Oturum belgesi almaya çalışan mülteciler dolandırıldı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden uyarı geldi

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, göçmenlerin işlemlerini gerçekleştirmek bahanesiyle açılan sahte internet sitelerine karşı açıklama yaptı. Açıklamada, “İlk sırada karşımıza çıkan com, com.tr vb. uzantılı ikamet sitelerinden uzak durun” denildi

Göç İdaresi'nden dolandırıcılık uyarısı / Fotoğraf: AA

Türkiye'de dolandırıcılar, sınır tanımıyor. Bir çok farklı yöntem ve sahte hesaplarla insanları dolandıranlar, şimdi de oturum veya çalışma belgesi almak için uğraşan mültecileri dolandırmaya başladı. 

İnternette Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün logolarını kullanarak "com" veya "com tr" uzantılı siteler açan dolandırıcıların pek çok mülteciye dolandırdığı belirtildi. 

Sadece mülteciler değil, oturum ve çalışma izni almaya çalışan pek çok kişinin internetteki bu sitelerin tuzağına düştüğü belirtildi. 

Son dönemde dolandırıcılık faaliyetlerinin yoğunlaşması üzerine Göç İdaresi internet sitesinde uyarı amaçlı bir açıklama yaptı. 

Açıklamada, ikamet izni talepleri Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün kurumsal internet sitesinde (https://www.goc.gov.tr/) yer alan e-ikamet modülü üzerinden yapıldığı kaydedildi.

“İkamet başvurusu yapmak için e-ikamet randevu sistemine https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden de ulaşabilirsiniz” denilen açıklamada, “Web tarayıcılarında reklam vererek ilk sırada karşımıza çıkan com, com.tr vb. uzantılı ikamet sitelerinden ikamet verilmemekte olup bu tür siteler hukuka aykırı bir şekilde yabancıların kişisel verilerine ulaşmakta, hukuksuz bir şekilde iş takibi yapmakta ya da ikamet başvurusu yapma vaadiyle kişileri dolandırmaktadır” ifadelerine yer verildi. 

 

deport edilen Suriyeliler AFP (7).jpg
Göç İdaresi'nden dolandırıcılık uyarısı / Fotoğraf: AFP

 

“İkamet, vize ve diğer harçlar vergi dairesinde tahsil edilmekte”

Aracı, iş takipçisi, komisyoncu gibi isimlerle anılan üçüncü kişilerle hizmet yürütülmediği ve söz konusu kişilere itibar edilmemesi gerektiği belirtilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: 

“Başvuru sırasında veya sonrasında hiçbir şekilde bireysel ya da şirket banka hesabına para yatırılması usulü bulunmamaktadır.

İkamet izni harç bedeli, belge bedeli ve tek giriş vize harcı ile diğer alacakların takip ve tahsilatı vergi dairesi müdürlüklerince yapılmakta olup, vergi, harç, ceza ve diğer alacaklar vergi daireleri vezneleri haricinde belli bankalar üzerinden tahsil edilmektedir.”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU