Taha Akyol: Kimse kendi mezhebini, kendi yolunu tek doğru sayıp öbürlerine ‘öteki’ diye bakmamalı

Akyol Süleymani’nin cenaze töreninde yaşananlara dair bir yazı kaleme aldı, mezhep konusunda hatırlatmada bulundu

Fotoğraf: Youtube

Karar yazarı Taha Akyol, ABD’nin hava saldırısında öldürülen İranlı General Kasım Süleymani’nin cenaze töreni hakkında bir yazı kaleme aldı.

Akyol, “Nasır öldüğünde yolları, meydanları dolduran, günlerce ağlayan Mısırlılar, bunun yanında az kalır” diyerek, “Kur’an-ı Kerim’deki “ulu’l emr” ayetini Sünniler halife ve yetkili yöneticiler olarak yorumladı. Şiiler’e göre ulu’l emr “İmam”dır ve Ayetullahlardır. Kur’an bile böyle farklı anlaşılabiliyor. Onun için kimse kendi mezhebini, kendi yolunu tek doğru sayıp öbürlerine “öteki” diye bakmamalı” değerlendirmesi yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karar’daki “Şii Müslümanlar” başlıklı yazısının ilgili bölümünde Akyol şunları kaydetti:

ABD saldırısında katledilen İranlı General Kasım Süleymani’nin cenaze töreninin bir benzeri başka bir toplumda görülebilir mi? Nasır öldüğünde yolları, meydanları dolduran, günlerce ağlayan Mısırlılar, bunun yanında az kalır. Resmi açıklamaya göre, Azadi ve İmam Hüseyin meydanlarını birbirine bağlayan 11 kilometrelik caddeyi ve başkent Tahran’da kesişen yan sokakları dolduran Şii Müslümanların sayısı 7 milyondu! Kirman şehrinde görülmemiş kalabalık izdihama yol açtı, 32 kişi öldü, 190 kişi hastaneye kaldırıldı. Defin merasimi ertelendi. Şii Müslümanların Kerbela faciasından beri 14 asırdır dinmeyen matemlerinin bir dışavurumudur bu…

“Osmanlı-Safevi savaşları mezhep savaşı gibi yürütülen jeopolitik rekabetti” diyen Akyol, “Savaşsız dönemlerde duygular yatıştı.Meşrutiyet döneminde Sünni Hilafet merkezi İstanbul’da Şiiler Muharrem ayini yaparlardı” hatırlatması yaparak, dönemin gazetelerinden bilgiler paylaştı.

Akyol, “Zamanımızda da Şii dindaşlarımız İstanbul’da aynı merasimi daha görkemli olarak yapıyor” dedi.

“Herkesin inancı kendisi için doğrudur” ifadesini kullanan Akyol şunları kaydetti:

Kur’an-ı Kerim’deki “ulu’l emr” ayetini Sünniler halife ve yetkili yöneticiler olarak yorumladı. Şiiler’e göre ulu’l emr “İmam”dır ve Ayetullahlardır. Kur’an bile böyle farklı anlaşılabiliyor. Onun için kimse kendi mezhebini, kendi yolunu tek doğru sayıp öbürlerine “öteki” diye bakmamalı.

 

Karar 

DAHA FAZLA HABER OKU