Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’ne saldırı sonrası Trump’la Hamaney arasında Twitter atışması

Trump’ın “Çok büyük bedel ödeyecekler” tweet’ini alıntılayan İran’ın dini lideri, “Mantıklı olsaydınız -ki değilsiniz- Irak ve Afganistan’da işlediğiniz suçların halkların sizden nefret etmesine neden olduğunu anlardınız” dedi

Irak'ta meydana gelen şiddet olaylarının ardından ABD Başkanı Trump doğrudan İran'ı suçlamıştı (AFP/Reuters)

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’nde yaşanan olaylardan İran’ı sorumlu tutan bir tweet atan Donald Trump’a İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney de aynı yolla yanıt verdi.

Gündeme dair açıklamalarını ve tartışma yaratan çıkışlarını Twitter üzerinden yapmasıyla tanınan Trump’a “kendi” mecrasından karşılık veren Hamaney, İngilizce resmi hesabından paylaşımında muhatabını “tiye aldı”.

 

 

Trump’ın tweet’ini alıntılayarak yaptığı paylaşımda Hamaney şu ifadeleri kullandı:

Bu adam Bağdat’ta yaşanan hadiselerden İran’ı sorumlu tuttuklarına ve İran’a karşılık vereceklerine dair tweet attı. Birincisi: Hiçbir şey yapamazsınız. İkincisi: Mantıklı olsaydınız -ki öyle değilsiniz- Irak ve Afganistan’da işlediğiniz suçların halkların sizden nefret etmesine neden olduğunu anlardınız.

“İslam Cumhuriyeti meydan okumaya ve savaşmaya karar verirse bunu yapacağınızdan şüpheniz olmasın” diyen Hamaney, “Savaş peşinde değiliz ancak İran’ın ulusal çıkarlarını, itibarını ve şanını güçlü bir şekilde savunuruz. Birileri bizi tehdit ederse tereddüt etmeden karşılık verir ve onları vururuz” diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı Trump, Twitter üzerinden verdiği mesajda, Irak'ın başkenti Bağdat'taki büyükelçilikte yaşananlarda doğrudan İran’ı suçlayarak “Çok BÜYÜK BEDEL ödeyecekler. Bu bir uyarı değil, bir tehdit. Mutlu yıllar!” demişti.

Irak'ta İran destekli Haşdi Şabi'ye bağlı Hizbullah Tugayları üssüne ABD tarafından düzenlenen ve 28 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı protesto etmek isteyen yüzlerce kişi, kısa süre önce -Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği önünde toplanmıştı.

ABD karşıtı sloganlar atan protestocular, Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'deki Amerikan elçiliğinin duvarını ateşe vermiş, ardından kapıyı kırıp elçiliğe girmişti.

Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin “ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği önünden çekilin” çağrısının ardından milis grupların 1 Ocak itibarıyla bölgeden ayrılmaya başladığı belirtilmişti.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU