Yeni kanser ilaçları için klinik deneylerde reform çağrısı

"Potansiyel olarak daha etkili yeni tedavileri kliniğe olabildiğince çabuk getirmeyi hastalarımıza borçluyuz"

(Pikrepo)

Kanser hastalarının tedavisine yardımcı olacak yeni ilaçlar, test edilme şekline ilişkin reformlar sayesinde kullanılabilir duruma daha hızlı getirilebilir.

Yeni ilaçlar genelde, insanlarda kullanımın ne kadar etkili ve güvenli olacağını test eden bir dizi klinik deneyden geçiyor.

Ancak bir grup uzman bu modelde, yeni ilaçların aynı anda birden fazla sorun için test edileceği reformlar yapmayı önerdi.

Birleşik Krallık'ta (BK) yeni ilaçları denetleyen ve onaylayan İlaçları ve Sağlık Ürünlerini Düzenleme Kurumu (MHRA), Britanya Kanser Dergisi'nde yayımlanan fikir ve önerileri desteklediğini söyledi.

Öneriler hükümetin, Kraliçe'nin Konuşması'nda (Queen's Speech), Brexit'ten sonra ilaçlara erişimi iyileştirmeyi sağlayacak yeni ilaç mevzuatını açıklamasının ardından geldi.

Karmaşık yenilikçi tasarım (KYT) deneyleri adı verilen yeni deneyler sayesinde yeni tedavilerin onaylanması için geçen süre önemli ölçüde kısalabilir. Bu da hastaların ilaçlara daha hızlı erişebileceği anlamına geliyor.

KYT yaklaşımı, araştırmacıların aynı anda birden fazla klinik soruyu ele alan daha karmaşık deneyler yapmasına olanak tanıyor.

Yani bir ilaç, farklı kanser türleri üzerinde, aynı anda güvenlik ve etki açısından değerlendirilebilir. Çünkü bu özellikler, deney henüz ilerlerken bile değişebiliyor.

Ancak KYT uygulamaya geçmek için fazla karmaşık ve şu anda Avrupa genelinde bunun nasıl yapılacağına dair pratik talimatlar yok.

BK Kanser Araştırma Kurumu, Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü ve İskoçya ile Galler'deki sağlık bakanlıklarının finanse ettiği uzmanlar; düzenleyicilerden, ilaç endüstrisinden ve klinik tedavi uzmanlarından önerilerini desteklemesini istedi.

Birmingham Üniversitesi'nde BK Kanser Araştırma Kurumu'nun klinik araştırmalar biriminin direktörü ve makalenin ortak yazarı Profesör Pam Kearns şunları söyledi: "Potansiyel olarak daha etkili yeni tedavi yöntemlerini kliniğe olabildiğince çabuk getirmeyi hastalarımıza borçluyuz ve bu öneriler, sözümüzü tutmamız için nitelikli KYT deneyleri yürütmemizi sağlayacak."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Deneysel Kanser Tıp Merkezi ağı diye anılan grupta akademisyenler, finansörler, düzenleyiciler, ilaç endüstrisi temsilcileri ve hastalar yer alıyor.

Ortaya konan öneriler arasında da şunlar bulunuyor: Düzenleyicilerin erken dahili, deneylerin daha iyi planlanması ve hastaların daha yoğun katılımı, deneyleri yapan personel için daha iyi istatistiksel analiz, liderlik ve eğitim.

MHRA'dan Dr. Kirsty Wydenbach, çalışmanın "çok değerli" olduğunu söyledi ve şunları ekledi: "KYT deneylerini destekliyoruz. Bu tür deneylerin planlanması ve gerçekleştirilmesindeki zorlukların kabul edilmesi kilit önem taşıyor. Düzenleyicinin anlayışı araştırmacılar için önemli. Ancak bu makale MHRA'nın, ilerleyen çalışmalarımızda dikkate alınabilecek daha geniş önerileri ve tüm süreci destekleyebilmesi açısından da mühim."

Britanya İlaç Endüstrisi Derneği'nin düzenleyici strateji politikası başkanı ve önerilerin yazarlarından Dr. Ali Hansford ise şunları söyledi:

BK'de bu tür araştırmalardan daha fazla yapmak hastalar, endüstri ve Ulusal Sağlık Hizmeti için kazanım olacaktır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU