SDG’li Kobani: Türkiye'de barışa doğru atılan her adımın olumlu etkileri Rojava'da hissediliyor

Suriye Demokratik Güçleri Yöneticisi Kobani, Türkiye'nin Suriye Kürtlerine yönelik olumlu hareketlerinin Türkiye'deki Kürtler üzerinde olumlu etki yaptığını söyledi

Mazlum Kobani / Fotoğraf: Reuters

Çatı yapısını Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Yöneticisi Mazlum Kobani, dünyanın dört bir yanından Kürtlere büyük bir destek verildiğini kaydetti. 

Kobani, ABD’nin çekilme kararından sonra Başkan Donald Trump ve yardımcısı Mike Pence’nin kendisini aradığını ifade etti.

Al-Monitor’dan Amberin Zaman’a konuşan SDG’li Kobani, “Bütün dünya Kürtlerin kim olduğunu biliyor ve bize sempati duyuyor. Türkiye'nin aksine, kendimizi korumak için lobi faaliyetlerine milyonlarca dolar harcamamız gerekmiyor. Bunun nedeni adil bir nedenimiz var” dedi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Türkiye iyi niyetimizi suiistimal etmezse yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız”

“Türkiye'yle veya daha kesin olarak Erdoğan'la bir tür diyaloğu sürdürme şansı olduğunu görüyor musunuz? Öcalan’ın bahesettiği “Eşme ruhu” ruhu yeniden canlandırılabilir mi?” şeklindeki sorusuna Kobani, şu yanıtı verdi:

Neden olmasın? Türkiye'nin Süleyman Şah'ın kalıntılarını Kobani'ye iade etmek ve mezarını yeniden inşa etmek istediğini biliyoruz. Türkiye iyi niyetimizi suistimal etmezse, Türk Silahlı Kuvvetleri ile koordinasyon içinde karşılıklı anlayışa dayanarak böyle bir operasyon yürütülmesine yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Türkiye, Suriye ve Irak’taki Kürt sorunun iç içe geçmiş bir sorun olarak tanımlayan Kobani, “Türkiye ve Suriye'deki Kürt sorunu iç içedir. Irak'taki Kürtler de bu denklemin bir parçası. Onları ayıramayız. Türkiye'de barışa doğru atılan her adımın olumlu etkileri burada Rojava'da hissediliyor. Aynı şekilde, Türkiye'nin Suriye Kürtlerine yönelik olumlu hareketlerinin Türkiye'deki Kürtler üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Aynı şekilde, Türkiye'nin düşmanca hamle sınırının her iki tarafını da olumsuz etkilemektedir” diye konuştu.

“Türkiye ile görüşmeler yapamaya hazırız”

ABD Başkanı Donald Trump’un Türkiye ile Rojava arasındaki arabuluculuk rolüne değinen Kobani, Ankara ile olan problemleri sona erdirmek için Trump’ın söz verdiğini söyledi. 

SDG ve YPG olarak geçmişte Türkiye ile doğrudan yaptıkları görüşmeler gibi tekrar görüşme yapmaya hazır olduklarını aktaran Kobani, devamında şunları söyledi:

“Eğer bunu yaparsak, bu kesinlikle Türkiye'deki Kürtlerin durumunu hafifletecek ve Türk kamuoyunun barış lehine değişmesine yardımcı olacaktır. Trump’a yazdığım mektupta Türkiye'nin Kürt sorununu kendi sınırları içinde ele alması gerektiğini vurguladım. Bize yardım etmek için ne gerekiyorsa yapmaya söz verdi. Tekrar ediyorum, Türkiye ile olan sorunlarımızı çözmek için elimizden gelenin en iyisini yaptık. SDG olarak, YPG olarak, geçmişte Türkiye ile doğrudan görüşmeler yaptık ve tekrar yapmaya hazırız. Barış istiyoruz.”

 

Independent Türkçe, Al Monitor
 

DAHA FAZLA HABER OKU