Tanrıkulu: Örgüte destek için yatırılan para miktarı 2 milyar 369 milyon

Komisyon, 2 yıl içerisinde, yapılan 126 bin 300 başvurudan 98 bin 300'ünü karara bağladı. Başvurulardan 88 bin 700'ü reddedilirken, 9 bin 600'ünde kabul kararı verildi

Bank Asya / Fotoğraf: AA

Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu Başkanı Salih Tanrıkulu, OHAL Komisyonunda televizyon ve haber ajanslarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda 2 yıl içinde verilen kararlara yönelik açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişiminin ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) tesis edilen işlemlere yönelik başvuruları değerlendirmek üzere kurulan komisyonun 22 Mayıs 2017'de göreve başladığını hatırlatan Tanrıkulu, 7 üyeden oluşan komisyonda 80 raportör ve 250 personelin görev aldığını bildirdi.

17 Temmuz 2017'den itibaren kurulan sistemle elektronik ortamda başvuruların alınmaya başlandığını belirten Tanrıkulu, 22 Aralık 2017'den itibaren de komisyonun karar vermeye başladığını ifade etti.

"98 bin 300 başvuruyu karar bağladık"

Komisyonun, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince (AİHM) de etkili bir iç hukuk yolu olarak tanındığının altını çizen Tanrıkulu, "Komisyon, 2 yıl içerisinde yapılan 126 bin 300 başvurudan 98 bin 300'ünü karara bağladı. Başvurulardan 88 bin 700'ü reddedilirken, 9 bin 600'ünde kabul kararı verildi. bilgisini paylaştı.

Tanrıkulu, meslekten ihraçlarla ilgili başvurularda, ByLock kullanıcılığı, Bank Asya'ya örgüt elebaşının talimatının ardından para yatırma, mahrem imam iletişimleri, örgüte ait dernek, sendika üyeliği gibi 50'den fazla kriterin ele alındığını dile getirdi.

"Krediyi Bank Asya'ya yatırmış"

Tanrıkulu, ihraç edilen kamu görevlileri, eş ve çocuklarına ait "2014'ün Ocak ayından 2015'in Şubat ayına kadar geçen sürede 465 bin yeni hesap açıldığı ve örgüte destek için Bank Asya'ya yatırılan para tutarının da 2 milyar 369 milyon lira olduğu tespit edildi. Komisyonda başvurusu bulunan yaklaşık 28 bin kişinin başka bir bankadan kredi kullandığı ve bunlardan 12 bin kişinin de söz konusu parayı Bank Asya'daki hesabına destek mahiyetinde yatırdığı belirlendi" değerlendirmesinde bulundu.

ByLock'la ilgili çalışmaların nasıl yapıldığının sorulması üzerine Tanrıkulu, başsavcılıklardan liste istendiğini ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının kullanıcı tespitlerinin de dikkate alındığını bildirdi.

Tanrıkulu, ret kararlarında ByLock'un tek başına yeterli olduğu durumların da bulunduğunu belirtti.

"Sadece çocuğun okula gönderildiği durumlarda kabul veriyoruz"

Kararların gerekçelerinin yazım sürecini anlatan Tanrıkulu, "Kararlarımızda 'çocuğunu okula gönderdi, bunun için ödeme yaptı' gibi durumlar tek başına ret gerekçesi değildir. Sadece çocuğun okula gönderildiği durumlarda kabul kararı veriyoruz." diye konuştu.

Tanrıkulu, soru üzerine, "İncelemesi devam eden 28 bin başvurunun önümüzdeki yıl içerisinde tamamını bitirmeyi planlıyoruz." bilgisini paylaştı.

Başvuru takip sistemiyle başvuruların durumlarının ilgili kişiler tarafından anlık takip edildiğini belirten Tanrıkulu, AİHM, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliğinden heyetlerin komisyonda incelemelerde bulunduğunu, komisyon üyelerinin de AİHM'de görüşmeler yaptığını sözlerine ekledi.

Televizyon ve haber ajansı temsilcileri, komisyonun evrak kayıt bölümü ve arşivinde de incelemelerde bulundu, Komisyon Başkanı Salih Tanrıkulu'ndan bilgi aldı.

 

AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU