Karar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kiras: 18 yıldır ülkeyi yöneten AK Parti dün itibarıyla ikiye bölündü

Kiras, Davutoğlu’nun kurduğu partinin AK Parti’yi ikiye böldüğünü savunurken, Babacan’ın kuracağı partiyle birlikte AK Parti’nin kadroları ve tabanının üçe bölüneceğini iddia etti

Fotoğraf: YouTube

Karar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras, resmi başvurunun ardından Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarıyla kurulan Gelecek Partisi’nin ardından AK Parti’nin ikiye bölündüğü görüşünü paylaştı.

Kiras, “Olmaz denen şey oldu. Kesintisiz 18 yıldır ülkeyi yöneten AK Parti dün itibarıyla ikiye bölündü” dedi.

“Ahmet Davutoğlu ve arkadaşlarının kurduğu parti her halükârda bu kişilerin eski partilerinin tabanından küçük ya da büyük bir kitleyi çekecek, az ya da çok oy deposundan pay alacak” diyen Kiras, “Önümüzdeki günlerde Ali Babacan ve arkadaşlarının kurmaları beklenen parti de sahneye çıktığında AK Parti (kadroları ve tabanı) üçe bölünmüş olacak” ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kamuoyu araştırmalarının yeni partilerin ciddiye alınmasını gerektirecek miktarda oy potansiyeline sahip olduğunu gösterdiğini öne süren Kiras, ”Bu doğru olmasa bile, mesela iki partinin alacağı toplam oy baraj seviyesinin çok altında kalsa bile bugünkü sistem içinde bunun da iktidar partisi için önemli bir tehdit oluşturacağı muhakkak” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne dair hatırlatmada bulunan Kiras, görüşlerini şöyle sürdürdü:

Yüzde 50+1 çıtasını getiren yeni sistem çerçevesinde artık tek bir oyun bile değer ve önem taşıdığı bir siyasi düzlemde iktidar partisinin oylarından gerçekleşecek her kopuşun ciddiye alınması gerekiyor. Haddizatında iktidar partisinin kayda değer bir kan kaybı yaşadığı, toplumdaki desteğinin her geçen gün adeta güneşi gören bir kar tanesi gibi erimekte olduğu düşünülürse durumun vahameti daha iyi anlaşılacaktır.

Yaşananlara karşılık “tabanındaki küskünlüğün ve memnuniyetsizliğin artışına karşı hiçbir adım atmayan bir iktidar partisinin olduğunu” söyleyen Kiras, “Bugünlerde gazetelerde yazılıp çizilen bazı rivayetlere bakılırsa, geçtiğimiz günlerde Davutoğlu’nu ve Babacan’ı yeni parti kurmaktan vaz geçirmeye yönelik girişimlerde bulunulmuş. Ama böylesi bir girişimin bu saatten sonra başarıya ulaşabileceğini düşünmek ayrı mesele, AK Parti’nin tabanıyla arasında ortaya çıkan soğumanın bu yolla çözülebileceğini düşünmek ayrı bir mesele. Sanki AK Parti içinden muhalif karakterde bazı yeni oluşumlar çıkmasa tabandaki memnuniyetsizlik giderilebilecek. Tavanı tahkim ederseniz tabanı da tahkim edebileceksiniz sanki” ifadesini kullandı.

 

Indpendent Türkçe, Karar

DAHA FAZLA HABER OKU