Volkswagen'den 82 yıllık dostu “vosvos"a duygusal veda videosu

İlk kez Nazi Almanyası döneminde üretilen ve geçen 82 yılda Avrupa’dan Güney Amerika’ya hemen hemen her ailenin anılarında yer eden “vosvos”un üretimi duruyor

Alman otomotiv devi Volkswagen, Türkiye’de “vosvos” adıyla bilinen ikonik modeli Beetle’a duygusal bir video ile veda etti. 

Üretiminin duracağı ilk kez Eylül 2018’de açıklanan Beetle için bir animasyon hazırlandı. 

Veda videosu, küçük bir çocuğun babasının yeni aldığı “vosvos” ile başlıyor. 

Plakasında “70 yıl yazan” vosvos, araba kullanmayı öğrenmesi, aşık olması, evlenmesi, baba olması gibi önemli dönüm noktalarında hep bu çocuğun yanında oluyor. 

Veda vakti geldiğinde ise beyaz vosvosu uğurlayan yüzlerce insan arasında ünlü yüzler de var: 

1984 yapımı “Yasak Dans” (Footloose) filminde sarı vosvos kullanan Ren McCormack karakterini canlandıran Kevin Bacon, Beetle modelini kullanarak “Limon” adlı eserini popart akımın en önemli simgeleri arasına sokan Andy Warhol ve #TheLastMile (Son Kilometre) hashtagini kullanarak sosyal medyada Beetle’a vedayı başlatan radyo programcısı Andy Cohen. 
 

 

Müzik tarihine damga vuran en önemli gruplardan The Beatles’ın “Let it Be” şarkısının kullanılması ise tesadüf değil. 

Zira ünlü İngiliz grubunun “Abbey Road” adlı albümünün kapağındaki yaya geçidi kadar meşhur olan bir detay daha varsa o da arka planda kalan “beyaz vosvos”. 

Abbey Road
The Beatles'ın "Abbey Road" albüm kapağı 

 

Sonunda vosvosun gökyüzüne yükseldiği video, Volkswagen'in ilk elektrik motorlu aracı ID’nin tasarımı “Bir yolun bittiği yerde bir başkası başlar” sloganıyla gösterilerek final yapıyor. 

Vosvos'un torunları elektrikli otomobiller 

İlk kez 1938’de Almanya’da tanıtılan ve ABD’ye 11 yıl sonra gelen “Beetle” modeli geçen 82 yılda yaklaşık 23 milyon adet üretim rakamına ulaştı. 

Avrupa’dan Güney Amerika’ya hemen hemen her ailenin anılarında yer eden Beetle, 60’larda “hippi” kültürünün simgesi, yıllar boyunca ise “halkın otomobili” olarak kabul edildi. 

ABD’de üretimi 30 yıl süren vosvos, 1979’da Amerikan piyasasından çekildi ve üretim, Meksika ve Latin Amerika’da devam etti. 

1998’de tasarımı değiştirilen “Yeni Beetle”ın müşterileri çoğunlukla kadınlardı. Volkswagen, daha fazla erkek müşteriyi çekmek adına 2012’de ikinci bir tasarım değişikliğine giderek tavanı daha düz, daha köşeli hatlar, daha geniş bagaj ve navigasyon sistemiyle yeni bir model üretti. 
Bu adımdan sonraki bir yılda ABD satışları beşe katlandı. 

2025 yılından itibaren elektrikli araç üretimini yüzde 50’nin üzerine çıkarmayı hedefleyen firma, gelecek yıllarda 20’ye yakın yeni elektrikli model tasarlayacak. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU