Demba Ba'dan Mesut Özil'e Uygur desteği: Müslümanların durumu onu rahatsız ediyorsa konuşma hakkı var

Medipol Başakşehirli futbolcu Demba Ba, Mesut Özil'in Doğu Türkistan'la ilgili açıklamalarına destek verdiğini söyleyerek, "Bugün Müslümanların prensipleri yok. Kitaba göre değil, güzel olduğunu düşündükleri şeyleri yapıyorlar" dedi

Demba Ba / Fotoğraf: ibfk.com.tr

Süper Lig ekiplerinden Medipol Başakşehir'de forma giyen Senegalli oyuncu Demba Ba, The Independent'a verdiği röportajda futbol gündemine ve Mesut Özil'in Doğu Türkistan paylaşımına dair açıklamalarda bulundu.

Demba Ba, Liverpool'da forma giyen vatandaşı Sadio Mane'nin gösterdiği performansıyla Ballon d'Or ödülünü kazanması gerektiğini dile getirerek, "Eğer Mane'nin istatistiklerini Messi ile değiştirirseniz, yine Messi Ballon d'Or'u alırdı. Hatta değiştirin istatistikleri ve birkaç gol daha az attığını söyleyin, yine ödülü Messi'ye verirlerdi. Mane, Şampiyonlar Ligi'ni, Süper Kupa'yı kazandı, Premier Lig'in en golcü oyuncusu oldu, inanılmaz bir sezon geçirdi. Sadece bu da değil, tüm maçlarda fark oluşturdu. Bence kazanması gereken oydu" değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Arsenal'de forma giyen Türk asıllı Alman futbolcu Mesut Özil'in Doğu Türkistan'la ilgili paylaşımına Yaya Toure'nin "Politikaya karışmasın" diyerek tepki göstermesini Çin'le olan ilişkilerine bağlayan Demba Ba, şöyle konuştu: 

Hepimizin duygusal olarak dokunduğu noktalar var ve bir insan bir şey için savaşıyorsa, inandığı için savaşıyordur. Ben bir Müslümanım. Ben bir Afrikalıyım. Bazı şeyler, beni diğer insanlardan daha fazla etkiliyor. Eğer Uygur Müslümanlarının durumu Mesut Özil'i rahatsız ediyorsa, konuşma hakkı vardır, buna itiraz edilemez. Aynı şey Didier Drogba için de geçerli mesela. Drogba soyunma odasında dizleri üzerine çöker ve Fildişi'ndeki savaşın durması için dua ederdi. Sonra savaş durdu. Drogba sayesinde mi durdu bilmiyorum ama muhtemelen onun yaydığı mesajların da yardımı olmuştur. O zaman Yaya Toure'nin 'Drogba politikaya bulaşmasın' dediğini duymadık. 

"Müslümanlar zulme uğruyor. Onlara zulmeden insanlara tepki gösterecek olan ben miyim" diyen Demba Ba, Müslümanların öncelikle temeldeki inançlara geri dönmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: 

Dünyadaki 1 buçuk milyar Müslüman, Mekke'deki bir çölde bir insandan büyüyen bir topluluk oldu. Onları başarılı kılan ne? Peşinden gittikleri kurallar vardı. Bugün Müslümanların prensipleri yok. Kitaba göre değil, güzel olduğunu düşündükleri şeyleri yapıyorlar. Onları iyi hissettiren şeyleri yapıyorlar. Hangi dinden olduğundan farketmeksizin, 'Dindeki bazı şeyleri kabul edip, bazı şeyleri reddediyorum' diyemezsin. 

Dini, her zaman futbola benzettiğini belirten Demba Ba, "Futbolda olduğu gibi, kabul etmediğiniz kurallar olsa bile, profesyonel bir oyuncu olabilmek için bu kurallara uymanız gerekir" şeklinde görüş belirtti.

Kariyeri boyunca West Ham United, Newcastle United, Chelsea, Hoffenheim, Beşiktaş, Shanghai Shenhua ve Göztepe gibi kulüplerde oynayan Demba Ba, geçtiğimiz sezonun devre arasında Medipol Başakşehir'e transfer oldu. 

Demba Ba, turuncu-lacivertli formayla çıktığı 25 karşılaşmada 913 dakika süre alırken, 8 gol kaydetti. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU