İspanya engelli yurttaşını kurtaran kayıt dışı göçmene oturma izni vermeyi tartışıyor

Sokak satıcısı Gorgui Lamine Sow, engelli sakini dairesinden kurtardıktan sonra kahraman haline geldi

İspanya, 6 Aralık 2019'da Denia şehrindeki bir evde çıkan yangında tekerlekli sandalyeye bağlı yaşam süren bir adamı kurtaran Senegalli kayıt dışı göçmen Gorgui Lamine Sow'a oturum izni vermeyi düşünüyor. (Reuters/Roberta Etter)

İspanya, tekerlekli sandalyeye bağlı yaşam süren adamı yangından kurtaran kayıt dışı göçmene oturum izni vermeyi düşünüyor.

20 yaşındaki Gorgui Lamine Sow cuma günü sahil kenti Denia'da yürüdüğü sırada yakınlardan çığlıkların geldiğini duydu.

Sokak satıcısı, ikinci kattaki dairesinin penceresinden kara dumanlar yükselen ve önünde toplanan kalabalığın izlediği binaya doğru koştu.

Bir çocuk babası Senegalli, o an taşımakta olduğu şeyleri hiç tereddüt etmeden yere bıraktı ve binaya tırmanmaya başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sow, “Bana dairede birinin mahsur kaldığını söylediler. Bunun hakkında düşünmedim.  Eşyalarımı bıraktım ve tırmanmaya başladım” dedi.

Balkona tırmanmayı başaran Sow, yanan daireye girip burada yaşayan engelli adamı sırtlanarak komşulardan birinin kurduğu merdivenden aşağıya taşıdı.

Yerel medya daha sonra olayın kurbanının, aylardır dairesinden çıkmamış 39 yaşındaki Alex Caudeli Webster olduğunu duyurdu.

Komşu Roberta Etter, "Eğer Gorgui, Alex'i tam o an güvenli bir yere taşımamış olsaydı Alex bugün hayatta olamazdı. Gorgui kelimenin tam anlamıyla onun hayatını kurtardı" diye konuştu.

Ancak acil durum görevlileri olay yerine yaklaştığında, kız arkadaşı ve 7 aylık kızıyla beraber yakınlardaki Gandia şehrinde yaşayan Sow panikledi.

Sow, "Polis beni görürse mallarıma el koyar ve eğer onları götürürse yarın yiyecek yemeğimiz olmaz" dedi.

Hayatını kurtardığı kişinin durumunun iyi olduğundan emin olduktan sonra Sow, sattığı bileklik ve kolyeleri alarak olay yerini terk etti.

Yanıklar ve duman soluması nedeniyle tedavi altına alınan Webster'in şu an bir arkadaşıyla kaldığı belirtildi.

 

Reuters2.jpg
İspanya, 6 Aralık 2019'da Denia şehrindeki bir evde çıkan yangında tekerlekli sandalyeye bağlı yaşam süren bir adamı kurtaran Senegalli kayıt dışı göçmen Gorgui Lamine Sow'a oturum izni vermeyi düşünüyor. (Reuters/Roberta Etter)​​​​​​​

 

Çarpıcı kurtarma hikayesi ülke çapında ilgi çekerken, Sow geçen yıl Paris'te bir apartmana tırmanarak 4. kattaki balkondan sallanan erkek çocuğu kurtardıktan sonra "Örümcek Adam" lakabı takılan Malili göçmen Mamoudou Gassama'yla karşılaştırıldı.

Komşuların kendisini kahraman diye göklere çıkardığını günler sonra öğrenen Sow ise ısrarla "Sadece adamın iyi olmasına seviniyorum" dedi.

Gassama'nın kurtarma çabası Mayıs 2018'de viral olduktan sonra Fransız gazeteci ve Avrupa Parlamentosu üyesi Raphaël Glucksmann, göçmenlerin insan muamelesi görmek için insanüstü davranışlar sergilemek zorunda kalmaması gerektiğini belirtmişti.

Glucksmann, Facebook'ta şunları yazmıştı:

Mamoudou Gassama'nın cesaretine hayranlık duymakla birlikte bir göçmenin insan muamelesi görmek için kendi hayatını riske atarak bir çocuğu kurtarmak adına binaya tırmanmak zorunda kalmadığı bir ülke hayal ediyorum.

Yerel yetkililer, şimdi merkezi hükümeti Sow'a oturum izni vermeyi düşünmeye davet etti.

İspanya'ya 2017'de ulaşan Sow, bunun ailesi için hayatı çok daha kolay hale getireceğini söyledi.

Sow, "Birşeyler göstermeye çalıştığımda bana hiç bakmayan, benimle konuşmayan insanlar var. Bu işi yapmak gerçekten zor" ifadelerini kullandı.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU