2020’de 4 büyük süper kahraman filmi kadın yönetmenlere emanet

Yeni yılla birlikte kadınlar büyük bütçeli yapımların yönetmen koltuğuna geçiyor

Başrolünde Margot Robbie'nin yer aldığı Birds of Prey 7 Şubat'ta vizyona girecek (IMDb)

Yakın zamana dek dev bütçeli filmlerin yönetmen koltuğuna oturmuş bir avuç kadın yönetmen vardı. Ancak 2020’de bu gelenek nihayet sona eriyor.

Variety’de yer alan habere göre önümüzdeki yıl 4 gişe rekortmeni adayı süper kahraman filmi kadın yönetmenlere emanet edilecek.

2016’nın sonralarına doğru Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi (Rogue One: A Star Wars Story) vizyona girmeden hemen önce Lucasfilm Başkanı Kathleen Kennedy, şirketin kamera önünde ve arkasında kadınlara daha fazla yer vermek istediğini belirtmiş ancak Star Wars filmlerini “devasa” diye niteleyerek hiç tecrübesiz bir kadın yönetmeni işe alamayacaklarını ifade etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kennedy’nin mantığı haklı görülmekle birlikte kariyerinde daha önce çok az ya da bir film çekmiş (hatta hiç çekmemiş), genellikle daha düşük bütçeli, bağımsız filmlere imza atmış erkek yönetmenlere pek çok büyük yapımın teslim edilmesi kafalarda soru işaretleri oluşturuyordu.

Örnek vermek gerekirse, Christopher Nolan – Batman Başlıyor (Batman Begins), Joss Whedon – Yenilmezler (The Avengers), Russo Kardeşler – Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı (Captain America: The Winter Soldier), Colin Trevorrow - Jurassic World, Gareth Edwards - Godzilla, Andy Muschietti – O (It), Tim Miller - Deadpool, Jordan Vogt-Roberts – Kong: Kafatası Adası (Kong: Skull Island), Taika Waititi - Thor: Ragnarok.

O dönem dev bütçeli filmleri yönetme şansına sahip olmuş kadın yönetmenler olarak Patty Jenkins, Ava DuVernay, Kathryn Bigelow, Lana ve Lilly Wachowski ve Mimi Leder’dan fazlası sayılamazdı.

2020’de bu durum benzersiz şekilde değişecek. Kadın yönetmenler tarafından yönetilecek 4’ü büyük bütçeli süper kahraman filmi olan 5 yapım şöyle:

Yırtıcı Kuşlar Ve Muhteşem Harley Quinn (Birds of Prey and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn  - Yönetmen: Cathy Yan

Mulan – Yönetmen: Niki Caro

Black Widow – Yönetmen: Cate Shortland

Wonder Woman 1984 – Yönetmen: Patty Jenkins

Eternals – Yönetmen: Chloé Zhao

2019'da gişede en çok kazandıran 100 filmden 15'i kadın yönetmenlere ait.

Ancak bu yıl kadın yönetmenlerin imza attığı ve gişede büyük başarı elde eden yalnızca iki büyük bütçeli yapım bulunuyor; Captain Marvel ve Frozen 2.   

 

Independent Türkçe için derleyen: Sezin Bala

DAHA FAZLA HABER OKU