Ertuğrul Özkök’e göre Süleymani’nin öldürülmesine dair 6 görüş

ABD güçlerince düzenlenen saldırıda ölen İranlı general Süleymani’ye yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor. Hürriyet yazarı Özkök, bazı medya kuruluşlarında kafa karışıklığı olduğunu ifade etti

Fotoğraf: AA

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, “iktidar yanlısı” dediği medyada ABD tarafından düzenlenen saldırıda öldürülen İranlı general, Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani için 5 görüşün ortaya çıktığını ileri sürdü.

Özkök, “medyada bir kafa karışıklığı var” diyerek, “Kimi Amerika’nın yanında, kimi İran’ın” tespitini yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hürriyet’te “Şimdi biz kimin yanındayız: 1, 2, 3, 4, 5 ve numarasız görüş” başlığıyla bir yazı kaleme alan Özkök 5 görüş hakkında şunları kaydetti:

Birinci görüş:

Amerikalılarca öldürülen İranlı komutan Kasım Süleymani, bizim de karşı olduğumuz Esad rejiminin en büyük destekçisi olduğuna göre ve biz de Esad’a karşı olduğumuza göre biz de düşmanımızı öldüren Amerika’nın yanında olmalıyız.

İkinci görüş: 

Suriye’de Esad bizim düşmanımız, ama Rusya Esad’ın dostu ve müttefiki, İran da, Rusya’nın müttefiki... Bu durumda düşmanımın dostu, benim müttefikimse, müttefikimin müttefikinin bir komutanı öldürüldüğünde, düşmanımın müttefikinin müttefiki benim dostumdur deyip İran’ın yanında yer almalıyız.

Üçüncü görüş: 

Libya’ya Hafter denilen deli komutana karşı savaşmak üzere asker gönderiyoruz. Ama NATO’daki müttefikimiz ABD ile İdlib ve Fırat’ın doğusundaki müttefikimiz Rusya ve İran bizim düşmanımız olan Hafter’in yanında yani bizim düşmanımız. Üç ayrı cephede müttefikimiz Libya’da üç birleşik düşmanımız haline geldiğine göre ve bu düşmanlarımızın biri öteki düşmanımızın bir adamını öldürünce biz hangi düşmanımıza karşı hangi müttefikimizin yanında yer almalıyız? Tek çare yazı tura.

Dördüncü görüş: 

Ancak Kasım Süleymani, Irak’ta IŞİD terör örgütünün elindeki toprakların kurtarılmasında en büyük mücadeleyi veren insanların başındaydı. ABD ve biz de, IŞİD’e karşı olduğumuza göre IŞİD’e karşı müttefikimiz, öteki müttefikimizin komutanını öldürdüğünde biz de müttefikimize neden müttefikimizi öldürdüğünü soramayacağımıza göre hangi müttefikimizin yanında yer almalıyız. Durum çok karıştığı için, kimin yanında yer alacağımıza ancak yazı tura atarak karar verebiliriz.

Beşinci görüş: 

Ancak müttefikimiz ABD, Doğu Akdeniz’de düşmanımız. Aynı bölgede İran ve Rusya da karşımızda. Bu durumda, üç müttefikimiz üç düşman haline geldiği, bir düşmanımız, öteki müttefikinin müttefikini öldürdüğü için, biz de ‘Müttefikimizin düşmanı bizim de düşmanımızdır’ mı diyeceğiz Yoksa ‘Düşmanımızın düşmanı bizim müttefikimizdir’ mi... Yoksa “Yahu bu ne biçim iştir” deyip yine yazı tura mı atacağız...

“Numarasız görüş”

Özkök yazısında 5 maddede sıraladığı ifadelerin ardından numarasız dediği bir görüşü de paylaştı.

Özkök şu ifadeleri kullandı:

Ben anlatamadım. Sakın siz de kelime zincirlerini takip edip anlamaya çalışmayın. Sadece şunu düşünün yeter. Biz başından itibaren bu tuhaf Arap coğrafyasında ne onun ne de bunun yanında olmasaydık, çok daha iyi olmaz mıydı... O durumu şu yeteneksiz halimle ben bile anlayabilir ve anlatabilirdim.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU