Meksika’da çoğu uyuşturucuyla savaş sırasında ortadan kaybolmuş 61 bin kişiden haber yok

Hükümet yetkililerinin açıkladığı verilere göre kayıpların yüzde 25,7’sini kadınlar oluşturuyor

Meksika'da kayıp yakınları, sevdiklerinin bulunması için zaman zaman gösteriler düzenliyor (Reuters)

Meksika hükümeti pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkede kayıp sayısının, daha önce paylaştıkları rakamlardan yaklaşık yüzde 50 daha fazla olduğunu bildirdi.

Son verilere göre bu sayının, büyük çoğunluğu uyuşturucuyla mücadelede yaşanan savaşın mağdurları olmak üzere 61 bini aştığı kaydedildi.

Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un yönetiminden paylaşılan yeni rakamlar, hükümetin haziranda 40 bin olarak duyurduğu kayıp vakasının daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Ulusal Kayıp Kişiler Kayıt Dairesi (RNPED) Başkanı Karla Quintana düzenlediği basın toplantasında “Resmi veriler kayıp kişi sayısının 61 bin 637 olduğunu gösteriyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Quintana kayıpların yüzde 25,7’sinin kadın olduğunu da ekledi.

Bu kişilerin en az yüzde 97,4’ünden, dönemin Devlet Başkanı Felipe Calderon’un uyuşturucu tacirleri ve parçalanmış haldeki kartellerle savaş için orduyu sokağa sevk ettiği 2006’dan bu yana haber alınamıyor.

Meksika'da kartellerin yanı sıra hapishane ve sokak çetelerinden, paramiliter uyuşturucu mafyalarına kadar çok sayıda organize suç örgütü bulunuyor.

Bu örgütlerin başında, dünyanın yakından tanıdığı Sinaloa karteli geliyor. Ancak son yıllarda otoritelerden gelen baskı arttıkça ve daha büyük gruplar parçalandıkça bu tür kartellerin sayısı da artış gösteriyor.

Uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı gibi karmaşık operasyonlardan yoksun bu küçük gruplar, çoğu zaman haraç toplamak gibi yerel suçlara yönelerek ülkedeki şiddeti artırıyor.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU