Bülent Arınç’tan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Kocaman’a tepki: Her düşündüğünüzü söyleyemezsiniz; bakanlık ve HSK inceleme yapacaktır

Kocaman’a tepki gösteren Arınç, Türkiye’de yargıya güvenin yüzde 30’lara düştüğünü söyledi

Fotoğraflar: AA

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'ın Bülent Arınç'ın damadının FETÖ'den yargılandığı davada beraat alması hakkında yaptığı yoruma yanıt geldi.

Kocaman, dün yaptığı açıklamada, Arınç’ın damadı Ekrem Yeter ile ilgili karara itiraz ettiklerini belirterek, “Dosya bizim açımızdan dolu biz dosyaydı. Mahkeme kararına itiraz ettik, bozulacağını düşünüyoruz" diye konuşmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumurbaşkanlığı Yüksek İstişare Üyesi Bülent Arınç, yaptığı açıklamada Kocaman’ın açıklamalarından “tetikçi ve haysiyet cellatlarının müthiş bir malzeme çıkardığını söyledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı’nın herhangi bir kişi olmadığını, bu yüzden her düşündüğünü söylemeyeceği belirten Arınç, damadı ile ilgili olan davanın devam ettiğini ifade ederek şunları söyledi:

Bu durumda sizin konuşmanız ihsas-rey mahiyetindedir. Yargılamayı etkilemeye teşebbüstür. “Türk Yargı Etiği Bildirgesi”nin tüm maddelerine ve özellikle “Mahremiyete saygı, insan haklarına uygunluk, eşit davranış, tarafsızlık, dürüstlük” ilkelerine tamamen aykırıdır.

“Baskı yapıp istinafa götürdünüz”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün “Tüm hakim ve savcıları bağlayıcı bir şekilde belirlenen etik kurallara uyacaklar ve böylece güven veren adalet duygusunun daha artması adına çok önemli bir dönüm noktası olacaktır” açıklamasını hatırlatan Arınç, şöyle devam etti:

Bu sözlerinizle kötü niyetlilere malzeme verdiniz. Sözlerinizle ilgili gerek bakanlığın gerekse HSK’nın gerekli incelemeyi yapacağına da inanıyorum. Ben 30 yıl avukatlık yaptım. 45 yıl da siyasette aktif olarak bulundum. Sizin masun olduğunu zannettiğiniz sözlerin yargı camiasında karşılığı şudur: “Malum dosya bizim açımızdan dolu bir dosyaydı. Dosyada ciddi deliller vardı” demişsiniz. Nereden biliyorsunuz? Soruşturmayı siz yapmadınız, kovuşturmada bulunmadınız, istinafa giden ise başka savcıydı. Demek özel olarak bu dosya ile ilgilendiniz. Sanığı mahkum etmek için elinizden geleni yaptınız fakat mahkeme oybirliğiyle beraat kararı verdi. Buna çok kızdınız ve duruşma savcısına baskı yaparak istinafa götürdünüz. Şimdi de “İstinafta gerekeni yapacağım. Göreceksiniz karar bozulacak, lamı cimi yok” diyorsunuz. Önyargılı olduğunuzu belli ediyorsunuz.

“Yargıya güven yüzde 30’ların altına düştü”

İstinaf ve Yargıtay üyelerinin baskı ve talimat ile hareket etmeyeceği görüşünü dile getiren Arınç, başsavcıya hitaben “Açıklamalarınız her haliyle yanlıştır” dedi ve şöyle devam etti:

Bu ve buna benzer açıklamalar sebebiyle kamuoyunda yargıya güven yüzde 30’ların altına düştü. Bunu iyileştirmek adına Adalet Bakanı ve HSK’nın olağanüstü çabalarını destekliyorum. Her şeye rağmen Türk yargısına ve hakimlerine güveniyorum. Güvenmek zorundayım, ikinci yedek bir yargımız yok.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU