Konser sırasında 'Polis çıplak arama yaptı' iddiası: İç çamaşırımızı bile çıkarttırdılar

15 Aralık'ta Zorlu PSM Center'daki Hidden Empire&Wolfson konserine katılan izleyicilerden biri polisin kendisi ve beraberinde en az 5 kişiyi çıplak aradığını iddia etti

Fotoğraf: İHA (Arşiv)

"2 gün önce Zorlu'da Hidden Empire konserinde polis çıplak arama yapmış, oğlum bu mağdurlardan biri. O konserde polisin çıplak aramasına maruz kalanlar bu iletiyi okursa, benimle ilişkiye geçebilir mi?"

Mustafa Demirkanlı sosyal medyaya bu cümleyi yazalı iki gün oldu. 
 


Oğlunun 15 Aralık'ta Zorlu PSM'deki elektronik müzik grubu Hidden Empire partisi sırasında polis tarafından böylesi bir muamele ile karşı karşıya kaldığını söyledi. 

Konser performans sanatları merkezinin 800 kişi kapasiteli salonlarından birinde yapıldı. 

Saat 12'de başlayan etkinlik yaklaşık iki saat sürdü. 

"İç çamaşırımızı indirip 'Yasa benim' dediler"

Kendisiyle birlikte en az 5 kişinin daha benzer bir şekilde arandığını iddia eden Melih Demirkanlı, iç çamaşırının dahi çıkartıldığını ve sivil polis tarafından tehdit edildiğini öne sürdü.

Demirkanlı, neden arandığını sorduğunda "İhbar var" yanıtı aldığını iddia etti:

Biri enseme girdi. Kimliğini gösterdi. 'Ben polisim' dedi. O sırada konser devam ediyordu. Sivil polisti. 3 metre ötedeki bir yangın merdivenine soktu beni. Üç-dört polis daha bekliyordu. Muhtemelen biri amirleriydi. Üstümü aradılar, ceplerimi boşaltmamı söylediler. Bu yaptıklarının yasal olup olmadığını sordum. 'Evet, yasal' dediler. Cebimden çıkardıklarıma ve cüzdanıma baktılar. Yanıma getirdikleri bir başka kişiye daha aynı muameleyi uyguladılar. Aynı anda yanımda bir kişi daha vardı, çıplak aramaya maruz kalan. Üzerimizi çıkartmamızı söyleyince itiraz ettim. Bunun üzerine 'Gözaltına alırız' diye tehdit edildim. 'Neden arıyorsunuz' diye sordum. İhbar olmuş, uyuşturucu satıldığına dair. Orada rastgele arıyorlarmış. 'Yasa benim, benim dediğim olur' dedi. İç çamaşırımızı da indirdiler. İkimizin de indirmesini söylediler. Sonra 'Tamam giyinin, çıkın' dediler. Savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Biz çıkarken 5 kişiyi daha almışlardı. Aralarında bir kadın da vardı ve kadın polis görmedim.

Zorlu PSM iddialar ile ilgili resmi bir açıklama yapmadı. 

Independent Türkçe'nin ulaştığı kurum yetkilisi ise emniyet güçlerinin gerekli gördüğü zaman mekanlara dönük uygulamalarının olduğunu ancak iddia edildiği gibi bir çıplak aramanın gerçekleşmediğini söyledi. 

"Suç duyurusu birkaç güne, kamera kaydı var mı bilmiyoruz"

Polis tarafından çıplak aramaya maruz kaldığını iddia eden Demirkanlı'nın avukatı Neziha Eken ise savcılığa suç duyurusunun birkaç gün içinde yapılacağını ifade ediyor.

"Savcılık tarafından yapılan bir araştırma yok" diyen Eken, olayın meydana geldiği mekanda bir kamera olup olmadığına dair bir bilgilerinin olmadığını söylüyor.

Sosyal medyadaki tartışmaların ardından konuyla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılmış herhangi bir açıklama yok. 

Kanun üst aramasıyla ilgili ne diyor?

Türkiye'de hukuk, polisin gelişigüzel arama yapma yetkisinin olmadığını ve böyle bir olayla karşılaşan kimselerin savcılığa suç duyurusunda bulunabileceğine işaret ediyor. 

Kanuna göre, polisin kimlik sorma yetkisi var ancak savcılık talimatı olmadan ve "makul şüphe" bulunmadan arama yapması suç teşkil ediyor. 

Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu 4/a maddesinin 6. fıkrasına göre polis yeterli şüphenin varlığı durumunda (silah veya tehlike oluşturan eşya gibi) kendi veya başkalarına zarar verilmesini önlemek amacıyla gerekli tedbirleri alabiliyor ancak bu amaçla kişinin üstündeki elbisenin çıkartılması istenemiyor.

2013'te Ankara'da 23 yaşındaki A.U. polis merkezinde kendisine usulsüz şekilde genital arama yapıldığını söylemiş, kadın polise 6 ay hapis cezası verilmiş, ceza para cezasına çevrilmişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU