Kadri Gürsel: İran misillemede bulunursa, Trump 52 İran hedefini vurmak zorunda kalacak

Diken yazarı Gürsel, Süleymani’nin öldürülmesinin ABD seçimlerine etkisini değerlendirirken İran’ın misillemesine karşılık Trump’ın 52 hedefe saldıracağını ifade etti

Fotoğraf: Reuters

Diken yazarı Kadri Gürsel, hava saldırısıyla öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin ABD’deki seçimlere etkisi olup olmayacağını değerlendirdi.

Gürsel, “Bu tehlikeli tırmanış Trump’a seçim kazandırır mı?” diye sorarak, “İran, Süleymani suikastına Kasım 2020’ye kadar cevap vermezse, neden olmasın? Trump İran’ı ezmiş gibi görünür ve bunu seçim kampanyasında tepe tepe kullanır.İran misillemede bulunursa, Trump sözünde durup 52 İran hedefini vurmak zorunda kalacak” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İranlı birçok yetkili, Süleymani’yi öldüren ABD'ye "kesinlikle askeri karşılık vereceklerini" söylediler.

Gürsel, Diken’deki yazısında, “Trump, Kasım Süleymani’yi öldürterek İran’a savaş açmış bulunuyor ama 40 yıl önce 444 gün rehin tutulan 52 Amerikalıya gönderme yaparak 52 İran hedefinin vurulacağından bahsetmesinin askeri olmaktan çok siyasi değeri var” diyerek, “Çünkü 2020 ABD’de başkanlık seçimi yılı ve Trump 40 yıl önce Carter’a kaybettiren bir düşmanı 40 yıl sonra hedef alarak yeniden seçilmek istiyor” tespitini yaptı.

“Fevkalade kritik, kırılgan bir dönemden geçiyoruz” diyen Gürsel şunları kaydetti: 

Trump için de öyle. Neticede Carter’ınkine benzer bir duruma düşmek de kendisi için söz konusu olan ihtimaller arasında. 

 

Independent Türkçe, Diken

 

DAHA FAZLA HABER OKU