Tunceli Belediyesi: Seyit Rıza heykelinin kaldırılması söz konusu değil

Vatan Partisi'nin “Seyit Rıza heykeli kaldırılsın’ yönünde yaptığı başvuru sonuçsuz kaldı. Tunceli Belediyesi’nden yapılan açıklamada, heykelin kaldırılmasının söz konusu olmadığı belirtildi

Seyit Rıza heykeli / Fotoğraf: MA

Vatan Partisi, 15 Kasım 1937'de idam edilen Tunceli liderlerinden Seyit Rıza'nın, 2010 yılında Kışla Meydanı'na belediye tarafından dikilen heykeli başta olmak üzere kent sınırları içinde bulunan bütün cadde, sokak, meydan ve diğer tabelalardan isim ve sembollerinin kaldırılması için Tunceli Valiliği ve Tunceli Belediyesi'ne başvuruda bulunmuştu.

Söz konusu başvuru ile ilgili açıklama yapan Tunceli Belediyesi, “Dersim halkının büyük bir irade ile sahiplendiği Seyit Rıza Heykeli'nin kaldırılması söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

“Seyit Rıza Dersim’in sembolü”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


“Seyit Rıza heykeli Dersim halkının iradesiyle seçilen belediye tarafından 2010 yılında alınan kararla inşa edilmiştir. Sonrasında da Dersim ile bütünleşmiş ve sembol haline gelmiştir” denilen açıklamanın devamında şu ifadeler yer verildi:

"Dersim'in kültürel değerlerini, inancını, dilini bir bütün sahipleniyor ve kültürel değerlerimize sahip çıkıyoruz. Dersim halkının büyük bir irade ile sahiplendiği Seyit Rıza Heykeli'nin kaldırılması söz konusu değildir.

Sey Rıza, Wusênê Seydi, Findik Ağa, Aliye Mirzê Sili, Hesenê Ivraimê Qıji, Hesen Ağa, Resik Uşen, Sey Qaji, Sılo Qız, Alaverdi, Baba Bertal, Firig Dede, Sey Uşen ve sayamadığımız birçok isim Dersim halkının ortak hafızaları ve kültürel değerleridir. Bu şekilde yaşamaya devam edeceklerdir.

Bu anlamda Vatan Partisi'nin ‘Tunceli Belediyesi içerisinde yer alan, Seyit Rıza'nın ismi verilen bütün cadde, sokak, meydan ve her türlü yapı isimlerinin değiştirilmesi’ne dönük yazdığı dilekçenin Dersim halkı ve belediyemiz tarafından karşılığı bulunmamaktadır." 
 

 

 

Independent Türkçe
 

 

DAHA FAZLA HABER OKU