Trump, Amerikalı Yahudilere "acımasız katiller" dedi, seçimi kaybederse Yahudi zenginlerin iflas edeceği esprisini yaptı

Yahudi seçmenleri Demokratların servet vergisi vaadiyle "korkutmaya" çalışan ABD Başkanı, "Bana oy vermek zorundasınız, başka şansınız yok" ifadelerini kullandı, bazı Yahudilerin "İsrail’i yeterince sevmemesinden" yakındı

Trump, IAC konferansında binlerce katılımcıya seslendi (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail-Amerikan Konseyi’nin (IAC) Florida eyaletinde cumartesi günü gerçekleşen yıllık konferansına katıldı.

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrailli ve Amerikalı 4 binden fazla dinleyiciye hitap eden Trump, “Halkımızın, bu ülkenin halkının İsrail’i daha çok sevmesini sağlamak zorundayız. Çünkü kendileri harika ancak İsrail’i yeterince sevmeyen Yahudi insanlarımız var” ifadelerini kullandı.  

Times of Israel sitesiyse "Trump’ın kendisini dinleyenlerin oylarını alma konusunda bir kaygı taşımasına gerek olmadığını, zira bu kişilerin ticari çıkarlarını düşünerek oy vereceğini söylediğini" aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konferansa dair paylaşılan görüntülerde Trump esprili bir tonda, “Birçoğunuz emlak işinde çünkü sizi iyi tanıyorum. Acımasız katillersiniz. Hiç de iyi insanlar değilsiniz. Benim için oy vermek zorundasınız, başka şansınız yok” dedi.

“Pocahontas” lakabını taktığı Demokrat aday Elizabeth Warren’in servet vergisi planını da hatırlatan Trump, Yahudi seçmenlere mal varlıkları üzerinden göndermelerde bulunması nedeniyle bazı çevrelerce “antisemitik” bulunan konuşmasında şunları söyledi:

Pocahontas’a oy vermeyeceksiniz, size söylüyorum. Servet vergisi için oy vermeyeceksiniz. Hadi servetinizin yüzde 100’ünü alalım. Hayır hayır. Beni sevmiyor olsanız bile -ki içinizden bazıları gerçekten sevmiyor- en büyük destekçilerim siz olacaksınız. Çünkü onlar (Demokratlar) seçilirse 15 dakika içinde iflas edersiniz.

Halefi Barack Obama’yı da eleştiren Trump, İsrail’in “eski yönetim sırasında çok acı çektiğini” öne sürdü.

Trump, “Yahudi devletinin Beyaz Saray’da başkanınız Donald J. Trump’tan daha iyi bir arkadaşı hiç olmadı. Diğer siyasetçilerin aksine ben verdiğim sözleri tuttum” dedi.

Damada övgüler: Bu işi Jared Kushner yapamazsa kimse yapamaz

Konuşmasında Kıdemli Danışmanı Jared Kushner’a da övgüler yağdıran Trump, kendisine İsrail-Filistin barışını sağlamaktan çok daha zor bir anlaşmanın olmadığının söylendiğini aktararak, bu konuda görevlendirdiği damadı için “Bu işi Jared Kushner yapamazsa kimse yapamaz” dedi.

 


Öte yandan söz konusu kuruluş konferansı “siyaset dışı” olarak tanımlarken Haaretz’e göre, 2020 ABD başkanlık seçimlerinde bir kez daha yarışacak olan Trump’ın “İsrail Bir Arada” konulu konuşma yapması dikkati çekti.

Trump, başkan seçildiği 2016’da seçim kampanyası sırasında ABD’nin İsrail yanlısı en güçlü Yahudi lobi kuruluşu Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nin (AIPAC) yıllık toplantısında bir konuşma yapmış ancak başkanlık koltuğuna oturmasından bu yana Yahudi kuruluşların organizasyonlarında nadiren boy göstermişti.

ABD’de herhangi bir siyasi partiye bağlı olmayan, İsrail kökenli birkaç iş insanı tarafından kurulan IAC, son yıllarda Amerikalı Yahudi milyarderler Sheldon ve Miriam Adelson çiftinin kuruluşun önde gelen bağışçıları olmasıyla birlikte yönünü daha çok siyasi meselelere çevirmeye başlamıştı.

 

Independent Türkçe, Haaretz 

DAHA FAZLA HABER OKU