ABD’nin İran Özel Temsilcisi Hook: Obama’nın nükleer anlaşması için kaybettiğimiz caydırıcılığımızı tekrar inşa etmeye çalışıyoruz

Ketaib Hizbullah örgütüne yönelik hava saldırılarının savunma amaçlı yapıldığını ifade eden Hook son 2 ayda Irak askeri üslerine 11 saldırı düzenlendiğini açıkladı

Fotoğraf: Reuters

ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, Ketaib Hizbullah örgütüne yönelik hava saldırılarına ilişkin olarak açıklama yaptı.

Hook, "Obama’nın nükleer anlaşması için kaybettiğimiz caydırıcılığımızı tekrardan inşa etme politikasını yürütüyoruz çünkü İran yıllarca yayılmacı bir politika izlerken ülkemiz nükleer anlaşmasını devam ettirmek için bunu görmemezlikten geldi" dedi.

Hook, Yakın Doğu İlişkilerinden Sorumlu Dışişleri Müsteşarı David Schenker ile ABD'nin Şii milis grubuna yönelik saldırılarına ilişkin telekonferans yöntemi ile basın toplantısı düzenledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hava saldırılarının savunma amaçlı olduğunu ifade eden Hook, "Aynı zamanda İran saldırganlığına karşı caydırıcılığı tekrar sağlama misyonu üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu. 

Konuyla ilgili olarak bir soruya yanıt veren Hook, şunları kaydetti: 

Obama’nın nükleer anlaşması için kaybettiğimiz caydırıcılığımızı tekrardan inşa etme politikasını yürütüyoruz. Çünkü İran yıllarca yayılmacı bir politika izlerken ülkemiz nükleer anlaşmasını devam ettirmek için bunu görmemezlikten geldi. Şimdi anlaşmanın dışındayız ve İran’ı ekonomik olarak sıkıştırmak için daha iyi bir tablo var. Ketaib Hizbullah'ın İran’la bağlantılı bir örgüt olduğunu ifade eden Hook, bu örgütün Irak halkının menfaati için çalışmadığını ve Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini söyledi.

11 saldırı düzenlendi

ABD kuvvetlerinin Irak hükümetinin davetiyle bu ülkede olduğunu belirten Hook, "Sadece son iki ayda koalisyon kuvvetlerine ev sahipliği yapan Irak askeri üslerine 11 saldırı düzenlendi. Dolayısıyla Başkan oldukça sabırlı ve itidalli davrandı çünkü ABD’nin en son isteyeceği şey Orta Doğu’da aktif bir çatışmaya girmektir" dedi.

Hook, geçen yıl eylül ayından bu yana İran’ı Amerikan kuvvetlerini tehdit etmemesi ve ABD’nin itidalini zaaf olarak görmemesi konusunda uyardıklarını dile getirdi.

İran’ın son 40 yıldır bölgede bir sorun olduğunu anlatan Hook, İran rejim modelinin bölgede kabul görmediğini öne sürdü.

Hook, "Şimdi Irak, Lübnan ve İran halkı İran’ın rejim modeline, baskıcılığına, başka ülkelere terör ihraç etmesine, mezhepsel mağduriyetleri silahlandırmasına ve halkın hesabına kendi elitini zenginleştirmesine karşı ayağa kalkmış durumda" ifadesini kullandı.

Hook, ABD’nin bir süredir diplomatik ve ekonomik yaptırımlarla birlikte şimdi İran’a yönelik askeri adımlar da atmaya başlamasıyla askeri ve diplomatik tüm araçları Tahran’a baskı amacıyla birleştirdiğini söyledi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU