Polonya, Auschwitz'in kurtarılışının 75. yıldönümünde yapılan Yahudi Soykırımı anmasına katılmadı

Varşova’nın Rusya’yla yaşadığı “savaş” geriliminin yankıları sürerken, Putin’in de yer aldığı Kudüs’teki törende kendisine söz hakkı verilmeyeceği açıklanan Polonya lideri daveti geri çevirdi

Dünya Holokost Forumu programına birçok lider katıldı (AP)

Polonya, İsrail ve Rusya ile ayrı ayrı yaşadığı krizlerin ardından bugün Kudüs’te gerçekleşen Holokost (Yahudi Soykırımı) anma programına katılmadı.

Moskova’nın Varşova’yı II. Dünya Savaşı sırasında işlenen suçlara ortak olmakla suçlamasına dair tartışmalar sürerken, yaşanan gerilime bir de İsrail’in Polonya liderine Kudüs’teki programda söz hakkı vermediği iddiaları eklendi.

İsrail’in Auschwitz-Birkenau’nun kurtarılmasının 75. yıldönümünde düzenlediği Dünya Holokost Forumu’na Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmaneul Macron, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence dahil birçok lider katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’ın haberine göre Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, İsrail’in Rusya, Fransa, Birleşik Krallık, ABD ve Almanya’nın temsilcilerinin konuşacağı törende kendilerine bu fırsatı vermemesi üzerine konferans davetini geri çevirdi.

Organizasyonun arkasındaki İsrailli yetkililer, yalnızca II. Dünya Savaşı’nın müttefik ülkeleriyle Almanya’nın liderlerinin konuşma yapacağını söyledi.

Jerusalem Post gazetesiyse, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in Polonya lideri Duda'ya Kudüs'e gelmesi halinde konferansta konuşma sözü verdiğini ancak Duda'nın bunu kabul etmediğini yazdı. Gazete İsrail cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde Rivlin'in Duda'yı ayrı bir resmi ziyaret için davet etmeyi planladığını aktardı.  

Polonya, konferansın bir diğer davetlisi olan Rusya’yla da gerilim halinde.

Rusya Devlet Başkanı Putin bir süre önce yaptığı açıklamalarda Polonya’nın savaşta sorumluluğu olduğuna dair değerlendirmelerde bulunmuştu.

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Szymon Szynkowski vel Sek ise konferanstan iki gün önce yaptığı açıklamada “Her şeyden önce Holokost’un anısının, bu korkunç suçun, kurbanların hatırasının siyasete alet edilmemesini istiyoruz. Bu iğrenç olur” diye konuşmuştu.

 

 

Bakanlığın resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımlardaysa savaş sırasında Sovyet askerlerinin Polonya topraklarında kültürel ve ekonomik açıdan yol açtığı belirtilen kayıplardan bahsedilmişti.

Polonya bakanlığı arka arkaya paylaştığı tweet’lerde “tarihin yeniden yazılması çabasını” kınadıklarını ifade ederken, Rusya’yı “zorlu geçmişini kabul etmeye” davet etmişti.

Kudüs’teki konferansa dair daveti geri çeviren Polonya kendi törenini Auschwitz-Birkenau Devlet Müzesi’nde 27 Ocak’ta gerçekleştirecek.

II. Dünya Savaşı sırasında çoğunluğu Yahudi olmak üzere bir milyondan fazla kişi Polonya’daki Auschwitz-Birkenau kampında öldürülmüştü. Bazı kaynaklara göre Holokost sırasında 6 milyon Yahudi katledilmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU