Tüketici güveninde kıpırdama yok, “tasarruf hayalinde” sert düşüş var

100’den uzaklaştıkça kötümserliğe işaret eden tüketici güven endeksi, aralıkta olduğu gibi 58,8 seviyesinde açıklandı

Fotoğraf: Unsplash/@a6reflex

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarını açıkladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi ocakta, bir önceki aya kıyasla çok büyük bir değişiklik göstermedi. 

Kasımda 59,9, aralıkta 58,8 seviyesinde açıklanan endeks, Ocak 2020’de 58,82 açıklandı. 

Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimserliği, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümserliği gösteriyor. 

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin tasarruf etme ihtimali endeksi, Aralık ayında 23,8 iken, ocak ayında yüzde 9,1 oranında azalarak 21,6 oldu.

“Tasarruf etme ihtimali” ile birlikte aralıkta düşüş gösteren diğer bir endeks işsiz sayısı beklentisi. Aralıkta yüzde 2,9 gerileyerek 57,1 olan işsizlik sayısı beklentisi ocakta da yüzde 0,5 düştü ve 56,8 oldu.  
İşsiz sayısı beklentisi endeksinin artması işsiz sayısı beklentisinde azalışı, azalması ise işsiz sayısı beklentisinde artışı gösteriyor. 

Endeksi oluşturan sorulardan hanenin maddi durum beklentisi endeksi ocakta yüzde 2,3 artarak 79,5; genel ekonomik durum beklentisi yüzde 1,1 yükselerek 77,4 oldu. 


Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU