Cezayir Genelkurmay Başkanı Salih hayatını kaybetti

Ennahar TV: Cezayir'in etkili isimlerinden biri olarak bilinen Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Ahmed Kayid Salih, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti

Fotoğraf: AFP

Kuzey Afrika ülkesi Cezayir'in Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Ahmed Kayid Salih, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Haberi ülkenin özel televizyon kanalı Ennahar TV duyurdu. 

79 yaşındaki Salih, ülkenin en güçlü politik ve askeri figürlerinden biri olarak görülüyordu. 

Salih, eski Cumhurbaşkanı Buteflika'nın siyasi sahnenin dışına çıkması sonrası ülkenin en güçlü kişisi konumuna yükselmişti.

Bölgenin en büyük ülkesi ve aynı zamanda önemli bir enerji ihracatçısı olan Cezayir, siyasetin askeriyeden arındırılması dahil olmak üzere ekonomik ve toplumsal gerekçeler ile şubat ayından bu yana geniş katılımlı halk gösterilerine sahne oluyordu. 

Normalde nisan ayında yapılması gereken cumhurbaşkanlığı seçimleri 12 Aralık'ta düzenlenmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede askerin askerin siyasete etkisi sır değil.

Daha önce İstihbarat ve Güvenlik Dairesi (DRS) 1970'li yıllardan 2000'lere siyasetin dizaynında orduyla birlikte önemli rol oynamıştı.

2004, 2009 ve 2014'te Buteflika'nın yeniden seçilmesinde kritik rol oynayan DRS, "İzleme ve Güvenlik Dairesi" (DSS) adınI almış, Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih'in kontrolünde Savunma Bakanlığı'na bağlanmıştı. 

Cezayir'i 20 yıl boyunca aralıksız yöneten 82 yaşındaki Abdülaziz Buteflika'nın 5. kez aday olmak istemesi ülkedeki huzursuzluğu arttırmış, mart ayında Genelkurmay Başkanı ve o dönem Savunma Bakan Yardımcısı olan Ahmed Kayid Salih'in verdiği muhtıranın ardından Buteflika'nın istifası hızlanmıştı.

Salih çalkantılı süreçte Anayasa'nın 102. maddesine işaret etmişti.

Cezayir anayasasının ilgili maddesi devlet başkanının görevini yerine getirememesi durumunda Anayasa Mahkemesi'nin toplanmasını, parlamentoya 'Devlet başkanı görevini yapamıyor' durumunun ilan edilmesini, 90 günlük geçici devlet başkanlığı makamının ardından yeni cumhurbaşkanının belli olması için seçime gidilmesini öngörüyor.

12 Aralık'taki seçimlerde eski Başbakan Abdulmecid Tebbun, oyların yüzde 58'ini alarak sandıktan galip çıkmıştı.

Cezayir yerel basınındaki haberlere göre Tebbun, Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih'e yakın bir isim olarak biliniyor. 

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU