'Alevi lisesi' olacağı söylenen okul Alevilerin tepkileri yüzünden normal lise olarak açıldı

Sadece Alevi öğrencilerin okuyacağı Türkiye’nin ilk Alevi lisesi olarak duyurulan Küçükçekmece’deki Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Lisesi sessiz sedasız açıldı ama Alevilerin tepkileri üzerine normal lise olarak yoluna devam ediyor

Fotoğraf: Okulun resmi sitesinden

Türkiye’nin ilk ‘Alevi lisesi’ olarak duyurulan Küçükçekmece’deki Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Lisesi’nin temeli 14 Mart 2015 günü dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın da katılımı ile atılmıştı.

Törende bir konuşma yapan Avcı, okulda bir cemevinin de olacağını söylerek sözlerini şöyle devam ettirmişti:

Okuldaki eğitim içeriği Alevi Bektaşi inancına mensup dedelerin, akademisyenlerin katkılarıyla oluşturulacak öğretim programının hazırlanmasında ve eğitim yönetiminde Dost Eli Yardım Eğitim ve Kültür vakfıyla ortak çalışmalar yürütülecek.

açılış.jpg
Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Lisesi'nin temeli 2015 yılında dönemin MEB Bakanı Nabi Avcı tarafından atılmıştı / Fotoğraf: AA

 

Temel atma töreni coşkulu açılışı sessiz oldu

Açılacağının duyurulduğu günlerde kamuoyunda tartışmalara neden olan Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Lisesi, geçtiğimiz Eylül ayında faaliyete başladı.

Ancak Alevi lisesi olacağı, Alevi öğrencilerden ve öğretmenlerden oluşacağı söylenen okul şu an her kesimden öğrencinin geldiği, normal bir Anadolu lisesi gibi yoluna devam ediyor.

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, okulun MEB müfredatının uygulandığını onun dışında bir ders verilmediğini söyledi.

Yine görüşünü aldığımız ancak adının verilmesini istemeyen Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Lisesi yetkilisi, okulun adrese dayalı olarak öğrenci aldığını, Alevilikle ilgili herhangi bir dersin olmadığını belirtti.

celal fırat.jpg
Celal Fırat / Fotoğraf: PİRHA

 

Alevi derneklerinin tepkileri üzerine vazgeçildi

“Alevi lisesi” projesine ilk ortaya atıldığı günlerden beri en büyük tepki Alevi dernek yöneticilerinden gelmişti.

Tepki gösterenler arasında olan Alevi Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, Independent Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede okulun şu an normal bir lise olarak devam etmesinde Alevi derneklerinin tepkilerinin etkili olduğunu belirtti.

“Alevi lisesi inancımıza aykırı, ayrıştırıcı”

Fırat, Alevi derneklerinin “Alevi lisesi” projesine neden karşı çıktılarını şöyle anlattı:

Aleviler olarak biz Türkiye’de laiklikten ve bilimsel eğitimden yanayız. Zorunlu din derslerine karşı çıkarken önümüze bir proje kondu ve bu Alevi lisesi olacak dendi. Bu doğru değil, çıkış noktası yanlış. Okulun içinde cemevi olacak dendi. Bu da yanlış. Biz bir eğitim kurumunun içinde ibadethane olmasına karşıyız. Yine sadece Alevi öğrenciler olacak ve eğitimi de Alevi öğretmenlerin vereceği söyleniyordu. Bu inancımıza aykırı, ayrıştırıcı bir tutum. Biz 72 millete aynı gözle bakılmasını savunuyoruz. Bundan dolayı tepki gösterdik. Olması gerektiği gibi normal liseye çevirdik. Bu sonuç Alevi örgütlerinin başarısıdır.

cemevi.jpg
Alevi lisesi projesinde seçmeli Alevilik dersleri ile okulda bir cemevi de planlanıyordu / Fotoğraf: Twitter

 

“Dört tane Alevilik seçmeli ders olacaktı ama olmadı”

Alevi lisesi projesini MEB ile birlikte yürüten Dosteli Yardım Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Tütek de okulun normal lise olarak eğitime başladığını doğrulayarak şöyle konuştu:

Alevi bir proje lisesi olarak yol çıkacaktı. Dört tane ders kitabı vermiştik Alevilik Bektaşilikle ilgili. Onlar onaylanacak seçmeli ders olarak okutulacaktı. Seçmeli ders olarak okutulacaktı. Okul da Anadolu Lisesi Proje Okulu olacaktı. Ama şu anda olmadı. 

“Alevi dernekleri 'istemeyiz' dediler”

Okulun Alevi lisesi olarak yoluna devam etmemesinde Alevi derneklerinin tepkilerinin etkili olduğu iddialarını sorduğumuz Tütek,  şöyle cevaplandırd:

Evet Alevi dernekleri de biz istemeyiz dediler. Bakanlıkta şu anki sistemde anayasaya göre bir okul açmamız mümkün değil dedi. O dönemde bakanın hatta başbakanın bile bu gelenekten gelen çocuklar burada okuyacak açıklamaları vardı ama hayata geçmedi.

Okula şu an için 272 kişinin kayıt yaptırdığını söyleyen Tütek, okulda süreçlerde Alevilik dersleri verilip verilmeyeceğine dair soruyu da  “Dört tane ders kitabımız bakanlıkta bekliyor onlarla ilgili gelişme olmadı” diye cevaplandırdı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU