Gazzeli karateci kızlar engelleri yıkmak istiyor

Karate eğitimine katılım az olurken, genç kızlar, bu konuda yakın çevrelerinden büyük tepkiyle karşılaşabiliyor

Karateciler eğitime başlamadan önce ısınma hareketleri yapıyor / Independent Arabia

Öğleden sonra saat 13.00’da hazırlanmaya başlayan ve beyaz elbisesini giyerek siyah kuşağını takan Bessan, karate eğitimi için evinden çıkarak cadde boyunca yürüdü. Bu yürüyüşün ardından dövüş sporu becerilerini geliştirmek için eğitim verdiği salona ulaşan Bessan, öğrencilerini beklemeye başladı.

Gazze’de karate alanında ilk siyah kuşağı alan genç kadın Bessan, serbest dövüş alanında antrenör ve baş hakem unvanına sahip. Beş yıllık düzenli bir antrenmanın ardından kendini geliştiren Bessan, Gazze’deki muhafazakâr toplumun tüm gelenek ve göreneklerini aşarak yoluna devam ediyor.

Gazze’nin merkezindeki spor kulübüne ulaşan Bessan, ısınma ve egzersizlerine başlayarak ekibindeki 10 genç kızın gelmesini bekliyor.

Farklı karşılama

Takımı karşılan Bessan, ilk olarak Kata duruşu ile öğrencilerine selam veriyor. Bessan, günlerce süren eğitim ve öğretim becerisinin ardından ekip üyelerinin, spor kulübüne girdikten sonra ilk yaptıkları şeyin selam vermek olduğunu söyledi.

Isınma hareketlerinin başlamasıyla organize olan kızlar, spor salonunda koşmaya başlıyor. Daha sonra kaslarını yumuşatmaya geçen kızlar, yeni antrenmana geçebilmek için antrenörleri olan Bessan’ın düdük çalmasını bekliyor.

Gazzeli kadın antrenör, birçok ailenin, toplumun gelenek ve göreneklerine olan bağlılığı sebebiyle kızlarını spora teşvik etmediğini, bu sebeple de büyük bir zorlukla ekibini kurduğunu söyledi ve karatenin uzun yıllar boyunca erkeklerle sınırlı kaldığını ifade etti.

10 genç kız

8 ila 25 yaş arası 10 kişilik bir ekibe sahip olduğunu söyleyen Bessan, haftada üç gün boyunca iki saat süren karatenin yanı sıra ücretsiz dövüş becerilerinin kazandırıldığı antrenmanlar yaptıklarını belirtti.

10 yaşındayken karate öğrenmeye başlayan Bessan, siyah kuşağa ulaşana dek dövüş becerisiyle bu tutkusuna devam etti.

Genç ekipler için ücretsiz karate eğitimleri veren Bessan, aynı zamanda birkaç erkek takımı da yetiştirdi.

Japon dövüş sanatları arasında yer alan karate, sert kuralları olan bir savunma sporudur.

Zorluklar

Karate eğitimine katılım az olurken, genç kızlar, bu konuda yakın çevrelerinden büyük tepkiyle karşılaşabiliyor.

Genellikle toplumun geleneklerine ve göreneklerine göre yaşantısını sürdüren kızların bu tarz spor etkinliklerine katılması zor. Bessan, ekip oluşturmanın çok zor olduğunu söylüyor.

Karate takımı, küresel karate müsabakalarına katılmak için seyahat edebilme güçlüğü de yaşıyor.

Karate takımı, Batı Şeria ve diğer yerlere seyahat edebilmek için başvuruda bulundu ancak İsrail güçleri bunu reddetti. Oyuncuların Gazze’den dışarı çıkabilmesi İsrail tarafından engelleniyor.

Bessan’a göre kızlar, karate konusunda oldukça yetenekli insanlar. Ekibinde dört genç kızın siyah kuşak karateci olduğunu söyleyen Bessan, yerel yarışmada yer alarak birçok ödül kazandıklarını belirtti.

Uluslararası şampiyonluk

Gazze Şeridi’nde karate şampiyonası düzenlemeye çalışan antrenör, bu konuda başarılı olmak için Arap ve yabancı kulüplerle temas kurduklarını söyledi.

Bessan, dövüş becerisine sahip kız ve erkeklerin bu konuda oldukça istekli olduk.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Tuğba Alnıaçık

independentarabia.com/node/78181

 

DAHA FAZLA HABER OKU