Oxford'un 70 yaşında emekliliğe zorladığı profesör hukuk savaşını kazandı

Fizikçi Paul Ewart, araştırma yapmak için üniversiteye dönmeyi hedefliyor

Times Higher Education'ın dünya genelindeki en iyi üniversiteler sıralamasında Oxford Üniversitesi ilk sırada yer alıyor (Reuters)

70. yaş gününden önce işten ayrılmaya zorlanan profesör, Oxford Üniversitesi'ne karşı önemli bir yaş ayrımcılığı zaferi kazandı.

Oxford'un eski atom ve lazer fiziği bölümü başkanı Profesör Paul Ewart, 2011'de devreye giren ve kurumdaki çalışma yaşını 67'yle sınırlayan politikaya karşı iş mahkemesindeki davasını kazandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üniversite halihazırda 68 yaşına yükseltilen İstihdam-Gerekçeli Emeklilik Yaşı (EJRA) politikasının, çeşitliliği ve  genç akademisyenler açısından kariyer gelişimini teşvik ettiğini söyledi.

Ama Profesör Ewart'ın davasına bakan iş mahkemesi, akademisyenleri yaş haddinden emekliye zorlamanın EJRA hedeflerine ulaşmada "orantılı" bir yöntem olmadığına karar verdi.

Eylül 2017'de ayrılmaya zorlanana kadar 38 yıl boyunca Oxford'da çalışan Profesör Ewart, emeklilik politikasının gençler için çok az sayıda boş pozisyon açtığını gösteren istatistiksel kanıtlar topladı.

Times Higher Education (THE) dergisiyle paylaşılan karara göre, iş mahkemesi "ağır ayrımcı yöntemler sadece, başka türlü de oluşabilecek yüzde 2 ile 4 arasında boş pozisyon yaratıyorsa, bunun nasıl orantılı olabileceğini göremiyoruz" dedi.

Meşru hedef doğrultusunda boş pozisyon sayısındaki artış, ayrımcı etkiye kıyasla önemsizdir.

Mahkeme, davacının "yaşına göre kanunsuz bir ayrımcılığa uğradığına" karar kıldı.

THE'ye konuşan Profesör Ewart, yargı kararından "memnuniyet duyduğunu" ve proje çalışmalarını sürdürebilmek için Oxford Clanderon Laboratuvarı'ndaki görevine geri dönme amacını sürdüreceğini belirtti.

Profesör Ewart şunları ifade etti: "Bu, çalışma hakkının tesisiyle ilgili bir konuydu. Çok önemli işler yapan bazı meslektaşlarım, daha yapacak  önemli araştırmaları olduğunu hissettikleri bir dönemde benimle aynı pozisyonda emekliliğe zorlandılar."

Profesör Ewart, üniversitenin emeklilik politikasına itiraz eden ikinci Oxford profesörü oldu. Oxford St. John Koleji'nde İngilizce eğitimi veren Profesör John Pitcher de üniversitenin EJRA politikasının yaş ayrımcılığı olduğunu iddia etmiş ancak davayı kaybetmişti.

Profesör Ewart'ın davasına dair konuşan Oxford Üniversitesi sözcüsü, "Bu karar ışığında üniversite temyiz olasılığı da dahil olmak üzere seçeneklerini değerlendirecek" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/education/

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU