Kuru soğan ve patates ihracatı, ön izne bağlandı

Ön izne bağlı mallar listesine kuru soğan ve taze veya soğutulmuş patates de var

Fotoğraf: AA

Kuru soğan ve taze patates, ihracı ön izne bağlı mallar listesine eklendi. 

Ticaret Bakanlığının İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tebliğde yapılan değişiklikle, ihracı ön izne bağlı mallar listesine kuru soğan ve taze veya soğutulmuş patates de eklendi.

Ürünlerin ihracı belli kamu kurum ve kuruluşlarının ön iznine bağlanmış oldu. 

Yıldırım: Böylesi ancak Türkiye'de olur

Ekonomi gazetesi Dünya’da tarım yazıları kaleme alan Ali Ekber Yıldırım kararı, “Böylesi ancak Türkiye’de olur” sözleriyle değerlendirdi.

Kararın yasak anlamına geldiğini ifade eden Yıldırım Twitter’dan şunları yazdı:

Soğan ve patates ithalatı serbest, ihracatı bakanlık iznine bağlı “Böylesi ancak Türkiye’de olur “ dedirten bir karar daha. Kuru soğan ve patates ithalatı serbest, ihracatı Tarım ve Orman Bakanlığı iznine bağlandı. Dolaylı yasak. Karar, Resmî Gazete’de yayınlandı.

 

2018'de yaşananlar

TÜİK verilerine göre 2018’e 1 lira 47 kuruşla başlayan soğan fiyatı, yılı 4 lira 18 kuruşla kapatmıştı. 

Devam eden süreçte soğanın kilogramı piyasada 7 liraya kadar çıkmıştı. 

O dönem hükümet, yaşananlardan stok yapanları sorumlu tutmuş ve ülkenin “soğan ambarı” sayılacak şehirlerindeki depolara baskınlar düzenlemeye başlamıştı. 

Dönemin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, soğan ve patateste spekülasyonlara izin vermeyeceklerini söylerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Kasım'da Külliye'de gerçekleşen Muhtarlar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada "Patatesleri soğanı stokluyorsunuz dedim bundan sonra aldığımız ihbarlar sebebiyle bütün bu stokların yapıldığı depoları basacağız. Kimse benim halkıma pahalı ürün yedirme hakkına sahip değildir. Ondan sonra 'hastalıklı çürüdü' diyorlar. Sen çürüttün bunlar havasız kalırsa tabii ki çürüyecek" demişti.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU