Hayvan çiftliğine yerleştirilen kamera ördeklere eziyeti gözler önüne serdi

Hayvanlarının "büyük ahırlarda serbest dolaştığını" belirten Birleşik Krallık süpermarketlerinin en büyük tedarikçisi uygulamalarını savunuyor

İsmini vermek istemeyen aktivistlere göre, Sainsbury’s, Tesco ve Morrisons gibi Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen süpermarketlerinin en büyük ördek tedarikçisinin çiftliğindeki yavru kuşlar tükenmiş halde sırt üstü çırpınırken gözlemlendi.

Aktivistlerin kaydettiği görüntülerde, Çinli paket servis restoranlarına da tedarik edilen sırt üstü mahsur kalmış yavru ördeklerin ayağa kalkma çabası yer alıyor.

Videoda boynu kırılan kuşların "çöp gibi" yere fırlatıldığı görülüyor.

Ördeklerin kötü muamele gördüğü iddialarını şiddetle reddeden çiftliklerin sahibi Gressingham Foods, "Söz konusu kayıtlarda Gressingham çalışanlarının kötü muamelesine veya ihmaline dair bir kanıt olmadığını" söyledi.

Ancak bir sözcü, "Çiftliklerimizden beklenen yüksek standartları temsil etmeyen sınırlı birkaç görüntü ve yorum var" diye konuştu.

Red Tractor kalite standartları tarafından onaylanan ve Norfolk'ta yer alan iki çiftlikte kaydedilen gizli görüntülerde ördeklerin aynı zamanda içinde yüzebilecekleri açık sudan da mahrum bırakıldıkları görülüyor.

Britanya'da her yıl, çoğu Noel pazarına giden (hükümet verilerine göre) 15 milyon civarında hindi ve aynı miktarda ördekle kaz kesiliyor. Aktivistler hayvanların "sefil bir hayata" maruz kaldıklarını söyledi.

Hayvan Adaleti Projesi mensubu tanıklar şunlara da şahit olduklarını ileri sürdü:

- Sırt üstü yatan ve "bariz bir sıkıntı içinde" bağıran yavru ördekler

- Kalabalık kulübelerde, içeride yüzebilecek su olmadan yaşayan 1,5 metre kanat açıklığına sahip hayvanlar

- Bir kulübede 6 bin 500 ördek için sadece 50 içme suyu kaynağı vardı. Bu da 130 ördeğe bir tane düştüğü anlamına geliyor

- Bazı kuşlar kendi ağırlıklarını eğri bacaklarıyla desteklemek için çırpınıyordu

- Eldiven veya tulum giymeyen işçiler sadece wellington botu kullanıyordu

Görüntülere göre işçiler karşılaştıkları topal kuşları göz ardı ediyor.

Aktivistler ayrıca "tüylerini düzeltmek için ördeklerin üzerine boşaltılan su nedeniyle zeminin sırılsıklam olduğunu" ifade etti.

Videoda ayrıca bazı çalışanların ördekleri boyunlarından yakalayıp kulübe içinde taşıdıktan sonra boyunlarını kırarak sürünün içine fırlattığı görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ahırlarında her yıl 8 milyon kadar Pekin yeşilbaş melez ördeği yetiştiren Gressingham görüntülerin sistematik suistimal veya ihmale dair kanıt içerdiğini veya kuşların acı içinde ölüme terk edildiğini gösterdiğini şiddetle reddederek çiftliklerinin tam bağımsız denetime tabi tutulduğunu belirtti.

Hayvan Adaleti Projesi'ne göre ördekler sırt üstü vaziyette ne kadar uzun süre kalırsa, kendilerini düzeltmeleri de o derece zorlaşıyor.

Aktivistler, kanunlara göre hayvanların türleri için doğal olan şekilde davranma kabiliyetine sahip olması gerektiğini ama görüntülerin sektörün bu konudaki başarısızlığını gösterdiğini söyledi.

Sözcü Claire Palmer, "Suyla yaşamak üzere evrimleşen ördekler su kuşlarıdır, açık suya erişimin Pekin ördeklerinin temizliği, tüy bakımı, sağlığının gelişimi ve sürdürülmesi açısından hayati önem taşıdığı biliniyor" dedi.

Ördek sektörü yıllardır gelişme göstermiyor, daha da kötüye gidiyor. Yalpalayan kirli kuşların sırt üstü yattığını gösteren görüntüleri izlemek zor ancak çiftlik ördeklerinin birçoğu açısından üzücü gerçek bu. Bu kuşları sefil bir yaşama maruz bırakmamız gerekmiyor.

Birleşik Krallık veterinerlik idaresinin eski başkan vekili Alick Simmons, topallayan veya sırt üstü yatan kuşlara dair, "Bu kuşların ıstırap çektiğinden ve en kısa zamanda tedavi edilmeleri veya uyutulmaları gerektiğinden eminim" ifadelerini kullandı.

Simmons, açık su yoksunluğunun "cansız, çorak bir ortama" katkıda bulunduğunu söyledi.

Gressingham ise yaptığı açıklamada, "Çiftliklerimize izinsiz giren deneyimsiz ve eğitimsiz kimseler kuşları stres edebilir ve kuşlar da bu doğal olmayan davranışları sergileyebilir" dedi.

Kuşlarımızın refahı mutlak bir önceliktir. Tüm çiftliklerimizde hijyen, biyogüvenlik ve hayvan refahı konularında en yüksek standartlarla çalışıyoruz. Gressingham Foods çiftliklerinin tümü düzenli olarak iç ve dış denetimlere tabi olup veteriner gözetimi altındadır. Kuşlarımızın refahından sorumlu tüm personel, sürekli gelişim için yapılan düzenli güncellemeler doğrultusunda gerekli eğitime sahiptir. Ördeklerimiz doğal ışık alan, temiz havaya sahip, tüy bakımı için suya erişimi olan, taze içme suyu verilen ve gün boyu yemlenen geniş ahırlarda serbest gezebilecek şekilde yetiştiriliyor. Ayrıca her gün taze saman yatağı hazırlıyoruz.

Bir sözcü de, “Büyümeyi başaramayan veya topal görünen kuşların toplandıktan sonra acı içinde ölüme terk edildiğine dair kanıt yok.

Görüntüler, boynu çıktıktan sonra (kümes hayvanlarında yaygın kullanılan bir öldürme tekniği -edn) taşınan bazı tekil kuşları içeriyor. Ayak çırpma hareketi, boynu çıkan ördekler öldükten sonra görülen normal, istemsiz bir reflekstir; bu kuşların bilinci kapalıdır ve acıya duyarsız olurlar, acı çekmezler" diye konuştu:

Görüntülerde gerçekten de yürüme güçlüğü çeken bazı kuşlar var ama bu durum tüm sürülerde görülebilir. Bu durum danışman veterinerlerimizin incelemesi altında; özellikle ıslak zemin veya olağan dışı büyüme oranları sebebiyle gerçekleştiğine dair kanıt yok.

Sözcü ayrıca, kendi ağırlığını taşıyamayan topal kuşların insani biçimde ıskartaya çıkarıldığını söyledi.

Görüntülerde sırt üstü yatan bazı tekil ördekler var. Bu durum, özellikle dinlenme zamanlarında eğitimsiz ve davetsiz misafirler tarafından rahatsız edildiklerinde ya da sağlıklı sürünün genel hareketi sonucunda daha ufak bireylerin sırt üstü devrilmesiyle oluşur.

Britanya Perakende Konsorsiyumu'ndan (BRC) Andrew Opie ise "Üyelerimiz hayvan refahı konusundaki sorumluluklarını çok ciddiye alıyor. BRC, refah standartlarına uyumu temin etmek amacıyla BK genelindeki çiftliklere önceden haber verilmemiş ziyaretler yapılmasına yönelik çağrıların öncüsüdür. Hayvan refahına yönelik tüm ihlaller hiçbir şekilde kabul edilemez. Derhal incelenerek bulunan sorunların düzeltilmesi için hızlıca eyleme geçilecektir."

Red Tractor sözcüsü de şunları belirtti:

Hayvan sağlığını ve refahını korumak en önemli önceliklerimizden biri olup, standartlarımıza aykırı tüm ihlal iddialarını çok ciddiye alıyoruz. Görüntülerden haberdar olur olmaz, iddiaları tahkik etmek ve kayıtlardaki davranışları gözden geçirmek için derhal soruşturma başlattık. Gereken konularda ıslah edici adımlar atılacaktır.

 Sainsbury sözcüsü ise, “Hayvanlarımızın refahı son derece önemlidir. Söz konusu haberlerden kaygı duyuyoruz ve Gressingham'la acilen inceliyoruz" dedi.

Tesco sözcüsü ise şunları ifade etti:

Tesco'da satılan tüm markalarda yüksek hayvan refahı standartlarını şart koşuyoruz, dolayısıyla bu iddialar çok kaygı verici. Onlarla birlikte bu konuyu derhal inceleyeceğiz.

The Independent ayrıca Morrisons'tan da yorum talebinde bulundu.

Kooperatif, Gressingham markalı ördeklerinin olmadığını ve Gressingham'a ait başka markaları satıp satmadıklarını araştırdıklarını belirtti. Waitrose ve Asda ise Gressingham’dan ürün tedarik etmediğini ifade etti. Öte yandan bu şirketler, Gressingham web sitesinde stokçular arasında yer alıyor. The Independent, şirketlerin bu durumu Gressingham'a bildirip bildirmediğine dair haber bekliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU