Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar'dan Libya yorumu: Sınır ötesi değil deniz aşırı ve son derece riskli bir harekat olduğunu...

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar Twitter hesabından 'Libya'ya asker göndermeden önce' başlığı altında tezkere öncesi Türkiye'nin karşı karşıya kalabileceği askeri riskleri değerlendiren bir mesaj paylaştı

Fotoğraf: Reuters

Libya'ya asker gönderme tezkeresi Meclis Genel Kurulu'na gelmeden önce, güvenlik uzmanı ve eski asker Abdullah Ağar Twitter hesasından Libya'ya asker gönderilmesi halinde neler yaşanabileceği ve deniz aşırı olası bir operasyonun Türkiye için barındırabileceği riskleri içeren bir dizi mesaj paylaştı. x

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ağar, kasım 2019'da BM nezdinde de tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Ankara arasında imzalanan münhasır ekonomik bölge/deniz yetki alanı anlaşması, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çıkarları ve Libya topraklarının önemli bir kısmını elinde bulunduran General Halife Hafter ile ilgili öngörü ve yorumlarına yer verdi: 

Ağar'ın 10 maddelik tespit ve gözlemleri şu şekilde: 

Libya’ya asker göndermeden;

1- Libya ile yapmış olduğumuz MEB/deniz yetki anlaşmasını nasıl koruyacağız? a-Libya bölünürse Muğla-Tobruk ışıması iptal. Çünkü Tobruk Hafter elinde kalacak. b-Hafter kazanırsa anlaşmayı zaten lavğ/ilga edeceğini çoktan açıkladı

2- Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki varlığını, doğalgaz-gaz hidrat ve petrol yataklarındaki olası hak ve kazanımlarını nasıl koruyacağız?

3- Libya’nın çalınan/sömürülen 6 trilyon dolarlık petrol ve doğalgaz rezervi üzerinde Türkiye ve Libya lehine bir inisiyatifi nasıl üreteceğiz?

4- Libya’da batma eğilimindeki 20 milyar dolarınızı nasıl kurtaracağız?

5- Türkiye’nin bugün ve gelecekte karşı karşıya kaldığı/kalacağı jeopolitik/stratejik risk/tehdit ve saldırıları nasıl engelleyeceğiz?

6- Aslında çok önceden başlamış ve doğrusal askeri etki safhası zorunlu hale gelmiş bir süreci askeriz nasıl çözeceğiz?

7- Hafter güçlerinin Türkiye’yle yarışırcasına Trablus önlerindeki aktif ve saldırgan yığınağını nasıl durduracağız ve zamanca yarışı nasıl kazanacağız?

8- Saldırgan, güç boşluklarını kullanan küresel ve bölgeselleri nasıl dengeleyeceğiz?

9- İroni değil gerçek: Anakara varlığımızın/en uzun kıyıdaş olmanızın ve karasal bütünlüğümüzün yok sayıldığı Doğu Akdeniz’de denize nereden gireceğiz?

10- Bunun artık bir sınır ötesi değil DENİZ AŞIRI son derece zorlu ve riskli bir harekat olduğunu, Türk MGU’nın bazı güç/menfaat odakları/devletler tarafından proxy olarak kullanılma, çoklu alanlara dağıtılma, asıl sonuç yer ve zamanından uzaklaştırılma risklerini de unutmadan.
Libya ile yapmış olduğumuz MEB/deniz yetki anlaşmasını nasıl koruyacağız?

MGU:Milli Güç Unsurları

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU