Eski güzellik kraliçesi Suriye'deki radikal dinci militanlara para gönderdiği için hapis cezası aldı

Emani Nur, internet üzerinden "evlendiği" radikal dinci militanın yanına, savaş bölgesine gitmeyi planlamıştı

Eski bir performans sanatları öğrencisi olan Nur, 2014'te Miss Teen Great Britain yarışmasının finalistiydi (Daily Mirror)

Eski güzellik kraliçesi Suriye'deki radikal dinci militanlara 35 sterlin gönderdiği için hapis cezasına çarptırıldı.

Emani Nur, hiç yüz yüze görüşmediği bir adamla internet üzerinden "evlendi" ve tutuklandığında onun yanına gitmeyi planlıyordu.

Mahkemenin, 21 yaşındaki Nur'un şiddet içeren radikal din ve şeriat hukukunu desteklediğini öğrenmesinin ardından Nur terörizme fon sağlamaktan suçlu bulundu.

Nur, cuma günü 18 ay hapse mahkum edilirken, diğer sanık Victoria Webster'sa Nur'u cesaretlendirdiği ve terörizme finansman sağladığı gerekçesiyle 17 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Manchester Polisi, her iki kadının da aşırılık yanlısı görüşlere sahip olduğunu ve IŞİD'le radikal dinci örgüt Heyet Tahrir Şam'a destek verdiğini belirtti.

Eski bir performans sanatları öğrencisi olan Nur, güzellik yarışmalarına katıldı ve 2014'teki Miss Teen Great Britain yarışmasında finale çıktı.

Liverpool Kraliyet Mahkemesi'ndeki duruşmada Nur, 18 yaşındayken Premier League futbolcusuyla "göz önündeki" ilişkisinin bitmesinin ardından giderek daha dindar hale geldiğini söyledi.

Nur ilk başta Wavertree'deki evinde Müslüman vaizle dini nikahla evlendi ve çift, evlilikleri başarısızlıkla sonuçlanmadan önce Suudi Arabistan'a taşınmayı planlıyordu.

 

gmp.jpg

Nur, cuma günü 18 ay hapis cezasına çarptırıldı (GMP)

 

Mahkeme, Nur'un daha sonra, 28 yaşındaki iki çocuk annesi Webster'ın da aralarında bulunduğu internette tanıştığı kişilerle aşırılık yanlısı organizasyonlara dair konuşmaya başladığını kaydetti.

Webster, Suriye'deki bir radikal dinci militanın Ramazan ayında borçla mücadele ettiğini ve yiyecekle erzak için paraya ihtiyacı olduğunu iddia eden Merhametli Eller (The Merciful Hands) adlı örgütün bilgilerini Nur'a verdi.

Nur, Mayıs 2018'de Paypal aracılığıyla örgüte Margaret Allen adını kullanarak 35 sterlin (yaklaşık 270 TL) bağışta bulundu.

Webster, 2018'de nisan ve ağustos ayları arasında toplam 46 sterlin (yaklaşık 355 TL) tutarında iki ödeme yaptı.

Webster, terörizme finansman sağladığına ve Nur'un da aynı şeyi yapmasını teşvik ettiğine ilişkin üç suçlamayı kabul etti.

Manchester Polisi, Merhametli Eller'in bir yardım kuruluşu olduğunu iddia etse de “kanıtların yasaklanmış IŞİD örgütünü desteklediğini gösterdiğini” kaydetti.

Polis, Nur ve Webster'ın telefonlarında işkence yapan ve tutukluları idam eden IŞİD militanlarının görüntülerini buldu.

 

 

Nur parayı Suriye'deki kadın ve çocuklara yiyecek almak için kullanılacağına inanarak verdiğini iddia etti. Ancak savcılar Nur'un paranın terörist amaçlar için kullanılabileceğini bildiğini söyledi.

Nur, ifade ettiği bazı görüşlerin IŞİD'in görüşlerinden “daha sert” göründüğünü kabul etti ancak örgütleri destekleyip desteklemeyeceğine karar vermek için haklarında bilgi edinmek istediğini ileri sürdü.

 

gmp2.jpg

Victoria Webster, terörizme finansman sağladığı için 17 ay hapis cezasına çarptırıldı (GMP)

 

Mahkeme Nur'un Telegram uygulaması üzerinden Hakim Aşkım adıyla iletişim kuran yeni kocasıyla 20'nci doğum gününde video bağlantısıyla gerçekleştirilen törenle evlendiğini tespit etti.

Şifreli mesajlaşma platformu olan Telegram, Suriye iç savaşında IŞİD ve diğer radikal dinci örgütlerin uluslararası iletişimde ana merkezlerinden biri halene geldi.

Hakim'e bir mesajında Nur şunları yazdı:

Bir savaşçıyla evlenmek benim uzun zamandır hayalimdi ve bir savaşçı olmaksa daha uzun süreli hayalim

Hakim, Nur'a Merhametli Eller hesabının arkasındaki kişiyi tanıdığını ve bu kişinin iyi bir arkadaş olduğunu söyledi.

Lancashire bölgesindeki Nelson kentinde yaşayan Webster, Nur'un kocasının savaştığı örgütün IŞİD olduğunu bir mesajında anlattı.

Ancak Hakim'in kendisini Suriye'de “bağımsız” bir radikal dinci militan olarak nitelendirdiğini iddia eden Nur, Hakim'in İslam ve şeriat hukuku için savaştığına inanıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nur, Hakim'in yanına gitmeyi planlamıştı ve polisin evini aradığı gün Türkiye'ye bilet almıştı.

Nur'un avukatı David Gottlieb, müvekkilinin başarısızlıkla sonuçlanan ilişkilerinin bu suçlara yönelmesine yol açmış olabileceğini ve “kontrolden çıktığını" öne sürdü.

Gottlieb, Nur'un yeni bir ilişki içinde olduğunu ve nişanlısının kardeşi ve annesiyle birlikte mahkemede olduğunu söyledi.

Webster'ın avukatı Hüseyin Zahir, müvekkilinin “yanlışlarını düzeltme yolunda olduğunu" söyledi ve ekledi:

İnandığını düşündüğü ideoloji hayatını altüst etti.

İnternet üzerinden mücevher alım satımı yapan Nur, Webster'ı ya da “kocasını” şahsen hiç tanımadı fakat onlarla Telegram'dan iletişim kurdu.

Nur'un mahkum edildiği sırada yargıç Andrew Menary, şunları söyledi:

Bu üzüntü verici bir dava. Şu anda internette bazı kişilerin devam eden epey korkunç şeyler hakkında rahatça konuştukları bu çok karanlık ve zorlu dünyaya dair fikir edindiniz. Kısa bir gezinti yaptığınızda internet size Nur'un tanıdık bir isimle ilişki içinde olduğunu söyleyecek. Bu kişi profesyonel bir futbolcuydu, dolayısıyla Nur'un hayatı şüphesiz bir noktada dramatik biçimde değişti.

Kuzey Batı Terörle Mücadele Başkomiseri Will Chatterton, Merhametli Eller'in internetteki mesajlarının, “Suriye'de savaşan teröristlere silah ve ekipman gönderme niyetlerini açıkça ortaya koyduğunu” söyledi.

Chatterton, şunları ekledi:

Hem Nur'un hem de Webster'ın telefonlarında bulunan tiksindirici görüntüler ve mesajlar, her ikisinin de terör örgütlerine sempati duyduğunu açıkça gösterdi. Gönderilen para miktarı nispeten küçük olsa da, Nur ve Webster'ın niyetleri ortadaydı - Suriye'de savaşan teröristlerin amaçlarını desteklemek ve ilerletmek. Umarım bu cezalar, terörizmin herhangi şeklini desteklemek ve terörizme dahil olmak isteyen herkese karşı topladığımız kanıtlara ve yürüttüğümüz kovuşturmalara dair açık bir mesaj gönderir.

PA'dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk/crime

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU