Eski AK Partili vekil sordu: Erdoğan yeni partileri engelleyebilir miydi?

Mehmet Ocaktan: AK Parti, tıpkı CHP’nin tek parti dönemlerini çağrıştıran bir üslupla siyaset eder hale geldi...

Fotoğraf: AA

Geçmişte AK Parti’den milletvekili olan Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni kurulan partileri engelleyip engellemeyebileceğine dair bir yazı yazdı.

Ocaktan, “Erdoğan yeni partileri engelleyebilir miydi?” başlıklı köşe yazısında AK Parti’den ayrılan isimlerin yeni oluşumlara yöneldiğini söyledi. engellemekten kastının “yasaklamak” olmadığını söyleyen Ocaktan, “ Galiba bu cümleyi şöyle kurmak gerekiyor; eğer Tayyip Erdoğan isteseydi yeni partilerin kurulmasına ihtiyaç olmazdı, yani ne Ali Babacan, ne de Ahmet Davutoğlu parti kurmazlardı” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ocaktan’ın AK Parti’ye yönelik eleştiriler getirdiği köşesinin bir kısmı şöyle:

Maalesef son beş yılda herkesin yakinen tanık olduğu gibi, aynı AK Parti o reformist kimliğini arşivlere emanet ederek, tıpkı CHP’nin tek parti dönemlerini çağrıştıran bir üslupla siyaset eder hale gelmiştir, işte bu gerçek...

Artık şunu biliyoruz, 2020 Türkiye’sinde AK Parti de içinde bulunduğu halden çok mutlu değil. Aslında parti teşkilatlarının en alt birimlerinden en tepeye kadar herkes, AK Parti’de bir sonbahar döneminin yaşandığını görüyor ve bu yüzden de çok mutsuz. Mutsuzlar çünkü AK Parti’ye gönül veren insanlar görüyor ki, bu parti gerek ifade özgürlüğü, gerek basın özgürlüğü, gerekse hukukun üstünlüğü gibi demokratik değerler konusunda artık aynı hassasiyetlere sahip değil. Daha da önemlisi, AK Parti’nin yolsuzluk ve usulsüzlük gibi negatif algılarla birlikte anılıyor olmasıdır.

“Bundan beş yıl önce kimse, AK Parti’nin bugünlere gelmesinde büyük emekleri bulunan, Tayyip Erdoğan’la birlikte yürüyen bu isimlerin yeni partiler kurma girişimi içinde olacağını hayal bile edemezdi” diyen Ocaktan şöyle devam etti:

Ama yollar ayrıldı ve bilindiği gibi geçtiğimiz ay Ahmet Davutoğlu partisini (Gelecek Partisi) kurdu. Ali Babacan ve arkadaşları da yeni parti için son hazırlıkları yapıyorlar.

Peki, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yeni partilerin kurulmasını engelleyebilir miydi? Engelleme derken, elbette zecri bir tedbirden söz etmiyorum. Galiba bu cümleyi şöyle kurmak gerekiyor; eğer Tayyip Erdoğan isteseydi yeni partilerin kurulmasına ihtiyaç olmazdı, yani ne Ali Babacan, ne de Ahmet Davutoğlu parti kurmazlardı. Gerek Davutoğlu’nun parti kuruluş bildirgesinde yer alan ifadelere, gerekse Babacan’ın KARAR’daki röportajı ve Haber Türk’teki değerlendirmelerine baktığımızda, aslında AK Parti’nin kuruluş ilkelerinin daha modernize edilmiş halini görürüz.

Karar

DAHA FAZLA HABER OKU