Premier Lig, Çin'i memnun etmek için Özil'i cezalandırırsa kârı ilkelerin önüne koymuş olacak

Özil'in politik ruhu futbolu bugünkü haline getiren geleneği sürdürüyor ve Premier Lig buna ket vurmamalı

Mesut Özil'in PES 2020 Mobile dahil 3 oyundan da çıkarılacağı kaydedildi (Anadolu Ajansı)

Premier Lig ve Çin devleti arasındaki yakın ilişkilerin sınanması an meselesiydi. 

Arsenal'in orta saha oyuncusu Mesut Özil, Çin'in Sincan'daki Müslüman Uygurlara yönelik uygulamalarını Instagram'da eleştirerek bu sınamayı başlatmış oldu.

Vatandaşı olduğu Almanya'daki takım arkadaşlarıyla etnik azınlıklara dair düşünceleri nedeniyle daha önce de atışan Özil, Uygurlardan "zulüm" gören "savaşçılar" diye bahsetti ve yalnızca Çin'in politikalarını değil, Müslüman ülkelerin eylemsizliklerini de eleştirdi.

Buna karşılık Çin, Özil'i “yalan haberlere” kapılmakla suçladı. Çinli hayranların Özil formalarını yaktığı bildiriliyor. Çin devlet televizyonu, Arsenal'in son maçını yayından kaldırdı.  

Çin'deki ve başka yerlerdeki Müslümanlara yönelik muamelelerin bu neslin futbolcuları arasında er ya da geç bir tartışma konusu olması muhtemeldi. Premier Lig şu anda Muhammed Salah, Sadio Mane ve Riyad Mahrez gibi dünyanın en üretken Müslüman spor yıldızlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Ve Hong Kong'taki son protestoları da düşünürsek, futbolcuların siyasi hayal kırıklıklarını Çin'e yöneltmesinin birçok sebebi olabilir.

Spor her zaman siyasi davaların bir aracı olmuştur. Bunu anlamak için bir Liverpool maçına gidip Jeremy Corbyn'e dair yerel görüşleri görmek (ve dinlemek) yeterli olacaktır. Atlantik'in diğer yanında da futbolcu Megan Rapinoe'dan NFL yıldızı Colin Kaepernick'e kadar birçok sporcu, platformunu siyasi mesajlar için kullanmıştı.

Bir şüpheci için, (paylaştıkları siyasi pozisyonun da ötesindeki nedenlerden dolayı) Özil'i, Kaepernick ve Rapinoe'yla aynı kefeye koymak gayet kolay. Üçünün de ortak noktası, kariyerlerinin alacakaranlığında siyaseten çok aktif hale gelmeleri. Kaepernick milli marş sırasında ayağa kalkmadığı ilk gün polis şiddeti yeni değildi; yeni olan şey kısa süre önce San Fransisco 49ers'de önem sırasının düşürülmesi ve vazgeçilmek üzere olmasıydı. Rapinoe bir süre önce muhtemelen uluslararası turnuvalardaki son maçında oynadı; Özil de Arsenal'de bıçak üstünde.

Bu da kariyerinin zirvesindeki sporcuların, değerine zarar verecek bir siyasi duruş sergileme ihtimalinin daha az olduğuna işaret ediyor. Yine de özellikle futbol söz konusu olduğunda, bu siyasi ruh futbolu bugünkü haline getiren geleneğin devamı ve Premier Lig buna ket vurmamalı.

 

 

Mesela Liverpool'u ele alalım. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşadığı derin ekonomik ve toplumsal travmadan doğan topluluk ruhu olmasa Liverpool da olmazdı; aynısı Manchester United ve diğer birçok İngiliz futbol kulübü için de geçerli. Benzer şekilde Barselona, Katalan ayrılıkçılığının ve Frankocu faşizme karşı direnişin evi olmasaydı bunun yarısı kadar bile iyi olamazdı. 

Arsenal ise "siyasete dahil olmama" politikası izlediğini söyleyerek, Özil'in yorumlarından uzak durmaya başladı bile. Yine de kulüp, Daryl Morey örneğine bakıp daha iyi bir iş çıkarabilirdi. Bu yıl NBA takımı Houston Rockets'ın genel müdürü Hong Kong protestolarına destek veren tweetler atarak, Çin'in şiddetli tepkisiyle karşılaşmıştı. Bunu NBA'in (LeBron James de dahil) birçok önemli isminin Morey'i eleştirdiği ve Hong Kong'daki durumdan "bihaber olduğunu " söylediği fazlasıyla tatsız bir manzara izlemişti. 

Sonunda bu el pençe divan duruş, kazananı olmayan bir duruma dönüştü: Karlar çok kötü etkilenmiş ve yerli izleyiciler NBA’in ilkesiz davranışlarıyla hayal kırıklığına uğramıştı (aslında, yurtiçindeki itibar kaybı NBA’nin Uzak Doğu’daki kaçırdığı fırsatlardan çok daha pahalıya patlamış olabilir).

Çin futbol pazarı, sezon başına 10 milyon pound'dan fazla ediyor. Ama Premier Lig hızlı para kazanmak adına tarihin yanlış tarafında kalmaktan kaçınmalı. Çin, oyuncular aklındakini söylediği için ligi boykot edecekse, kendi kaybeder. İşte bunu açıklığa kavuşturmak gerek.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU