ABD'de bilgi yarışması Jeopardy, Beytüllahim'i Filistin değil İsrail şehri saydı

Arap Amerikan Enstitüsü, programın "İsrail'in tüm dünyanın kınadığı Filistin Toprakları'na yasadışı şekilde el koymasını desteklediği için özür borçlu olduğunu" ifade etti

ABD'de ailelerin favori bilgi yarışma programı Jeopardy, Beytüllahim şehrini İsrail ve Filistin arasındaki ihtilaflı sınırda yanlış tarafta konumlandırınca iki ülke arasındaki anlaşmazlığa dair öfke uyandırdı.

Şimdiye kadar 8 binin üzerinde bölümü yayımlanan ve kendini "Amerika'nın gözde bilgi yarışması" olarak tanımlayan program, Batı Şeria'daki Doğuş Kilisesi'yle ilgili soruda Beytüllahim şehrini yanlış konumlandırdığı için eleştirilere maruz kaldı.

10 Ocak'ta yayımlanan bölümünde, yarışmacı Katie Needle kutsal bölgenin Filistin'de yer aldığı cevabını verdi ama sunucu Alex Trebek bu yanıtın yanlış olduğunu söyleyip yarışmanın kuralları gereği Needle'ın ödülünü 200 dolar (yaklaşık bin 180 TL) azalttı.

Needle'dan kısa süre sonra diğer yarışmacılardan Jack McGuire, kilisenin İsrail'de bulunduğu yanıtını verdi ve cevap sunucu tarafından "İşte bu" sözcükleriyle karşılandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1993 tarihli Oslo Mutabakatı'ndan bu yana, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki başka bölgelerle birlikte Beytüllahim, Filistin Ulusal Yönetimi kontrolünde bulunuyor ve Birleşmiş Milletler söz konusu kiliseyi daha önce Filistin'de Dünya Mirası Listesi'ne ait bir yer olarak kabul etmişti.

Filistin her ne kadar ABD tarafından resmi olarak devlet sayılmasa da Beytüllahim ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre ihtilaflı Filistin bölgesinin bir parçası sayılıyor.

Kar amacı gütmeyen hak savunuculuğu kuruluşu Arap-Amerikan Enstitüsü'nün Başkan Yardımcısı Ömer Baddar, söz konusu televizyon programının Beytüllahim'i İsrail içinde tanımlama tercihinin "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

Baddar, Twitter üzerinden şunları yazdı:

Beytüllahim İsrail'in yasadışı biçimde işgal ettiği Filistin Toprakları'nda yer alıyor (Katie Needle'ın cevabı doğruydu ve elinden alındı) (...) Jeopardy, İsrail'in tüm dünyanın kınadığı Filistin Toprakları'na yasadışı şekilde el koymasını desteklediği için bir özür borçlu.

Britanya Müslümanlar Konseyi'nden (MCB) Mikdad Versi de tercihin "çok kötü" olduğunu belirterek, "Beytüllahim Filistin'dedir, İsrail'de değil. Bu bu kadar zor olmamalı" ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte programın takipçileri, en nihayetinde yarışmayı kazanan Needle'ın aldığı ödüle kaybettiği o 200 doların reklam arasından sonra yeniden eklendiğini fark etti ancak bu kararla ilgili bir açıklama yapılmadı.

The Independent'ın konuyla ilgili görüşüne başvurduğu, Jeopardy programının yapımcısı Sony Pictures Entertainment'tan henüz bir yanıt gelmedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU