BM, Suriye'ye insani yardım programı süresinin uzatılmasını talep etti

Ağustos 2019'da ulaşılan ateşkese rağmen, İdlib’deki şiddetin tansiyonu son birkaç haftadır yükseliyor

İdlib’deki Eriha’da Suriye rejimi tarafından bombalanan bir bina / Fotoğraf: AFP

Birleşmiş Milletler (BM), dün, Suriye’de milyonlarca sivilin yardıma muhtaç olduğunu ve bu nedenle de insani yardım programının süresinin uzatılması gerektiği uyarısında bulundu.

Konu hakkında yapılan açıklamada, BM’ye bağlı konvoyların sınırı geçmesine izin veren yetkinin geçerlilik süresinin son tarihi olan 10 Ocak’tan sonra bu tarihin uzatılması gerektiği vurguladı.

AFP’nin haberine göre, Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, Cenevre’deki basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Bu konuda alternatif bir plan yok. Uzun zamandır yapılan bu çalışma, sınırlar yoluyla yüz binlerce insana yardım gönderilmesini sağlıyor. Zirâ bu, ihtiyacı olan insanlara ulaşmanın tek yolu. Bu nedenle izinlerin devam etmesini sağlayan düzenlemelerin yenilenmesi gerekiyor" dedi.

Rusya ve Çin’in vetosu

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri, bu ayın başlarında, kapalı bir toplantıda bu konudaki karar tasarısının uzatılması konusunda anlaşmaya varamadı. Öncesinde ise, 20 Aralık’ta Rusya ve Çin, bu tasarının bir yıl süreyle yenilenmesini engellemek için veto hakkını kullanmıştı. Söz konusu tasarı, BM yardımlarının Irak ve Türkiye’deki iki sınır kapısından ve Ürdün sınırından geçip Suriye’ye ulaşmasına izin veriyordu. Aynı zamanda tüm bu yardımların hükümet onayını alması gerekiyordu.

İdlib'de acil ihtiyaç

BM’nin bu dört sınır kapısı aracılığıyla 2014’ten bu yana Suriye’ye insani yardım taşıyan 30 bin adet kamyon gönderdiğini açıklayan Laerke, ülkenin kuzeyinde yaşananların yardım ihtiyacını yüzde 40 oranında arttırdığını belirtti.  

Learke, Suriye'nin kuzeyinde yürütülen bu çalışma sayesinde dört milyon kişinin yardım aldığına, bunlardan 2,7 milyon kişinin İdlib’de bulunduğuna değindi. Bu insanların yardımlara ulaşmasının hayati önem arz ettiğini belirten Learke, şuan İdlib’de bir milyon insanın abluka altında olduğunu vurguladı.

Ağustos 2019'da ulaşılan ateşkese rağmen, İdlib’deki şiddetin tansiyonu son birkaç haftadır yükseliyor. Zirâ Suriye rejimi ve müttefiki Moskova, bölgedeki muhalif silahlı gruplara karşı yürüttüğü askeri operasyonlarını arttırıyor. BM verilerine göre, Aralık ayı ortasından bu yana, en az 300 bin kişi yerinden edildi; bu da İdlib’de sekiz aydır yerinden edilenlerin toplam sayısını 700 binlere çıkarıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independentarabia.com/node/84786

DAHA FAZLA HABER OKU