Şaban Vatan: Araç çarpmasını gizlemek istediler ama rapordaki lastik izi bir delildir

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ankara Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü tarafından hazırlanan uzmanlık raporunda Rabia Naz Vatan’ın olay günü giydiği kıyafetlerdeki bazı izlerin, araç lastik izi olabileceğine işaret edildi

Rabia Naz Vatan'ın ölümüne ilişkin soruşturma devam ederken, baba Şaban Vatan, kızının elbisesinde araç izi şüphesine işaret eden belgeler paylaştı.

Vatan'ın sosyal medya hesabından paylaştığı raporda, Rabiz Naz'ın okul üniforması ve pantolondaki bazı izlerin 'araç lastik izi olabileceği' kaydedildi.

Kriminal raporu: Söz konusu izlerin araç lastik izi olabileceği değerlendirilmiştir

12 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın olay günü giydiği kıyafetleri inceleyen Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ankara Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü'nün hazırladığı uzmanlık raporunda şu ifadeler yer aldı:

İnceleme konusu bulgular bölümünün 1. Maddesi ve 2. Maddesinde özelliklerini belirttiğimi okul üniforması ve pantolonda oluşan kırışıklıklar ve katlanma izlerinin bulunduğu bölgelerin “VSC 6000 HS” inceleme cihazında “UV” ışık kaynakları kullanılarak yapılan detay incelemesine sağ kol ve sağ bacak bölgesinde kavisli ve belli desenler içeren izlerin bulunduğu, söz konusu izlerin kıyafetin lifli yapısının içine nüfuz ettiğinden okul üniforması ile pantolon üzerinde oluşan izlerin baskı sonucu oluştuğu kanaatine varılmıştır. Okul üniforması ile pantolon üzerinde oluşan izlerin yukarıda saymış olduğumuz bulgular ile beraber muhakeme edildiğinde, söz konusu izlerin araç lastik izi olabileceği değerlendirilmiştir.

 

 

 

Dosya üzerindeki gizlilik kararının kaldırılmasının ardından 6 klasörü incelemeye başlayan Şaban Vatan, bu raporu sabaha karşı farkettiğini belirtti.

Baba Vatan, kızının kıyafetlerindeki araç lastiği şüphesinin delil niteliği taşıdığı görüşünde:

Bu tam bir delildir. Bugüne kadar araç çarpmasından hep uzak duruldu, 'araba çarpması ihtimali görünmesin de biz bu olayı, düşme olarak kapatalım' denildi. Hacettepe Üniversitesi'nin uzman mütalaası, 'trafik kazası olabilir' diyor. Ancak buna rağmen, savcılık bu ifadeyi kullanmaktan kaçındı. Prof. Dr. Ali Rıza Tümer de "Rabia Naz'ın ölüm nedeni trafik kazası veya yüksekten atlama olabilir" demişti. 

 

Rabia Naz- oyuncak- Şaban Vatan Twitter.jpg
Rabia Naz Vatan / Fotoğraf: Twitter / @VatanSaban

 

"Metruk evdeki DNA açıklansın"

Vatan sözlerini şöyle sürdürdü:

Olay yeri inceleme detayı, yüksekten düşme durumunda, bir canlının bulunduğu yerde mutlaka iz, doku ya da sürtünme bulunur' diyor ama Rabia Naz'da bunlar yoktu! Metruk evde bir bayan vücut sıvısı DNA'sı net olarak çıktı. Metruk ev yıkıldı ama DNA'nın kime ait olduğu hala çıkarılamadı. Bu açıklansın.

"Olay gerçekleştikten sonraki 2 ay içinde, Eynesil'deki Noter'den Trabzon'a satılan Doblo, Peugeot ve Kangoo türü araçlara baksınlar" 

Kızına bir aracın çarptığını savunan Şaban Vatan, Giresun Emniyeti'nin bu aracı bildiğini iddia etti:

Araçla ilgili sunduğumuz tüm izleme yollarını reddettiler. Siyah Doblo araçla ilgili incelemede, sadece aracın kendisini incelemişler. Halbuki biz aracın ilçelerdeki geçiş görüntüsü talep ediyoruz. Bunun sebebi de o Doblo, kızıma çarpmadı, önden keşif aracı olarak kullanıldı. Çarpan araç, benim bildiğim ama gizli tutttuğum bir araç. Elbiselerdeki tozları temizlemiş oldukları gibi, aracı da yok edecekleri endişesiyle gizli tuttum. Ama Giresun Emniyet'i biliyor. Olay (12 Nisan 2018) gerçekleştikten sonraki 2 ay içinde, Eynesil'deki Noter'den Trabzon'a satılan Doblo, Peugeot ve Kangoo türü araçlara baksınlar. Kişi Eynesil ikametgahında. Onu çıkarsınlar... 

 

Rabia Naz ve babası Şaban Vatan Twitter @VatanSaban.jpg
Rabia Naz ve babası Şaban Vatan / Fotoğraf: Twitter / @VatanSaban

 

"Mezar açılsa ne olacak? 20 aydır güvenilecek bir kurumun olmadığını gördük"

TBMM'de şüpheli çocuk ölümlerini incelemek için kurulan komisyonun toplantısında çarşamba günü kızının mezarının açılması ihtimalinin de gündeme geldiğini sorduğumuz Şaban Vatan, "Mezar açılsa ne olacak? 20 aydır güvenilecek bir kurumun olmadığını gördük. Kurumlarla ilgili sunulan her şeyde, maalesef talimatların olduğunu gördük" ifadelerini kullanıyor. 

Vatan, "Ben bir baba olarak, kızımın otopsi videosunu izlemek durumunda kaldım. Bir babanın, annenin otopsi ile ne ilgisi vardır? Bir insanın yaşayabileceği en ağır durum budur. Bu, ,bir insana, vatandaşa yapılan bir psikolojik şiddettir. Ama biz izlemek durumunda kaldık. Arabamda baktım o görüntülere. Bu yaşadıklarımızdan sonra şiddete meyilimiz olabilirdi ama yapmadık, adalet önünde hakkımızı aramaya devam ediyoruz" diyor.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Adli Tıp uzmanlarının Rabia Naz çelişkisi

TBMM’de kurulan Rabia Naz Vatan Başta Olmak Üzere Şüpheli Çocuk Ölümlerinin Araştırılması Komisyonu'nun çarşamba günü gerçekleştirdiği toplantıda ise Rabia Naz'ın yüksekten düşüp düşmediği konusunda farklı görüşler öne çıkmıştı.

Büyük: Yüksekten düşme

Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Yusuf Büyük, "Rabia Naz'ın topuklarındaki yaralanma, trafik kazasında meydana gelmez. Bu yüksekten düşmeyle oluşur. Trafik kazasında daha ciddi iç organ lezyonları ve kırıklar beklerdik. Bu çocukta bunlar yok" ifadelerini kullanmıştı.

Tümer: Serbest düşüş olamaz, koşmak gerekir

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Tümer ise "Yüksekten düşme kesinlikle olamaz. Rabia Naz'ın ölüm nedeni trafik kazası veya yüksekten atlama olabilir" demişti.

Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan’ın talebi üzerine rapor hazırladıklarını belirten Tümer, şu ifadeleri kullanmıştı:

Omurilik bölgesindeki kırıklar var. Çocuklarda omurilik kırıkları en fazla trafik kazalarında, ikinci olarak da yüksekten atlamada olur. Ayaktaki kırıklar ise trafik kazalarında yüzde 10, yüksekten düşmelerde ise yüzde 3 oranında görülür. Topuk kırığı yüksekten düşme, trafik kazası ve ayağın burkulması sonucu meydana gelebilir. Bu olayda kemik kırıklarına bakarak bu bir trafik kazası mı yüksekten düşme mi ayrım yapamıyorum. Ancak Adli Tıp’ta yüksekten düşme ve yüksekten atlama farklı terimlerdir. Yüksekten atlama için enerji gerekir. Bu vaka kesinlikle yüksekten düşme değil. Apartmanın yüksekliği 17 metre. Düşüş sırasında kat edilen mesafe 6 metre. Serbest düşüş olamaz. Savcı çuvalla bunu tespit ettirmiş. Enerji gerekir, koşmak gerekir. Belirli bir hıza ulaşılması gerekir.

Prof.Tümer, Şaban Vatan'ın kendilerine "Bu kırıklar, trafik kazasından olabilir mi?" diye sorduğunu, kendilerinin de Vatan'a, "Yüksekten düşme gibi vakalarda görülen bu kırıkların, trafik kazalarında da meydana gelebileceği ihtimalini" belirttiklerini kaydetmişti. 

"Mezarın açılması çok büyük beklentilerle yapılan bir iş ve sonucunda da hiçbir şey çıkmayabilir"

Toplantıda, Rabia Naz Vatan’ın mezarının açılması konusu da gündeme getirilmiş ancak Prof. Dr. Ali Rıza Tümer, "Mezarın açılması çok büyük beklentilerle yapılan bir iş ve sonucunda da hiçbir şey çıkmayabilir. Ama Türkiye'nin gündemine oturmuş bu olayda yarın 'keşke yapılsaydı' dememek için açılabilir. İnceleme yapılabilir. Bu, küçücük bir soru işaretine bile cevap verecekse yapılabilir. Buna savcı karar vermeli" şeklinde konuşmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU