Çocukluk ve cezaevi arkadaşı Ertekin, 17 yaşında idam edilen Erdal Eren’i anlattı

Yaşı büyütülerek 39 yıl önce idam edilen Erdal Eren’le son görüşen isimlerden Selmane Ertekin, havalandırmada gerçekleşen o görüşmeyi anlattı. Ertekin, “Asla seni idam edemeyecekler” dedim, gözündeki içten, dost, yoldaş tebessümünü gördüm” dedi

Fotoğraf: Tükenmez Haber

12 Eylül darbesi öncesinde bir inzibat erini öldürdüğü iddiasıyla hüküm giyen 17 yaşındaki Erdal Eren, 19 Mart 1980'de idama mahkûm edildi.

Darbenin bir numarası Kenan Evren’in hakkında "Asmayalım da besleyelim mi?” dediği Eren'in idam kararı, Yargıtay tarafından iki kez iptal edildi.

Karar, Evren’in devreye girmesiyle, Milli Güvenlik Konseyi tarafından onaylandı ve Eren, yaşı büyütülerek 13 Aralık 1980'de Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde infaz edildi.

Tükenmez Haber’den Özlem Temana, idamının yıl dönümünde, Erdal Eren’le aynı cezaevinde yatan çocukluk arkadaşı Selmane Ertekin’le konuştu.

Erdal Eren’in Ankara’da birlikte mücadele ettiği Selmane Ertekin, Eren’e idam cezası verilmesinden kısa süre sonra tutuklanarak Mamak Cezaevi’ne konuldu.

İdamından önce Eren’le aynı hapishanede kalan Ertekin aynı zamanda Ankara Ortaöğrenimliler Derneği’nin (ANOD) de bir üyesi.  ANOD, Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği’nin (YDGD) ortaöğrenim gençliği içerisindeki faaliyetinin örgütlenmesiydi.
 

erdal7.jpg
Selmane Ertekin / Fotoğraf: Tükenmez Haber


Liselerden hatta çoğu zaman ortaokul öğrencilerinin katılımıyla faaliyet gösteren ANOD, liselerde boykotlar örgütlüyordu.

Ankara Yapı Meslek Lisesi öğrencisi Erdal Eren de ANOD içerisinde önemli görevler edindi.

Ta ki Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğrencisi Sinan Suner’in öldürülmesini protesto etmek için 2 Şubat 1980 tarihinde gerçekleştirilen gösteride gözaltına alınana kadar...

Erdal Eren ile cezaevinden önce liseli gençlik olarak bir kaç kez toplantılarda bir araya geldiklerini söyleyen Ertekin, o günleri şöyle anlattı: 

Toplantılarımızda mücadele alanlarımız olan, Ankara’nın dört bir tarafından gelen liseli gençliğin ve örgütlendiği Ankara Ortaöğrenimliler Derneği (ANOD) çatısı altında bir araya gelir ve okul sorumluları olarak okulda yapılan çalışmalar deneyim ve tecrübelerimizi buralarda paylaşırdık. Sonuç da liseli gençlerdik, kimilerine göre çocuk…


Ertekin’e göre Erdal’ın olgun bir yapıya sahip olması diğer liselilerinde gözünden kaçmamış;

Bu toplantılarda benim olduğu gibi toplantıda olan diğer gençlerinde Erdal’ın sakin bir şekilde meselelere bakışı, konuşması,  liseli bir genç değil büyük bir yaşanmışlığın olgunluğu ile yaşıtlarından bir adım önünde olduğu dikkatlerden kaçmamıştır. 

Erdal Eren sade, doğal, uzun ince boyu, sakin duruşu kaç toplantıda karşılaştık bilemiyorum fakat konuşurken karşısındaki insana geçirdiği en güçlü özelliği  ‘biz haklıyız kazanacağız inancı’ idi.


Dominikli Erdal Eren

Erdal Eren’e verilen infaz kararı sadece yurt içinde yurt dışında da büyük tepkilere neden oldu.

İspanya'dan Almanya'ya, Danimarka'dan Ekvator'a, Dominik'ten Yunanistan'a işçiler ve devrimciler Erdal Eren'in idamını durdurulması için imzalar topladı, sendikalar harekete geçti.

Hatta Erdal Eren'in idamından sonra Dominik'te dönemin öğrenci hareketinin yürüten bir genç, yaşadığı üzüntüyü ve dayanışmayı göstermek için bebeğine Erdal Eren ismini verdi.

Ertekin, dışarıdaki bu gelişmeleri anlatabilmek için dört saat Erdal Eren’in havalandırmaya çıkmasını bekleyen Ertekin, son görüşmelerini şöyle anlattı:

Erdal’ın havalandırma saatini beklemeye başladım ve o an geldiğinde kısa bir selamlaşmadan sonra dışarıda kendisi için yürütülen kampanyadan ve Avrupa ülkelerinden ciddi tepkiler geldiğini “asla seni idam edemeyecekler” dedim Bunun ardından Erdal’ın gözündeki içten, dost, yoldaş tebessümünü gördüm.


13 Aralık 1980 günü hapishanedeki koğuşlara hiçbir gazetenin gelmemesinden Erdal Eren’in idam edildiğini anladıklarını söyleyen Ertekin şöyle konuştu:

Erdal Eren’in idamını her gün erkenden gelen günlük gazetelerin o gün o saatte verilmeyişi ile anlamıştık aslında. Sessiz sakin bir bekleyiş içinde kimsenin ağzını bıçak açmamıştı ta ki gazeteler akşama doğru elimize geçip bir volkan gibi patlayan çığlıklarımıza kadar. Yaşça bizden biraz daha büyük olan yoldaşlarımızın sakin tutumlarıyla kısa süre içinde biz liselileri sakinleştirerek Erdal için bir anma düzenlendi ve Erdal’ı liseli yoldaşları anlattı. Kapılara camlara ve duvarlara vurarak o gün Mamak Cezaevi Kadın ve Erkek tutukluların sloganları, haykırışlarıyla inledi.



Independent Türkçe, Türkenmez Haber

DAHA FAZLA HABER OKU