinde dil ve pratik birliğini sağlaması oldu.

Mesajdaki dördünce son maddede ise ‘Partimizin dışında ve art niyetli bir şekilde üretilip dolaşıma sokulan dedikodu ve spekülasyonlardan katiyen uzak durulmalı ve etkisiz kılınmalıdır” denildi.

Yarın sona erecek konferanstan çıkacak sonuçların 23 Şubat’ta yapılacak HDP’nin 4’üncü Büyük Olağan Kongresi’ne taşınacağı belirtildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU