Sarıkamış Harekatı'nda donarak şehit olan 90 bin asker anıldı

Enver Paşa komutasında başlatılan harekatta, yetersiz teçhizat, kış koşulları gibi nedenlerle donarak hayatını kaybeden askerler için "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor" sloganıyla yürüyüş düzenlendi

Fotoğraf: AA

Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Ordusu'nun Çarlık Rusya'sına yönelik başlattığı harekat sırasında Sarıkamış'ta donarak şehit olan 90 bin asker için anma töreni düzenlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

105 yıl önce başlatılan harekatın amacı, Kars, Sarıkamış, Ardahan, Batum ve Artvin gibi doğu illerini Rus işgalinden kurtarmaktı. Enver Paşa komutasında başlatılan harekatta, yetersiz teçhizat, kış koşulları gibi nedenlerle donarak hayatını kaybeden askerler için "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor" sloganıyla yürüyüş düzenlendi.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 10 derece olduğu bölgedeki yürüyüşe; Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Türkiye’nin dört bir tarafından binlerce yurttaş Kars’ın Sarıkamış ilçesine akın etti.

Yürüyüş öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Kasapoğlu, “Her geçen yıl bu faaliyete çok ciddi oranda katılım artıyor. Bu şuurla bu ruhla geleceğe yürümek çok önemli. Birbiri için canından geçmiş, canını feda etmiş bir ecdat var. O ecdada layık olma bilinciyle onların yolundan yürüyen bir gençlik var” ifadelerini kullandı.

sarıkamış harekatı.jpg
Fotoğraf: AA


Sarıkamış’a 105 yıl önce yurdun dört bir yanından gelenler gibi bugün de Türkiye’nin her şehrinden gelenler olduğunu hatırlatan Bakan Kasapoğlu şunları söyledi:

Yine 105 yıl önce Kudüs’ten, Yemen’den, Şam’dan, Halep’ten, Üsküp’ten olduğu gibi bugün de yurt dışından gelen önemli misafirlerimiz, gençlerimiz var. Aynı ruhu, aynı heyecanla yaşamanın bu bilinçle idrakle yarınlara yürümenin mühim olduğuna inanıyoruz. Bunu görmek bu manzaraya şahit olmak bizler için ayrı bir heyecan, ayrı bir mutluluk. Bu güzel tabloda emeği olan herkese şükranlarımı sınıyorum.

Bakanlık Twitter'dan paylaştı

Milli Savunma Bakanlığı da, Kars’ın Sarıkamış ilçesinde 105 yıl önce düzenlenen Sarıkamış Harekatı sırasında Allahuekber Dağları’nda donarak yaşamını yitiren askerleri andı.

Bakanlık Twitter hesabından yayınladığı videoyu “Sarıkamış şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz" notuyla paylaştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU