Selvi: Davutoğlu’nun partisi ‘pür parlamenter sistemi’ öneriyor; Babacan ve ekibi Şehir Üniversitesi tartışmasına girmeyecek

Selvi, yeni partilerin kurulma aşamasında olduğunu ifade ederken, Hürriyet’teki köşesinde kulis bilgiler aktardı

Ahmet Davutoğlu / Fotoğraf: AA

Hüriyet yazarı Abdulkadir Selvi, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kuracağı konuşulan partinin tüzük ve programının hazır olduğunu söyledi.

Kurulacak olan partinin “Seçim barajının kaldırılmasını, dar bölge ya da daraltılmış bölge seçim sistemine geçilmesini, tercihli sistemi savunduğunu söyleyen Selvi, “Başkanlık sistemine karşı çıkıyorlar, ‘pür parlamenter sistemi’ öneriyorlar” iddiasını yazdı.

Pür parlamenter sistem nedir?

Pür parlamenter sistem, 'Cumhurbaşkanı’nın sembolik olduğu, kuvvetler ayrılığının güçlü şekilde vurgulanması olarak tanımlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parti kurma hazırlığındaki başka bir isim olan eski bakan Ali Babacan’ın ise haftasonu ‘üst kurul’ toplantısında olduğunu ifade eden Selvi, “İlk kez parti ismi ve logo orada tartışmaya açıldı. Bir de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Davutoğlu arasında patlak veren ‘Şehir Üniversitesi’ konusunu ele aldılar. Bu kavgaya girmeme ve konuşmama kararı almışlar” dedi.

Selvi Hürriyet’teki yazısında şunları kaydetti:

‘Bizim Parti’ ve ‘Bir Parti’ isimleri tercih edilmemiş. Bir isim üzerinde karar kılınmış ama dün itibarıyla o ismin tesciliyle ilgili yasal prosedür sonuçlanmadığı için açıklamadılar. Daha önce belirlenen çınar yaprağı yerine, yeni parti ismi ve yeni logo tercih edilmiş. Partinin kuruluş tarihi de belirlenmiş. 13 Aralık Cuma günü kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na vermeyi planlıyorlar. Yetişmezse, 16 Aralık Pazartesi günü partilerini kuracaklar.

“Davutoğlu İçişleri Bakanlığı’na gitmeyecek”

Partinin kuruluş dilekçesini vermek üzere Davutoğlu’nun İçişleri Bakanlığı’na gitmesinin düşünülmediğini aktaran Selvi, “130 kişiden oluşacak kurucular kurulunda 25 genç, 25 kadının yer alması kararlaştırılmış” bilgisini paylaştı.

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU