Yarım asırlık dev otobüs şirketi Pamukkale Turizm iflas etti

Ekim ayında borçlarının yapılandırılması için konkordato talep eden Pamukkale Turizm’in bu talebi reddedilerek hakkında iflas kararı verildi 

Ulaşım sektörünün 57 yıllık firması Pamukkale iflas etti. 

Bir süredir mâli sıkıntı içindeki firma, 27 Ekim’de konkordato talebinde bulunmuş, İzmir Birinci Asliye Mahkemesi de durumun gözden geçirilmesi ve konkordatoya itirazlar için üç aylık bir süre vermişti. 

İncelemelerini tamamlayan mahkeme, Pamukkale’nin ticari faaliyetlerini sürdüremeyeceğine hükmederek konkordato talebini reddetti ve iflas kararı verdi. 

Pamukkale Turizm’den ekim ayında yapılan açıklamada “İçinde bulunduğumuz ekonomik şartların yarattığı olumsuzluklar sonucu borçlarımızı yapılandırmak zorunlu hale geldi” ifadesine yer verilmişti. O dönem firma, sosyal medya üzerinden müşterilerinden de destek istemişti:

 

 

3 bin 500 kişi çalışıyordu 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin birinci dönem milletvekillerinden Hacı Hüseyin Mazlum Babalım’ın torunu Sadık Babalım tarafından 1962’de Denizli’de kurulan Pamukkale, 10 yıl sonra merkezini İzmir’e taşıdı. 

3 bin 500 kişinin çalıştığı Pamukkale Turizm, ulaşım sektöründeki ilk halka ilişkiler departmanını kuran ve ilk çevirim içi bilet ve rezervasyon hizmetini sunan şirketti.

Şirket, 2012’de Anadolu Ulaşım ile ortaklığa giderek bilet satış merkezleri ile şehir içi servislerini birleştirmişti.

Konkordato ve iflas erteleme arasındaki farklar

Borçlu ile alacakları arasında yapılan yeni bir anlaşma olarak kabul edilen konkordato sisteminde borçlu olan firma, borçlarını belirlenen sürede ödemekle yükümlü.

Konkordato projesini inceleyen mahkeme, borçlunun gerekli şartları taşıdığı kanısına varırsa borçluya iki aylık bir süre tanınıyor ve bu süre içerisinde borçların yüzde 50’sinin ödenmesi şart koşuluyor.

Sermaye şirketleri, şahıs şirketleri ve gerçek kişiler konkordatoya başvurabiliyor. İflas erteleme talebi ise yalnızca sermaye şirketleri tarafından yapılabiliyor.

İflas ertelemede borca batıklık aranırken, konkordato ilanında mâli durumun bozulmasını kanıtlamak yeterli oluyor.

İflas erteleme isteyen firma mahkemeye bir “iyileştirme projesi” sunmakla yükümlü. Ancak konkordatoda borçlu, alacaklıların çoğu ile bir anlaşma yapıyor.

İki uygulama arasındaki diğer bir fark ise iflas ertelemede alacaklılar firmadan para talep edemezken konkordatoda borcu olan firma belirlenen süre zarfında borcunu ödemeli.

DAHA FAZLA HABER OKU